• Se Karoline Bjerkeli Grøvdal løpe 5000 meter fredag kl. 12.26 på discovery+!
TOKYO (Discovery):
– Det virker helt håpløst.
Tokyo 2020
OL-sølvvinner får endelig treningskompis
15/08/2021 KLOKKEN 10:01
Det var Karoline Bjerkeli Grøvdals klare beskjed da hun fikk høre at i deltakerlandsbyen i Tokyo må man løpe med munnbind – enten det er inne på mølle eller ute i friluft.
Nå har Norges håp på 5000 og 10.000 meter i lekene ankommet den japanske hovedstaden. I møte med Discovery før forsøket på den korteste distansen forteller hun at det så langt har gått greit å unngå reglene, så godt det går.
– Det har egentlig gått veldig bra. Du føler det er regler som høres veldig ille ut med én gang, også så viser det seg at ting går seg litt til – det er ikke så svart/hvitt. Så det har ikke vært noe problem hittil. Jeg har ikke blitt hindra i noen økter. Munnbindet er med, så er det å dra det litt ned når en er ute og springer, så er alt bra, sier Bjerkeli Grøvdal.
Sett denne? (Saken fortsetter under videoen)

Hovland etter OL-debuten: – Svetten renner og man er ikke komfortabel

På podiet i møtet med norsk presse sa hun at det ikke er sikkert hun er innenfor de gitte reglene som gjelder.
– Jeg var på joggetur i dag tidlig. Jeg vet ikke om jeg har fått lov, munnbindet var med, men utendørs ble ikke det brukt. Det virker som om det er litt sunn fornuft som gjelder her inne, forklarte hun.
For en som lever av å løpe virker det unektelig som en smule absurd beskjed å få at man må springe utendørs med munnbindet på, men i Tokyo er det oppfordringen fra både myndigheter og IOC.
På gateplan i den intense heten går de aller, aller fleste med munnbind på hele tiden, selv om man er utendørs og selv om det er lang avstand til andre mennesker.

Tungt forsøk i vente

Fredag morgen skal Bjerkeli Grøvdal i aksjon på friidrettsstadion, da er det forsøket på 5000 meter som gjelder. De fem beste fra hvert av de to heatene, samt de fem beste tidene går videre.
Jenta fra Isfjorden har den fordelen at hennes heat kan løpe på tidene fra det første.
Bjerkeli Grøvdal forventer et tungt løp, slik det ofte kan bli på mesterskapets første distanse. Derfor ønsker hun ikke altfor høyt tempo fra start.
– Jeg håper på en middels vei. Selvfølgelig ikke at det blir altfor hardt, samtidig er det jo hardt, det er jo OL, men jeg håper jeg er med og at jeg syns det er greit. Det er ofte slik at kroppen trenger en start, få en gjennomkjøring og vekke den til live. Det er ofte slik jeg har kjent det litt før, at forsøket ofte kan føles litt tungt, men du må komme gjennom det. Så jeg prøver å forberede meg på at det blir tøft og tungt, men jeg skal gi alt og kjempe om en finaleplass, beskriver hun.
Sett denne? (Saken fortsetter under videoen)

Tårevåt avskjed for OL-veteranen: – Takk til alle som har holdt ut

Superløp på superløp

Overskriftene denne sesongen har vært preget av superlativer og positiv omtale. Slik blir det gjerne når man har satt personlige rekorder på 1500 meter, 3000 meter, 5000 meter og 10.000 meter i løpet av sommeren.
Hun smiler av spørsmålet om vi kan forvente flere «superløp av Bjerkeli Grøvdal»-overskrifter underveis i Tokyo.
– Det tenker jeg ikke så mye på, jeg fokuserer på ett og ett løp. Så er det varmere forhold og tider er ikke det viktigste i et OL, det er ikke sånn at jeg går rundt og tenker at jeg skal ha pers, men jeg har lyst til å prestere på mitt beste – og jeg vet at formen er klar.
– At du har fått en så optimal oppladning som mulig, hvor trygg gjør det deg på å forbedre Rio?
– Det er jeg selvfølgelig ikke trygg på, Rio var veldig bra, det er mitt beste år og mitt beste mesterskap, jeg prøver å ikke tenke så masse på det. Jeg vet jeg har hevet meg på alle distanser i år, og sånn sett er jeg bedre nå enn jeg var da, men nivået er kanskje hevet på resten også. Men klart, det gir en trygghet å vite at jeg har gjort det jeg kan det siste året helt siden OL ble avlyst i fjor. Er jeg ikke bedre så er jeg ikke bedre.
I Rio ble Bjerkeli Grøvdal nummer sju på 5000 meter og nummer 9 på 10.000 meter. Fredag løper hun semifinale klokken 12:26 norsk tid. Hun har fjerde raskeste årsbeste av de 19 jentene som skal i aksjon.
Sett denne?

Her går den norske ro-duoen i vannet: – Forferdelig triste bilder

Tokyo 2020
Slo rivalen og sikret gullet på 1 500 meter: – Kan ikke løpe fra Jakob lenger
09/08/2021 KLOKKEN 16:00
Tokyo 2020
Warholms superløp oppsummert: – Kanskje den største prestasjonen i friidrettshistorien
08/08/2021 KLOKKEN 14:31