Populære sporter
All sport
Vis alt

Birk Ruud tusjet «OL-gull 2022» på veggen for syv år siden – i dag vant han!

Stein-Erik Stormoen

Oppdatert 09/02/2022 klokken 07:33 GMT+1

Da Birk Ruud var 14 år, skrev han «OL-gull 2022» på veggen med tusj. Nå kan han som 21-åring henge nettopp den gullmedaljen ved siden av.

Birk Ruud

Foto: Getty Images

Etter blomsterseremonien hadde fortsatt ikke gullet helt sunket inn hos 21-åringen.
– Egentlig ikke. Dette er helt «crazy». Jeg vet ikke, jeg har vært så mye fokusert på meg selv og oppgavene jeg skulle gjøre. Det gikk som jeg kunne drømt om, ønsket meg og har jobbet for. Det er bare helt fantastisk, sier Ruud til Discovery.
Ruud var gullfavoritt etter å ha vunnet kvalifiseringen, og han har tenkt på OL lenge. Allerede på ungdomsskolen var han fast bestemt på målet: Gull i Beijing denne vinteren.
Og 21-åringen fra Bærum leverte så til de grader allerede i første hopp. Han ble belønnet med vanvittige 95,75 poeng av 100 mulige og Discovery-ekspert Bendik Øye mente det kanskje var hans livs beste hopp.
Før OL avslørte Ruud i et intervju med Discovery at han hadde begynt å planlegge og trene på trikset allerede ett år i forkant.
Også på andre hopp presterte han, og poengsummen på 92,00 var ikke mye dårligere enn i den første. Dermed soleklar ledelse med 187,75 poeng sammenlagt – og de to beste hoppene teller.
– Birk har vel gullmedaljen hengende halvveis ut av lommen, sa ekspert Bendik Øye etter to av tre runder.
(Artikkelen fortsetter under):
picture

Spektakulære gullscener: Hopper med flagget og kommer med hyllest til sin avdøde far

Hoppet med flagget

Etter at svenske Henrik Harlaut var sistemann som kunne gjøre noe med ham plasserte seg inn som nummer tre, fikk Ruud det norske flagget rundt seg på toppen av bakken.
Så satte han utfor og landet et helt vanvittig hopp - med det norske flagget i hånda!
– Han er i en helt egen klasse, det er helt vilt, kommentator Bendik Øye og legger til:
– Han kunne sikkert tatt en matbit halvveis der!
Dermed er Ruud også historisk, ettersom dette er første gang Big Air står på det olympiske programmet.
(Artikkelen fortsetter under):
picture

Gullfavoritt Ruud leverte sitt livs hopp: – Wow, wow, wow!

Hedret sin avdøde far

Han ble også kjent for et helt annet publikum, da han var med i «71 grader nord kjendis» på TVNorge i fjor høst. En måned før han la ut på tur med de andre kjendisene, mistet han faren sin til kreft.
Etter gullet hilste han også til faren i en rørende gest.
– Oh my God. Pappa, you are with me, sa han og viste frem gullarmbåndet til kameraet.
– Tusen takk, Norge. Dette har vært et mål siden jeg var på NTG U som 14-åring, og nå er vi her. Shit. Masse kjærlighet, fortsatte han.

– Stolt av meg selv

Alt gikk etter planen, som han har jobbet med lenge. I seiersintervjuet med Discovery etterpå var han både lykkelig og lettet.
– Alt gikk etter planen, men det viktigste er å finne din indre fred, som pappa pleide å si. Du må ha indre fokus og jeg klarte å finne fokus. Har du fokus på oppgavenen og til stede, skal du gjøre det du har gjort tusen ganger før. At jeg klarte å finne det i en så viktig situasjon, er jeg veldig «happy» og takknemlig for, sier Ruud, og legger til:
– Jeg må gi en takk til Anne Marte (Pensgaard), mentaltreneren min, og Herman (Valø Orheim, landslagstrener) og hele teamet rundt meg.
– Hva betyr dette gullet?
– Det er «crazy». Jeg har turt å stå opp for meg selv og vite at OL 2022 er et mål. Det har det vært i over syv år. Det står fortsatt på veggen hjemme fra jeg var 14 år gikk på NTG U. Hardt arbeid betaler seg, sier Ruud smilende.
– Jeg er stolt av meg selv.
(Artikkelen fortsetter under):
picture

Takker mentaltreneren: – Det viktigste er å finne din indre fred, som pappa pleide å si

Christian Nummedal og Tormod Frostad presterte også gode hopp, men begge falt fra sammenlagtmulighetene. De endte som henholdsvis 10 og 12 av finalens tolv utøvere.
Amerikanske Colby Stevenson tok sølvet foran svenske Henrik Harlaut.
Her snakker Ruud om tusjingen på veggen som 14-åring:
picture

Har sett frem mot OL i Beijing i åtte år - nå er han gullfavoritt

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame