• Se finalen på 400 meter hekk på discovery+ tirsdag 05.20!
TOKYO / OSLO (Discovery):
Karsten Warholm løp seg enkelt til OL-finale på 400 meter hekk. Den norske friidrettsstjernen har både VM- og EM-gull og satte verdensrekord på 46,70 tidligere i år. En hel nasjon tror på OL-gull til 25-åringen. Den enorme interessen for Warholm og hekkeløp tar den norske leiren med et stort smil.
Tokyo 2020
OL-sølvvinner får endelig treningskompis
15/08/2021 KLOKKEN 10:01
– Jeg tenker jo bare at det er en enorm gladsak. Hvis man har problemer med det er det veldig enkelt: Da er det bare å løpe sakte to-tre ganger så er det ingen som er interessert lenger, sier Alnes, som gjerne tar et favorittstempel «hver dag i uka».
– Jeg tror jo det ligger noe i «normal is enough». Hvis du har et høyt prestasjonsnivå så øker sjansen for å vinne. Mange sier det er dumt å være favoritt, men det betyr at du har et nivå som sier at du kan melde deg på i toppen. Det er ikke gitt at du vinner, men du har flere lodd. Og det er hyggelig, sier Alnes.
Warholms trener snakker om viktigheten av hvordan man tilnærmer seg presset.
– Om man lar presset komme til seg og man blir preget av forventingene da kan det være litt uheldig. Men det trenger det ikke gjøre, sier Alnes.
Sett denne?

Se løpet: Warholm enkelt videre fra semifinalen

Mental helse

Han har registrert at superturneren Simone Biles trakk seg fra finalen i mangekamp av hensyn til sin mentale helse. Hun har vært åpen om at hun slet med å takle forventingspresset.
– I de fem timene før konkurransen begynte jeg å skjelve, og jeg greide ikke å sovne da jeg prøvde å ta en lur. Jeg har aldri følt meg slik før en konkurranse. Da jeg kom ut i hallen, følte jeg at det mentale ikke var på plass, sa hun.
Alnes har fått med seg hva som skjedde, men har ikke nok kjennskap til saken at han ønsker å uttale seg konkret om det. Men forventningspress generelt er han blitt vant til å måtte jobbe med.
– Vi gjør dette fordi det er en aktivitet som vi liker å drive med. Så er det sånn at hvis du får til noe følger det med litt press, og det kan man takle på ulike måter. Klarer du å ha fokus på at du har det artig og gjør så godt du kan så går det bedre. Men jeg har stor forståelse for at det kan være vanskelig for noen.

Overrasket etter finalenedtur: – Jeg hadde en ekstremt dårlig dag

– Ikke roboter

Mandag gjestet idrettspsykolog Anne Marte Pensgård OL i dag, der hun blant annet snakket om press og mental helse i OL.
Hun tror menneskene rundt Karsten Warholm, inkludert trener Leif Olav Alnes, er med på å bekjempe deler av presset friidrettsstjenren står ovenfor.
– Jeg tror teamet rundt Warholm er veldig gode til å skape sine egne rammer rundt det de holder op med. De driver mye med humor og interne ting, som er med på å bygge opp en sosial relasjon - som igjen hjelper han til å håndtere disse situasjonene, forklarer hun.
– Jeg tror alle begynner å skjønne at idrettsstjerner verken er steinansikter, roboter eller maskiner. De er heldigivis mennesker akkurat som alle oss andre, og det er nok god tå se for veldig mange, legger hun til.
Se intervjuet med Pensgård her.

Eksperten om Warholm-presset: – Tror folk forstår at han ikke er robot

Superduell

Det er knyttet stor spenning til duellen mellom Warholm og Rai Benjamin. De tok gull og sølv i VM i 2019, men har ikke løpt mot hverandre de siste årene. Ikke før semifinalen i OL. Der tok begge seg komfortabelt videre, men uten å yte maks. Også Abderrahman Samba er en mann å se opp for når det drar seg til for hekkeløperne.
Alnes er selvsagt mest opptatt av hva Warholm gjør, men erkjenner at de også titter litt på konkurrentene.
– Det er klart man ser på dem og følger med. Men man følger mye mer med på seg selv for man skal prøve å levere sitt beste. Man aner ikke om det holder, men det ville bare vært dumt om det som burde gått med til å forbedre egen prestasjon går med på å se på de andre.
Warholm tok seg enkelt til finalen.
Sett denne?

Warholm etter semien: – Grei skuring

Tokyo 2020
Slo rivalen og sikret gullet på 1 500 meter: – Kan ikke løpe fra Jakob lenger
09/08/2021 KLOKKEN 16:00
Tokyo 2020
Warholms superløp oppsummert: – Kanskje den største prestasjonen i friidrettshistorien
08/08/2021 KLOKKEN 14:31