Populære sporter
All sport
Vis alt

Slo Grete Waitz' tid fra 1979 - men rekorden blir ikke tellende

Andreas Hopen

Oppdatert 07/06/2021 klokken 09:54 GMT+2

Karoline Bjerkeli Grøvdal sprang inn til tidenes hurtigste 3000 meter for kvinner, men rekorden blir ikke stående i historiebøkene.

Grøvdal

Foto: Scanpix

Karoline Bjerkeli Grøvdal gikk fredag for Grete Waitz sin 41 år gamle rekord på 3000 meter. Tiden på 8.31,75 ble satt av Grete Waitz på Bislett Stadion i 1979, og på fredag stod den for fall.
For selv om Grøvdal måtte gi noen meter til haren etter 1700 meter, kom hun med en knallsterk avslutning og kom i mål til 8.30,84 og ny norsk bestenotering. Men tiden blir ikke stående som offisiell norsk rekord.
For Bjerkeli Grøvdal hadde mannlige harer, og ulovlige sko. Så det blir bare stående som en personlig bestenotering. Det demper ikke gleden for Grøvdals del.
– Utrolig deilig, men merkelig for jeg måtte slippe haren min. Jeg følte meg tungtrent, men så fant jeg noen krefter på slutten, sier Bjerkeli Grøvdal til NRK.
picture

Warholm etter verdensrekord: – Sier litt om potensialet som ligger der

For Grøvdal ble det viktigere å bevise overfor seg selv at hun er kapabel til å løpe så fort.
– Jeg hadde lyst å ta den norske rekorden, så det er litt synd at jeg måtte løpe med gutter, og ikke fikk den offisielt, men det var godt for meg å vise at jeg kan løpe så fort.
– Nå har jeg løpt tida, så da kan jeg fint løpe det igjen, sier Grøvdal selvsikkert.
Discoverys OL-ekspert, Ingvill Måkestad Bovim er mektig imponert.
– Hun har aldri vært i nærheten av den tiden før, og ingen nordmenn har løpt så fort før. Det sier sitt, sier Bovim.
At rekorden ikke blir stående er ikke så viktig, mener Bovim.
– Det visste vi før løpet startet. Fokuset er heller at hun leverer sitt klart beste løp. Hun forbedrer rekorden sin med syv sekunder, det er et veldig klart styrketegn, fortsetter den tidligere løperen.
Grøvdal måtte slippe noen meter til haren etter 1700 meter, men kom med en skikkelig sluttspurt. Det var mer enn man kunne forvente så tidlig i sesongen.
– 3000 er tøft så tidlig i sesongen, fordi man fortere får melkesyre der enn på lengre distanser. Det å i tillegg klare å levere den siste runden er godt å se, sier Bovim som er spent på å se utviklingen til Bjerkeli Grøvdal fremover.
Den neste store øvelsen for Grøvdal er 5000 meter på Bislett 1. juli, men det er 10 000 meter, Bovim mener Grøvdal kan få til det helt store.
– Hvis hun leverer like sterkt på 10 000 i OL som hun har gjort i gaterittene, så kan hun kjempe om medalje. Det hadde vært utrolig, avslutter Bovim.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame