Gjert Ingebrigtsen stilte til pressetreff foran et samlet norsk pressekorps dagen før finalen på 1500 meter under OL i Tokyo. Han brukte store deler av pressekonferansen på å snakke sin egen rolle i Tokyo ned.
– De (Jakob, Filip og Henrik) må bli så selvstendige at jeg kan være hjemme. Jeg er egentlig bare i veien i et mesterskap. Treningen er vi ferdig med. Jeg har aldri vært i konkurranse, så jeg har ikke noe å komme med, sier Gjert Ingebrigtsen om sin egen rolle før han fortsetter.
Tokyo 2020
OL-sølvvinner får endelig treningskompis
15/08/2021 KLOKKEN 10:01
– Jeg er like grønn som alle andre som sitter i sofaen, så det eneste jeg kan gjøre for å heve min kompetanse er å spør Jakob, Henrik og Filip om hvordan de vurderer løpene, og hva de tenker. Det eneste jeg forteller dem er at de må gjøre gode valg.

Nervøs Gjert før finalen: – Det er grusomt

På spørsmål om finaleløpet og når Jakob Ingebrigtsen bør slå til for å ta det forgjettede OL-gullet svarer den karismatiske treneren i kjent stil.
– Jeg har ikke peiling, sier Gjert Ingebrigtsen før han fortsetter etter en kort pause.
– Tenk om jeg hadde hatt peiling, og hadde rast ut om hvordan han skulle løst finalen, og så hadde det vært feil. Jeg hadde ikke klart å leve med meg selv, og han hadde hvertfall ikke klart å leve med meg. Jeg gjorde den feilen én gang for mange år siden, og det ble katastrofalt, så den feilen gjør jeg ikke igjen, sier Gjert videre uten å ville gå inn på hvilken episode det er snakk om.
Finalen begynner 13:40 norsk tid på lørdag. For mange er det overraskende at det bare er to afrikanske utøvere på plass. En av de store favorittene kenyanske Timothy Cheruiyot og hans landsmann Abel Kipsang, som vant semifinaleheatet til Ingebrigtsen. Gjert er derimot ikke like overrasket som den gemene hop.
– Ikke så overrasket over det. Å ta seg til en finale i OL og VM krever en del flere egenskaper enn å løpe fort, sier Ingebrigtsen.
Han mener det er noe helt annet å forberede seg til OL, som består av forsøksheat, semifinale og finale enn til en vanlig konkurranse.
– Det å klare å løpe fort i et enkeltløp betyr ikke at du er en medaljekandidat i et OL. Det høres kanskje rart ut, men det er to vidt forskjellige ting å forberede seg til ett løp, og til flere løp. Man ser stadig at forhåndsfavoritter faller av. Det betyr ikke at de er dårlige utøvere, men at mesterskapet ikke passer de, forklarer 55-åringen.

Her overraskes OL-heltene på Gardermoen: – Dette var mye for meg

Overrasket

Etter at finaleplassen var sikret fortalte Jakob Ingebrigtsen at OL i Tokyo var noe han hadde sett frem til siden han var 11 år. Pappa og trener Gjert er overrasket over hvor stort det er for 20-åringen.
– For Jakob er dette det største han har vært med på. Jeg merker det på han. Dette er ikke noe vi har snakket om, men jeg ser det på hele kroppen hans. han kjenner nok at dette er noe han har tenkt på lenge, sier treneren.
Han forteller at finalisten normalt sett går inn i seg selv når han skal forberede seg, og at det har blitt forsterket under lekene.
– Han er vanskelig å komme innpå. Han lukker seg inn i sine forberedelser. Det er ikke en ny side, men det er en forsterket side.
Normalt sett pleier Team Ingebrigtsen å reise til store konkurranser med hele familien. Normalt sett er både Jakobs kjæreste, mamma og småsøsken på plass, i tillegg til brødrene. Men i Tokyo er det bare Jakob, pappa Gjert og Filip, som røk ut av forsøksheatet. Det er et savn.
– Vi savner familien. Det pleier å glatte ut litt av alvoret, da vi kan møtes etter løpene og snakke om andre ting. Her er det ingenting. Her er det bare folk med grilldress over alt. Det blir et veldig boblepreg på det. Man blir avskåret helt fra virkeligheten, så vi savner familien. sier Gjert.

Spår rask finale

På spørsmål om hvordan han tror finalen blir, snakker treneren nok en gang ned sin egen kompetanse om konkurransen, men han kommer likevel med et stalltips.
– Jeg vurderer løpet på lik linje som dere journalister. Jeg har ikke peiling, jeg ble overrasket over at Jakob gikk foran i semifinalen, men skal jeg, som helt ufaglært, tippe, så tror jeg det kommer til å gå fort. Jeg kan ikke se for meg at vi får et løp oppe på 03:35, men jeg kan ta feil, spår den «ufaglærte».

Spiser giftig fisk på kulturreise i Japan: – Nå er jeg svimmel

Tokyo 2020
Slo rivalen og sikret gullet på 1 500 meter: – Kan ikke løpe fra Jakob lenger
09/08/2021 KLOKKEN 16:00
Tokyo 2020
Warholms superløp oppsummert: – Kanskje den største prestasjonen i friidrettshistorien
08/08/2021 KLOKKEN 14:31