Krystsina Tsimanouskaja kontaktet politiet på Haneda-flyplassen i Tokyo og dro deretter til Polens ambassade i Tokyo for å søke om asyl i landet, melder Reuters.
Mandag ettermiddag bekrefter en polsk tjenestemann at hun får asyl i landet. Tidligere på dagen ble det kjent at hennes ektemann, Arsenij Zdanevitsj, har flyktet fra Hviterussland til Ukrainas hovedstad Kiev.
Tokyo 2020
OL-sølvvinner får endelig treningskompis
15/08/2021 KLOKKEN 10:01
– Polen er klare til å hjelpe Krystsina Tsimanouskaja, en hviterussisk idrettsutøver beordret av Lukasjenkos regime om å returnere fra OL til Minsk. Hun er tilbudt humanitært visum og får muligheten til å fortsette idrettskarrieren i Polen om hun ønsker det, skrev Polens utenriksminister Marcin Przydacz på Twitter.
Saken fortsetter under videoen.

Fra himmel til helvete for Larsen: - Det renner over

Nektet å dra hjem

Tsimanouskaja har forklart at lagets trener kom til rommet hennes i OL-landsbyen i Tokyo søndag og fortalte henne at hun måtte dra hjem fra OL.
På flyplassen nektet hun å gå om bord i flyet som først skulle gå til Istanbul.
– Jeg nekter å dra tilbake til Hviterussland, skal hun ha sagt til Reuters.
Foranledningen for saken skal være at hun kritiserte det hviterussiske laget på Instagram. Blant annet skal hun ha blitt tvunget til å stille på stafettlaget i 400 meter, tross at hun aldri har løpt distansen før.
Løperen skulle egentlig stille i 200-meterheat mandag, men etter de negative uttalelsene om det hviterussiske laget skal landets olympiske komité ha besluttet å trekke Tsimanouskaja fra resten av lekene og sende henne tilbake til Hviterussland.
Tsimanouskaja tilbrakte natt til mandag på et hotell ved flyplassen i Tokyo før hun dro til den polske ambassaden i den japanske hovedstaden senere på dagen.
Saken fortsetter under videoen.

Full forvirring i finalen: – Han har skutt på feil skive!

Fryktet for livet

Hun la ut en film i sosiale medier der hun hevder hun ble presset av hviterussiske OL-ledere og ba Den internasjonale olympiske komité (IOC) om hjelp. Aktivistgruppa Belarusian Sport Solidarity Foundation (BSSF), som støtter opp om henne, sier hun frykter hennes liv er i fare i Hviterussland.
– Jeg ble satt under press, og de forsøker å fjerne meg fra Japan med tvang, uten mitt samtykke, sier Tsimanouskaja.
Den hviterussiske komiteen sa i en uttalelse at sprinteren hadde blitt undersøkt av en lege og at hun ikke fikk ta del i resten av OL som følge av hennes «emosjonelle og psykologiske tilstand».
Hviterusslands olympiske komité ledes av president Aleksandr Lukasjenko og hans sønn, Viktor.
President Lukasjenko får gjennomgå av Tsjekkias utenriksminister Jakub Kulbhanek, som også tilbød Tsimanouskaja asyl i sitt land.
– Japanske myndigheter har bekreftet at den hviterussiske idrettsutøveren Krystsina Tsimanouskaja har fått vårt tilbud om asyl. OL handler ikke om politikk, og oppførselen til Lukasjenko er helt skammelig, skriver Kulbhanek på Twitter.
(©NTB)
Sett denne?

Slik var OL-natten: Norgesrekord, Ullvang-exit og tårevåte intervjuer

Tokyo 2020
Slo rivalen og sikret gullet på 1 500 meter: – Kan ikke løpe fra Jakob lenger
09/08/2021 KLOKKEN 16:00
Tokyo 2020
Warholms superløp oppsummert: – Kanskje den største prestasjonen i friidrettshistorien
08/08/2021 KLOKKEN 14:31