I 2016 tok den gang 16-år gamle Birk Ruud gull i vinter-OL for ungdom i slopestyle i grenen freestyle ski, også kjent som freeski. Året etterpå fikk den blide bærumsgutten gjennombruddet sitt i verdenscupen, men selv om Ruud stadig kom til finaleomgangene manglet han det siste lille for å vinne regelmessig. I dette intervjuet forteller han at fokuset til 17-år gamle Birk Ruud ikke var på prestasjoner og idrettsglede, men på penger, champagne, heder og ære.
LES OGSÅ: Slik blir OL på discovery
Beijing 2022
Jaget penger og resultater: – Det var det eneste som stod i hodet mitt
15/01/2022 PÅ 09:31
I mars 2017 tok da 16 år gamle Birk Ruud sin første seier i verdenscupen. En drøy uke i forveien hadde freestyle-utøveren fra Bærum falt fra en VM-medalje. Fremtiden var lys for den purunge freestyle-utøveren.
Året etterpå var det for mange selvsagt at Ruud skulle få plass på OL-laget til Pyeongchang, men han ble vraket.
– Det er litt uvisst for meg hvorfor jeg ikke kom med, men jeg ble ikke tatt ut - og det var ikke grunnet skade eller noen ting. Den gang synes jeg det var urettferdig, og det var min første motgang. Da var jeg 17-år og umoden og det var resultater som stod i hodet på meg, men det har vært med å forme meg, og nå er jeg glad for at det skjedde, for det gjorde noe med meg, sier Ruud til Discovery nesten fire år senere.
Se intervjuet med Ruud i toppen av saken.
Ruud sier at han var umoden, og én av de tingene han selv mener viser det er fokuset han hadde de gangene han stod på toppen av bakken før en finaleomgang.
– Penger, champagne og alt av fasade var i hodet mitt. Nå har jeg vokst opp litt og ser at det ikke betyr noe. Nå driver jeg med dette fordi jeg digger å stå på ski, og liker idretten, og det er de tingene som driver meg. Jeg ble nok lurt av de materialistiske tingene, sier Ruud.
– Har du stått i finaler hvor du har blitt fintet ut fordi du har hatt fokus på pengepremien?
– Ja, fra jeg var 15 til jeg var 17 var det det eneste som surret i hodet mitt. Da det var nytt var det veldig spennende, men så lykkes du og ser at det ikke er så viktig. Man tenker at pengene, eller et OL-gull skal gjøre man lykkelig - og at livet da blir bedre. Man søker etter noe nytt, og det er naturlig - hvis ikke man blir tilfreds med hvor man er. Hvis OL-gull og de tingene der blir det viktigste blir ikke idretten like gøy. Det er mestringen som skal stå i fokus, for jeg tror ikke jeg blir noe lykkeligere med 100 millioner og OL-gull. Lykken finner du i deg selv, og i familien og de rundt deg, forklarer Ruud med en holdning ikke alle 21-åringer forunt.
Der Ruud måtte se de olympiske lekene i Pyeongchang på fjernsynet er han nå tatt ut, og forventningene til Ruud er store. Ikke bare skal Norge forsvare OL-gullet til Øystein Bråthen fra 2018. Ruud er blant favorittene når den olympiske ilden når den kinesiske hovedstaden. Selv har han ikke tenkt på at han skal forsvare Bråthens OL-gull når han ankommer Kina.
– Nei, det har jeg ikke tenkt på før du sa det nå. Jeg tror vi får det til, men samtidig tenker jeg at det ikke er noen som har tatt dette OL-gullet, så det er ingenting å forsvare, avslutter Ruud lattermildt.
Sett denne?

Birk Ruud om farens bortgang: – Han er alltid med meg

Fristil
Medaljen i X-games glapp for norsk OL-favoritt
25 MINUTTER SIDEN
Fristil
Bekymret for utviklingen i idretten: – Nærmer seg en grense
03/12/2021 PÅ 17:53