– Dette er som da Bolt løp inn på 9,58. Haka bare slapp seg ned. Det er som om noen skulle knust Javier Sotomayors legendariske verdensrekord i høyde med mange centimeter. Det er et Bob Beamon-øyeblikk, sier en entusiastisk Steinar Hoen til Discovery tirsdag morgen.
Usain Bolt kjenner de fleste til. Javier Sotomayor er en legende i høydehopp og Bob Beamon er godt kjent for en legendarisk verdensrekorden i lengde da han smadret den gamle med hele 55 centimeter under Mexico-OL i 1968. Det er altså ikke hvem som helst Warholm sammenlignes med.
Tokyo 2020
OL-sølvvinner får endelig treningskompis
15/08/2021 KLOKKEN 10:01
Hoen, som er tidligere høydehopper, har vært stevnedirektør for Bislett Games i en årrekke og har fulgt friidretten og Karsten Warholm tettere enn de fleste.
– Jeg er rett og slett sjokkert, sier Hoen, som tror Warholm nå vil selge ut stadioner i London, Paris og andre steder av verden fordi folk vil se superstjernen fra Ulsteinvik.
Se intervjuet med Warholm etter gullet: (Saken fortsetter under videoen)

I lykkerus etter det perfekte løp: – Jeg grein i dag og jeg er stolt av det

Tidenes største

Hoen anser Warholms 45,94 som Tokyo-OLs største prestasjon, og er ikke i tvil om hvor han rangerer nattens øyeblikk på listen over norske idrettsprestasjoner gjennom tidene.
– Dette er helt spinnvilt. Det kan ikke sammenlignes med noe annet i norsk idrettshistorie. Det er by far den største enkeltprestasjonen. By far! Det er nesten et dumt spørsmål. Jeg så Jan Aage Fjørtoft kom med en god sammenligning da han snakket om Roald Amundsen på sydpolen, sier en Hoen, før han fortsetter:
– Det vi ofte har snakket om tidligere som den største prestasjonen er Rodals OL-gull i 1996. Det var en stor prestasjon, selvfølgelig, men Warholm setter verdensrekord med et hav og bryter i tillegg en tallbarriere.
Han får støtte av Discoverys kommentator Jørn Sundby, som loste TV-seerne gjennom Warholms bragd i natt. Sundby lagde i 2020 en liste over de største norske idrettsprestasjonene, og hadde nettop Rodals gull på 800 meter i Atlanta som det aller største. Men ikke nå lenger. Nå troner Warholm øverst, foran Rodal og Jon Rønningen (Bryting, gull i 88 og 92).
– Måten det blir gjort på.. Ikke bare vinner han, men han senker verdensrekorden med åtte tideler på en så kort distanse i et rekordhøyt nivå, sier Sundby.
Discovery-eksperten mener det var et spørsmål om tid før Warholm noen ville komme under 46. At det skjedde allerede nå var derimot mer overraskende.
– Det er overraskende at man tar et så stort jafs. Fra 46,70 til under 46. Jeg trodde kanskje vi skulle ned på 46,40 eller 46,30 først, sier Sundby, som hyller Warholms «unike vinnerskalle».

Nær Bolt

– Dette er en verdensrekord som smadres. Internasjonale friidrettseksperter sammenligner løpet til Warholm med Bob Beamon. Det går et uttrykk nå på sosiale medier om at dette løpet var «Beamonsque». Så stort er det. Han sammenlignes med de aller største. Beamon og Bolt. Det er surrealistisk, sier Sundby.
– Det å bli bedre når man er best, det er det vanskeligste. Det er vanskelig å bedømme karrierer opp mot hverandre, og hvor stor han blir må vi nesten se når han legger opp, men han er helt der oppe. Han er en av de aller største idrettslegendene gjennom tidene, sier Sundby.
Se Warholm superløp her: (Saken fortsetter under videoen)

Spinnvilt drama: Her setter Warholm verdensrekord og vinner OL-gull

Ifølge NTB er Karsten Warholms fantomtid i OL-finalen nær på høyde med Usain Bolts «uslåelige» sprintrekorder vurdert ut fra poengtabellen i internasjonal friidrett. 45,94 tilsvarer 1341 poeng på Det internasjonale friidrettsforbundets poengtabell.
Warholms vinnertid tilsvarer å løpe 100 og 200 meter på henholdsvis 9,62 og 19,25. Den pensjonerte jamaicanske sprintkongen Usain Bolt har verdensrekordene på de to nevnte distansene med 9,58 og 19,19, skriver NTB.

Målløs idrettshistoriker

Og det er mange som lar seg imponere. Den norske idrettshistorikeren Matti Erik Goksøyr har gitt ut flere bøker om norsk idrettshistorie. Også han sliter med å finne prestasjoner å sammenligne Warholm-løpet med.
– Altså.. alle ordene er blitt brukt. Det er bare vilt, sier Goksøyr.
– Av og til lurer man på om det faktisk stemmer når man ser tiden. Man lurer på om det er noe feil. Men det stemte jo. Det er bare fantastisk. Det er ingen noe tvil om at dette er helt fantastisk og helt der oppe. Og da snakker jeg om den internasjonale idrettshistorien, fortsetter idrettshistorikeren.
Heller ikke han kommer utenom navn som Usain Bolt og Bob Beamon.
– Vi har jo hatt gode, norske utøvere som har vunnet store ting før. Men det er noe med selve prestasjonen. Når han forbedrer de tidligere bestenoteringene så mye som han gjør, så er det spesielt. Det har veldig få vært i nærheten av. Det er Usain Bolt-nivå vi snakker om her. Jeg opplevde jo det Beamon-hoppet.. Det var et utrolig resultat. Dette er noe av det samme.

Hypet superduell

At Warholm tok gull var ikke noe sjokk, men at han forbedret sin egen verdensrekord så markant overrasket de fleste. Og superduellen mot Rai Benjamin, som det er snakket om i lang tid, leverte så til de grader.
– Snakk om en hypet duell som overgår all hypen ti ganger. Det ble råere enn noen kunne fatte. Jeg har aldri opplevd maken. Jeg fikk ikke sove før løpet, for jeg var så spent, og heller ikke etter. Jeg måtte gå meg en tur i sta og tenkte bare fy f***. Under 46 sekunder, er det mulig? Jeg har ikke helt forstått det, sier Hoen.
– Rai Benjamin er jo også en stor del av historien her. Han knuser verdensrekorden, og i alle andre sammenhenger ville han vært den største i hele OL. Men så kommer det en annen fyr fra Ulsteinvik i Norge og gjør det enda bedre. Jeg synes nesten synd på Benjamin for at han må konkurrere i Karstens epoke.
Sett denne?

Hør svenskene ta av når de kommenterer gulløpet: – Det norske fenomenet

Tokyo 2020
Slo rivalen og sikret gullet på 1 500 meter: – Kan ikke løpe fra Jakob lenger
09/08/2021 KLOKKEN 16:00
Tokyo 2020
Warholms superløp oppsummert: – Kanskje den største prestasjonen i friidrettshistorien
08/08/2021 KLOKKEN 14:31