Populære sporter
All sport
Vis alt

Revansjelysten etter Rio-marerittet: – Alt er mulig

Oppdatert 29/07/2021 klokken 21:15 GMT+2

I 2016 skulle Hedda Hynne (31) representere landet sitt for første gang i OL. Det endte i fiasko, men fem år senere har vinden snudd. Nå sikter 800-meterløperen mot finale i Tokyo.

Hedda Hynne

Foto: Scanpix

  • Hvordan det går med Hedda Hynne på 800-meter kan du se på discovery+!
TOKYO / OSLO (Discovery):
– Det var mange inntrykk. Jeg kjente nervene på utsiden av huden, liksom, sier OL-debutanten fra 2016 om opplevelsene i Rio.
For det var mye som ikke gikk på skinner i det som skulle være karrierens høydepunkt så langt for 31 år gamle Hedda Hynne. 800-meterløperen var i ferd med å få sitt virkelige gjennombrudd i 2016 med finale i EM og deltakelse i innendørs-VM.
Så startet alt å skjære seg i oppkjøringen til OL.
Etter EM og VM, pådro friidrettsutøveren seg en skade som gjorde at hun slet i oppkjøringen til mesterskapet. Som om ikke det var nok, skulle uttak og usikkerhet med kravene gjøre perioden inn mot Rio-lekene enda tøffere.
Norge hadde et særnorsk krav som hun ikke hadde klart, men hun var godt innenfor det internasjonale kravet.
– Jeg tok de internasjonale kravene et par ganger, men likevel var det diskusjoner om min rett til å representere Norge. Det tror jeg tok litt krefter fra meg, forteller Hynne.

Merket fraværet av hennes nærmeste

All usikkerhet og kluss før mesterskapet i Brasil gjorde at Hynne røk ut i forsøksheatet med tiden 2:01.64.
Det hjalp heller ikke at trener og samboer, Erik Sakshaug, ikke var med.
– Erik var ikke til stede, og jeg hadde ikke så mange bekjentskaper i støtteapparatet. Hadde det samme skjedd i Tokyo, ville jeg ha klart meg. Nå kjenner jeg mange i Olympiatoppen og i teamet som jeg ikke gjorde den gangen.
Med en ny by og hennes aller nærmeste langt unna, ble det ekstra stressmomenter i en allerede vanskelig situasjon.
– Det var ikke bare det at vi var i en helt ny by og en helt ny setting, men Erik var ikke der. I tillegg følte jeg at jeg burde bevise noe.
Sakshaug var treneren til Hynne i to år før de ble sammen i 2014. Etter dette, har det likevel ikke oppstått noen utfordringer med å skille trenerrolle og privatliv.
– Når vi drar på trening så går vi inn i en slags boble begge to. Da er jeg trener og hun utøver, sier Sakshaug.
picture

Erik Sakshaug og Hedda Hynne

Foto: NTB

Selv om mesterskapet i Brasil ble en nedtur, klarer samboeren å trekke fram noen positive ting som superparet har tatt med seg.
– Det å ha vært der er viktig for henne, for du merker at det her bare er et vanlig mesterskap i et litt større format.
– Jeg er helt sikker på at erfaringen vil bidra til at hun er bedre forberedt nå, forteller Sakshaug.

Revansjelysten

Nå smiler igjen livet til Hynne, som gleder seg voldsomt til å sette i gang med Tokyo-OL. Selv om koronaviruset har sørget for at det også denne gangen blir en rekke ulike utfordringer, er Hynne og samboeren klar for å gripe muligheten i Japan.
– Jeg har veldig lyst til å gjøre det mye bedre i Tokyo, og jeg gleder meg veldig. Det merkes at det ekstra året har gjort meg ekstra utålmodig.
Natt til fredag skal Hedda Hynne springe forsøksheat på 800 meter klokken 03.33.
I etterkant av Rio-nedturen har Hynne levert flere gode resultater. I 2019 i Doha, leverte hun den tredje beste tiden i sitt semifinaleheat, men var uheldig og kom seg ikke til finalen.
I 2020 tok Hedda Hynne løpingen sin til et nytt nivå, da hun løp inn til daværende årsbeste og ny norsk rekord på 1:58.10 i Sveits. Det lover godt med tanke på mesterskapet i Japan, der paret har store ambisjoner.
– Det er veldig fint å ha litt alternativer å velge mellom, så man ikke blir helt satt ut hvis det ikke blir sånn som man drømmer om. Men så er det helt greit å ha en plan A. Ofte tenker jeg at hvis man har en sterk forankring så er det mye større sannsynlighet for at det skjer enn hvis man ikke har det.
Mens treneren er klar i sin tale på hva de ønsker å oppnå i Tokyo.
– Målsettingen er finale. Ved å være en finalekandidat på 800 meter, er du også en medaljekandidat. Så åpent er det.
– I en OL-finale står det åtte damer og alle er kapable til å stikke av med seieren. Alle kommer til å være kjempebra trent og forberedt. En målsetting, en drøm i den forstand, den er ikke sikra før vi er der, sier Sakshaug og legger til:
– 800-meter er en taktisk distanse, og det brente vi oss på under innendørs-EM. Hun er nødt til å stole på seg selv når hun står på startstreken. Når det kommer situasjoner, må hun ta det riktige valget på automatikk.
Men om Hynne klarer det, er alt mulig for 800-meterløperen fra Skien.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame