Helt fra han stod klar på første tee i sin første PGA Tour-turnering som proff tilbake i Greenbrier for litt over et år siden, har amerikanerne latt seg fascinere av Viktor Hovlands egenskaper med driveren.
Spesielt presisjonen er noe som har blitt et varemerke for det norske golf-esset, hvor han har vært helt i toppen på statistikkene fra dag én.
Golf
Karrierebeste for Hovland på golfrankingen
22/11/2021 PÅ 07:10
Men det er én del av spillet fra tee hvor Hovland har hatt et stykke opp til de beste – lengdene. Det har det norske golf-esset nå gjort noe med.
Under denne ukens CJ Cup har Eurosport vært i kontakt med Hovland, som sier at han har gått opp én tomme i lengde på driveren og økt ballspeeden med 5-6 miles per hour (8-10 kilometer i timen). 23-åringen sier også at han har enda mer inne om ønskelig.
Der han i fjor lå på 169 miles per hour i gjennomsnittlig ballspeed, er tallet denne sesongen 174. Snittet på Touren er like under 170. Cameron Champ er #1 med over 189 i snitt.
Eurosports golfekspert Marius Thorp peker på den amerikanske kjempen Bryson DeChambeau, som på egenhånd har bidratt til å utvikle golfsporten med sin fysiske forvandling, som en klar inspirasjon for Hovland.
– Vi ser at flere av spillerne der ute begynner å eksperimentere med å øke hastigheten, og det er jo naturlig å tenke at Bryson har vært en foregangsfigur her. Det gjelder jo å forsøke å utnytte de fordelene som finnes, noe Bryson virkelig har gjort med hans forvandling. Så gjelder det å finne balansegangen mellom å maksimere kraft og opprettholde en viss presisjon og følelse i spillet ellers, sier Thorp.
Mens Hovland påpeker at det vil ta tid å bli vant med endringene, har effekten av endringene allerede kommet godt til syne på statistikkene.
Gjennomsnittlig utslagslengde (rangering i feltet i parentes):
2019: 299,3 (#74)
2020: 316,1 (#46)
Hovland har altså økt lengdene fra tee med nesten 17 yards, tilsvarende over 15 meter.
Dette har resultert i en drastisk økning hva gjelder slag tjent til feltet fra tee til green:
2019: 0,837 (#20)
2020: 2,129 (#9)
Selv om tallene fra årets sesong kun baserer seg på to turneringer foreløpig, er dette likevel en oppsiktsvekkende utvikling.
– Selv om det kanskje ikke er nok runder så langt i år til å felle en endelig dom, så viser jo tallene at hastigheten er høyere og lengdene er økt fra i fjor. Når Tiger Woods først kom ut på Touren endret jo golfspillet seg veldig ved at flere tok fysisk trening på alvor og golfspillere ble mer atletiske utøvere. Nå ser vi at Bryson er i ferd med å sette sitt preg på golfsporten og når man ser hvilke fordeler han oppnår er det naturlig at andre spillere vil forsøke seg også, sier Thorp.
– Det fantastiske med golf er jo at det er plass til så mange ulike spillere med så mange ulike kvaliteter på den øverste scenen. Forrige uke vant jo 37 år gamle Martin Laird som snitter under 300 yards fra tee, så det finnes ingen fasit. Men kan man finne områder hvor man kan oppnå en vesentlig fordel og klare å sette det ut i spill, ja da ser jeg ingen grunn til og ikke «gønne på».
Nå håper Eurosports ekspert at Hovland også kan oppnå en lignende utvikling i nærspillet.
– Jeg håper at Viktor tar med seg nysgjerrigheten til nærspillet også og klarer å utvikle det videre og heve sitt laveste nivå der. Vi vet at han kan levere både på og rundt green på sitt beste, men det laveste nivået holder ham tilbake innimellom. Så jeg håper han fortsetter å utvikle det lange spillet, som vi ser han gjør nå, og samtidig klarer å ta den nysgjerrigheten og lekenheten med over i nærspillet. Da kan dette virkelig bli moro.
Golf
Hovland dropper storturnering
13/11/2021 PÅ 16:18
World Wide Technology Championship
Thorps golfblogg: «Total dominans fra start til mål»
10/11/2021 PÅ 14:43