Unggutten fra Sandnes klarte å ta igjen en gruppe afrikanere i front og timet en avslutning det luktet svidd av, men like før mål spurtet kenyanske George Manangoi forbi og knep VM-gullet.
Ingebrigtsen noterte tiden 3.41,89. Han ble slått med 18 hundredels sekund. Justus Soget sørget for kenyansk bronse.
– Sølv i junior-VM er helt klart det største til nå i min karriere. Jeg er kjempegodt fornøyd med det, sa Ingebrigtsen til NTB på telefon fra finske Tammerfors.
Friidrett
Forsvarte EM-gullet på 5000 meter: – Betyr mye
16/08/2022 KLOKKEN 20:27
– Trodde du at det holdt til seier?
– Ja, selvfølgelig. Når du løper forbi en på oppløpet og ligger først, tror du at det skal gå inn Uheldigvis kom det en kenyaner forbi meg helt på slutten, men alt i alt var det veldig godt løp. Det er gode løpere jeg løper mot.

Første europeer på 18 år

Ingebrigtsen-medaljen er unik for norsk friidrett. Det er første gang at en nordmann er på pallen i en ren løpsøvelse i junior-VM. Tidligere er det blitt tre norske medaljer på korthekken. I forrige U20-VM ble Jakob Ingebrigtsen som 15-åring nummer ni på 1500 meter.
Ifølge TV 2 tok Ingebrigtsen den første europeiske medaljen på distansen i junior-VM siden 2000.
Unggutten møtte tøff motstand i torsdagens finale. Han kom til finske Tammerfors med en bestenotering som var svakere enn den Samuel Tefera, Justus Soget og George Manangoi hadde. Likevel greide han å ta hjem en imponerende medalje.
– Det var tøft. Jeg var litt uheldig med hvordan løpet ble, for jeg hadde bestemt meg for å ligge helt bak for å spare krefter, men jeg ble usikker da jeg så afrikanerne stå og snakke sammen før start. De satte også farten tidligere enn jeg hadde forventet, fortalte Ingebrigtsen på spørsmål om å beskrive sølvløpet og fortsatte:
– Farten ble såpass høy at jeg verken ikke kunne ligge meg bak eller foran, men jeg greide å ta dem igjen i siste sving. Jeg er veldig godt fornøyd med måten jeg disponerte kreftene på. Dessverre kom det en forbi meg.

Favoritten skuffet

Ingebrigtsens personlige rekord på 1500 meter lyder på 3.36,06. Den ble satt under årets Bislett Games.
Sondre Juven fra Nes havnet på 8.-plass med tiden 3.45,40.
Tidligere i år tok Tefera seniorgull da han vant 1500-meteren i innendørs-VM i Birmingham. Etiopieren klarte også råsterke 3.31,63 under Diamond League-stevnet i Shanghai, men torsdag måtte favoritten nøye seg med en femteplass.
Ingebrigtsen skal også løpe 5000 meter under U20-VM. Hans største mål i år er senior-EM i Berlin i august.
(©NTB)
Friidrett
Ingebrigtsen tok sitt første VM-gull: – Det sykeste løpet jeg har sett
25/07/2022 KLOKKEN 06:33
Friidrett
Grøvdal med 8.-plass på 5000 meter i VM – kunne ikke svare på rykket
24/07/2022 KLOKKEN 08:09