TOKYO/OSLO (Discovery):
Natt til fredag norsk tid starter friidretten under de Olympiske lekene i Tokyo. Blant de som er på plass er Amalie Iuel som satser mot 400 meter hekk. 27-åringen var også med under lekene i Rio. Den gang forsvant Tyrving-løperen ut i forsøksheatet hvor hun ble nummer seks på tiden 56,75.
Det resultatet ønsker hun å forbedre i Tokyo.
Tokyo 2020
OL-sølvvinner får endelig treningskompis
15/08/2021 KLOKKEN 10:01
– Alle har skrudd opp nivået litt ekstra i år. Jeg kommer til å løpe førsterunden som det er mitt eneste løp. Nå er det to år siden jeg har sett de fleste konkurrentene mine, så jeg tror jeg må «gønne på» fra start hvis jeg skal komme meg til en semifinale, sier Iuel til Discovery.

Se oppsummering av dagens OL-høydepunkter

De 24 raskeste går videre til semifinale, før åtte løpere skal løpe finalen. Iuel innehar den norske rekorden på distansen. Den satte hun under VM i Doha, da hun løpte inn til 54,72. Over to sekunder hurtigere enn OL-løpet i Rio.
Den gang tok nervene overhånd, det skal ikke skje i år.
– Jeg har eg team rundt meg med Karsten (Warholm) og Leif (Alnes), hvor vi snakker mye om det mentale. Det er ikke bare det fysiske som skal på plass i en konkurranse, sier Iuel videre.

Kjetil Borch om veien til OL-sølvet

I tillegg til Iuel skal også Line Kloster løpe forsøksheat på 400 meter hekk. Det er første gang Norge har to løpere på distansen i OL. Så uansett resultat blir det en historisk aften med norske øyner.
– Det er kjempestort at vi har fått med to stykker til OL. Det har ikke skjedd før, og jeg føler vi pusher hverandre – det er kjempegøy, fortsetter Iuel.

Uenig i kritikken

Iuels trener Leif Olav Alnes mener Iuel har fått et ufortjent rykte som en løper som ikke leverer i mesterskap.
– Slik som hun ligger an på statistikken er det dumt å safe i første runde. Jeg er uenig i at hun er dårlig i mesterskap, hun har vist flere ganger at hun takler det bra, det henger nok igjen etter at hun løp inn i første hekken i VM i Beijing tilbake i 2015. Vi prøver å ha fokus på utvikling. Det gikk veldig bra på Bislett Games, så får vi se om hun klarer å løfte seg fra det, sier Alnes som nøye har planlagt formtopp inn mot OL for sine utøvere.

Slakter seg selv: – Det er bare ræv

Positivt overrasket

Det har vært snakket mye om den ekstreme varmen i Tokyo. Tennis-kampene er blitt flyttet til kveldene, etter at flere utøvere slet stort med å håndtere varmen. Men Iuel er positivt overrasket over klimaet i OL-byen.
– I VM i Doha var det ille, der fikk vi beskjed om «bare vent til Tokyo, der blri det mye, mye verre», men jeg synes egentlig ikke det har vært så varmt. Jeg er positivt overrasket, og vi har forberedt oss godt, sier hekkeløperen.
Alnes mener det er viktig å ha fokus på løsninger, i stedet for problemer.
– Det er veldig fort gjort å ha fokus på problemer. Det å kjøle seg ned, og oppholde seg inne er hensiktsmessig. Det finnes som oftest løsninger på ting, det er lurt å bruke mesteparten av energien sin på det. Det er om å gjøre å unngå å sitte igjen med «Svarte-Per», men får du den, må du gjøre det beste ut av det, sier den rutinerte treneren før Iuel supplerer.
– Det er du som tar deg av de tingene, og du klarer deg veldig bra.
– Jeg hører litt dårlig, kan du gjenta det, spør Alnes.
– Han elsker skryt! Parerer Iuel.
Tokyo 2020
Slo rivalen og sikret gullet på 1 500 meter: – Kan ikke løpe fra Jakob lenger
09/08/2021 KLOKKEN 16:00
Tokyo 2020
Warholms superløp oppsummert: – Kanskje den største prestasjonen i friidrettshistorien
08/08/2021 KLOKKEN 14:31