Etter at hele fjorsesongen ble spolert på grunn av kneskade, var Tiril Sjåstad Christiansen mer motivert enn noen gang til å gjøre comeback i OL-sesongen. Men da hun endelig fikk på seg skiene igjen i sommer, føltes ikke kroppen som den skulle. Da hun i tillegg falt på samling i sveitsiske Saas-Fee, innså Christiansen at hun måtte legge bort skiene og trene alternativt igjen.
– Jeg kommer meg jo tilbake, men det er tyngre og tyngre for hver gang. Alle sier at «du har det i ryggraden og i hodet», men det er jo en grunn til at vi på landslaget har en regel om at vi ikke får gå mer enn to uker uten ski. Du mister helt «feelingen», forteller 22-åringen.

Ikke noe «kosetrening»

PyeongChang
OL-utøver stjal bil med kona og treneren - fyllekjørte i PyeongChang: – Veldig, veldig alvorlig
24/02/2018 KLOKKEN 11:22
Ettersom hun nå trener hjemme i Norge, mens resten av landslaget er på samlinger rundt om i verden, har hun fått seg en ny treningspartner: skiskytter og storebror Vetle Sjåstad Christiansen (25).
– Det er kult å ha han med på økt, for han står og pusher meg på sidelinja, forteller Tiril.
Hun innrømmer at det er motiverende å ha med storebroren på trening, av ulike årsaker.
– Han har alltid sagt at det jeg driver med er sånn «kosetrening», men nå har han fått kjørt seg skikkelig og det er så deilig å se!
Vetle forteller at han har fått et helt annet syn på fristilkjøring etter å ha vært med på søsterens økter.
– Det stemmer at jeg fikk kjørt meg litt. Vi skiskyttere er ikke sterkest på koordinasjon og balanse, så der sleit jeg.
– Det er ganske mye mer utfordrende enn bare å hoppe, så jeg trekker tilbake påstanden om «kosetrening», legger han til.
Artikkelen fortsetter under

– Forholdet gikk rett vest

Søskenparet fra Geilo har alltid konkurrert med hverandre og begge har alltid villet være best i alt.
– Jeg husker da vi var små og stod på kjøkkenet med kjeler i hver arm. Da konkurrerte vi om hvem som kunne holde armene oppe lengst, forteller Vetle.
Da Tiril begynte på NTG på Lillehammer, flyttet hun sammen med broren. Det skulle bli tre år med mye krangling.
– Forholdet vårt gikk rett vest, og vi hadde noen kriseår for å si det sånn. Men nå som vi har hatt en pause fra hverandre, så har vi blitt kjempegode venner igjen, sier Tiril.
Hun forteller at de ikke pleide å snakke så åpent om ting, og at de ikke var så flinke til å motivere hverandre som de kanskje burde, men at ting er helt annerledes i dag.
– Vi har blitt bedre til å gi hverandre ros og være der for hverandre. I tunge perioder har vi funnet på morsomme ting sammen og blant annet dratt utenlands, så han har absolutt vært med på å dytte meg opp når jeg har hatt det tøft.

Har troa på OL

Selv om de er toppidrettsutøvere i hver sin idrett, har søskenparet Sjåstad Christiansen et felles mål de jobber mot. Nå hjelper de hverandre for å bli best mulig rustet før OL i PyeongChang i februar.
– Vi hadde jo mål om å vinne OL-gull i 2014 begge to, men begge ble "screwed" for å si det sånn. Én skadet seg og én fikk ikke deltatt, så vi er veldig revansjesugne begge to, forteller Tiril.
Vetle var reserve under OL i Sotsji i 2014, men denne gangen ligger han bedre an til å kvalifisere seg.
– Jeg er i god form og har blitt motivert av Tirils suksess. Denne gangen føler jeg at jeg har noe i et OL å gjøre, forteller skiskytteren.
Tiril vet ikke om hun rekker OL i PyeongChang, men går opptreningen som den skal, er planen å prøve seg på ski i desember. Føles kneet fint da, må hun tilbake i konkurranse for å kvalifisere seg til OL.
– Det blir spennende å se når jeg kommer meg på ski, hvordan kneet føles. Men jeg er mye mer motivert og positiv enn jeg har vært, så jeg har troa på OL, avslutter hun.

vetle og tiril sjåstad christiansen

Foto: Eurosport

PyeongChang
Svensken raser - beskylder motstander for «skittent spill»: – Det er juks!
23/02/2018 KLOKKEN 03:28