• Det er bare en drøy måned til lekene starter. Følg Tokyo-OL på discovery+!
I dag ble 32 nye utøvere tatt ut til Tokyo-OL, men Norge har flere utøvere som fortsatt kjemper febrilsk om å kare til seg en plass.
I de fleste idrettene har kvalifiseringsfristen utgått, men det er noen av idrettene hvor det er "rankinger" som pågår en stund til.
Tokyo 2020
OL-sølvvinner får endelig treningskompis
15/08/2021 KLOKKEN 10:01
Rankingplasseringene fyller plassene bak de som allerede har klart OL-kravet. For eksempel er Henrik Ingebrigtsen trygt inne på listen til kvalifiserte på 5000-meter, selv om han ikke har klart OL-kravet.
Det er mulig å klatre på rankingen i friidrett til 29. juni, mens golf uttaket i golf skjer den 21.
Discovery har tatt en prat med vår egen Jørn Sundby. Han trekker frem disse utøverne som er nærmest ved å få en sen billett til OL i Tokyo uten å være sikret en plass.

Isabelle Pedersen (100-meter hekk)

Pedersen er for øyeblikket nummer 44. på OL-rankingen på 100-meter hekk. Akkurat nå er alle ned til 40. plass på rankingen kvalifisert. Hun er 12 poeng bak, så Pedersen er helt på vippen.
Problemet er at hun må få noen gode resultater før 29. juni. Hun har ikke løpt spesielt bra i det siste. To løp i Finland i forrige uke som var ganske svake, og som gjorde at hun ikke har klart å forbedre rankingen.
Hun har rett og slett ikke vært helt i form enda, men har drøyt to uker til på å komme seg over streken. Akkurat nå ser det ikke veldig positivt ut for Isabelle Pedersens del, men får hun skikkelig klaff i et løp, er det mest sannsynlig nok.

Vladimir Vukicevic (110-meter hekk)

Løpt ned den norske rekorden et par ganger. Nå sist løp han den ned til 13.49. Det direkte OL-kravet er 13.32, så Vukicevic er fortsatt et stykke unna.
Han er fortsatt et stykke utenfor på OL-rankingen også. Litt lenger bak enn Pedersen for øyeblikket, men viser en stigende form i motsetning til henne. Det gjør at han absolutt har muligheten til å komme seg inn, men han trenger ett eller to gode resultater til.
Problemet med noen av de gode resultatene til Vukicevic er at de har kommet i stevner som har ganske lav kategorisering.
Sett med norsk målestokk er han tidenes raskeste, men Vukicevic har fortsatt et stykke opp til topp 20 i verden. Han er fortsatt et stykke unna en semifinale i OL for eksempel, men han har absolutt en fair mulighet til å kvalifisere seg til lekene.
Les også: Stor vurdering av Norges største OL-håp

Marcus Thomsen (Kulestøt)

Han har vært veldig bra de siste årene, og har vært med i flere mesterskap også. Det er sannsynlig at han kvalifiserer seg. Akkurat nå er han plassen bak på den rankingen, så han er for øyeblikket hårfint utenfor.
Det er faktisk 29 stykker som har klart kravet på 21.10 meter. Thomsen har 21.01, så for han gjelder det å få opp et støt over OL-kravet før 29. juni. Han har en fair sjanse til å klare det, for han er såpass nære. At Thomsen får fullklaff før 29. juni bør kunne gå. Han er en som virkelig er på vippen.

Narve Gilje Nordsås (5000-meter)

Han forbedret seg veldig på 5000-meteren på Bislett. På Bislett var han bare tre sekunder bak OL-kravet. Det gikk litt saktere i Nice, men det ga bra med ranking-poeng. Han er sannsynligvis inne når lista oppdateres med helgens resultater, i hvert fall helt på grensen.
Siden han bare var tre sekunder bak kravet på Bislett, kan han også klare å presse seg ned til OL-kravet. Sundby tipper han får inn to 5000-meterløp før 29. juni, i alle fall ett. Med rette værforhold og det rette løpet, har han en god mulighet. Det kan vippe begge veier.

Pål Haugen Lillefosse (Stavsprang)

OL-kravet er på 5.80. Det er 22 utøvere som har klart det, og det er 32 stavsprangutøvere som skal til OL. Han er veldig nære på rankingen.
Lillefosse er tre plasser bak, og har bare noen få poeng opp til den siste som er innafor. Han har hatt et par stevner i det siste der han har stoppet på 5.60. Har han et stevne der han bikker 5.65, er det ikke umulig at han glir inn.
Han er helt på vippen, rett og slett.

Pål Haugen Lillefosse

Foto: NTB

Tonje Dafinnrud (Golf)

Hun var ganske trygg i den rankingen ganske lenge, men har falt nedover på listen i 2021. Nå ligger hun helt på vippen. Dafinnrud er hårfint inne for øyeblikket.
Hun skulle kanskje hatt et godt resultat før rankingperioden går ut, men det kan være at det er noen foran henne som ikke deltar. Det kan være at hun kommer med, men hun er på vippen per nå.

Kristoffer Ventura/Kristian Krogh Johannessen (Golf)

Norsk Golf melder at Krogh Johannessen nå er inne i OL-varmen. Han innehar 60. plassen i OL-rankingen, som er den siste plasseringen som gir en billett til Tokyo. Kinesiske Ashun Wu er mannen som kan ødelegge OL-drømmen for vår mann ifølge nettstedet.
Samme nettside melder at Kristoffer Ventura ikke lenger er aktuell for en OL-plass. Han er på en foreløpig 62. plass på rankingen, men skal ikke spille noen turneringer denne uken.

Andre kandidater

Det er en fem-seks andre friidrettsutøvere som også helt sikkert føler de har en mulighet.
Vi har sleggekaster Mardahl som nesten var oppe på kravet i USA på studentmesterskapet der.
Marie Therese Obst er høyt oppe på rankingen etter å ha kastet veldig bra spyd i det siste.
Unge Henriette Jæger i sjukamp for kvinner som gjorde det veldig bra nå. Hun har vært litt skadet, men får hun til en god sjukamp til, kan hun være med å lukte på en plass hun også.
Totalt sett er det ti-elleve friidrettsutøvere som har en viss mulighet i de siste ukene.
Det er også litt i svømming, men der er det litt uoversiktelig. Der er det et A-krav og et B-krav, og de skal fylle opp en rekke der. Der er det også et par som er litt på vippen. Det er tre stykker som er ganske klare, så kan det være at det blir med et par til.
Selv om man er innenfor på rankinglistene, er det ingen garanti for at man blir tatt ut til OL. Norske utøvere som tas ut til OL skal ha dokumentert plassmulighet blant de åtte til 12 beste. Det siste OL-uttaket skjer 3. juli.
Sett denne?


Disse skal representere flyktninglaget under OL i Tokyo

Tokyo 2020
Slo rivalen og sikret gullet på 1 500 meter: – Kan ikke løpe fra Jakob lenger
09/08/2021 KLOKKEN 16:00
Tokyo 2020
Warholms superløp oppsummert: – Kanskje den største prestasjonen i friidrettshistorien
08/08/2021 KLOKKEN 14:31