Den amerikanske sprinteren Justin Gatlin er nok en gang blandet inn i en dopingskandale. Vi skal være forsiktig med å dømme den amerikanske sprinteren denne gang. Vi trenger mer informasjon, men historien viser likevel at doping fortsatt er et stort problem i friidretten.
Det er den britiske avisen Telegraph som har jobbet undercover og tatt kontakt med Gatlins trener, Dennis Mitchell og hans midlertidige agent Robert Wagner for å skaffe til veie dopingpreparater. Telegraph startet etterforskningen etter at de fikk tips om at Wagner bisto flere utøvere med doping. For 250.000 britiske pund skal Wagner og Mitchell ha lovet å skaffe veie ulovlige preparater til journalistene.
I de hemmelige opptakene til Telegraph innrømmer Dennis Mitchell at mange friidrettsutøvere på toppnivå i dag bruker forbudte stoffer og at det er lett å unngå å bli tatt og han antyder at Gatlin fortatt bruker doping. Mitchell underbygger påstanden om at doping er en IQ-test: det er bare de dumme som blir tatt. Det er vel grunn til å hevde at vi som lar oss lure gang på gang også har noe å gå på når det gjelder intelligens?
Friidrett
Dos Santos klinket til med årsbeste i Warholms fravær
13/05/2022 PÅ 16:57
Alle de involverte nekter selvfølgelig for at de har noe med dop å gjøre og Dennis Mitchell har allerede fått sparken av Gatlin, men det er mye som er spesielt og urovekkende i denne saken.
  • Justin Gatlin ble buet ut av publikum da han slo Usain Bolt på 100-meteren i VM i London i sommer. Årsaken er at Gatlin to ganger har sonet dopingdommer –i 2001 og i 2006. Siste gang fikk han åtte års utestengelse, men fikk forhandlet seg ned til fire år. Gatlin har derfor i høyeste grad en dopinghistorie og det gjør at alle kaster seg på ham i denne saken, selv om vi ikke har alle bevisene på bordet ennå.
  • Dennis Mitchell, som blant annet hadde verdensrekorden på 4x100 meter, ble i 1998 utestengt for bruk av steroider. Ingen trodde på unnskyldningen om at de høye testosteron-nivåene skyldtes at han som bursdagsgave hadde hatt sex med sin kone fire ganger på kort tid.
  • Både Gatlin og Mitchell var innblandet i den stor BALCO-skandalen som ble rullet opp i 2003 og som blant annet førte til at sprinteren Marion Jones ble avslørt som en av de største svindlerne i friidrettshistorien og som måtte i fengsel for å ha løyet til FBI.
  • Men også Robert Wagner var knyttet til BALCO-skandalen. Han var agenten til sprinteren Kelli White som også ble utestengt for doping på grunn av BALCO-avsløringene. De er i dag gift.
Det er med andre ord et trekløver med en svært belastende dopinghistorie som Telegraph denne gang har fått på kroken. Men det er også flere syndebukker i dette sirkuset.
Til tross for sin dopingfortid ble Justin Gatlin i 2015 klesgiganten Nikes flaggskip, blant annet for å bygge opp til 100-meterduell mot Usain Bolt, som er sponset av Puma. Det skapte store reaksjoner fordi Gatlin som sagt hadde en mørk fortid som doper. Samtidig var dette en perfekt story om skurken mot helten, et møte som fikk sitt crescendo under friidretts-VM i sommer. Da vant skurken.
Også Dennis Mitchell har på sitt vis fått oppreisning etter at han ble tatt for doping for drøye 20 år siden og etter å ha vært involvert i flere dopingsaker i ettertid. Han var blant annet treneren for Justin Gatlin og resten av det amerikanske stafettlandslaget i sprint i perioden 2014-2016.
Men Gatlin er langt fra den eneste «onde» i dagens friidrettssirkus. Totalt var det 31 tidligere dopingtatte utøvere som deltok i friidretts-VM i London. Og Justin Gatlin er ikke den eneste sprinteren som er tatt for doping, heller. Han er snarere regelen som bekrefter unntakene. Av de 30 beste tidene gjennom tidene på 100 meter er det bare ni tider som er rene, og alle tidene tilhører Usain Bolt.
Telegraphs avsløringer er dessverre bare nok en historie i en lang rekke av dopinghistorier de siste månedene og årene og som viser oss at det er lederne som legger til rette for doping i dretten. De store avsløringene om russisk doping det siste året viser at dopingkulturen styres av ledere i og utenfor idretten. Og i sykkelsporten – som har hatt de tøffeste dopingoppgjørene de siste årene – slipper man enkelt inn ledere i varmen igjen til tross for at de har sonet lange dopingdommer.
Nå vi snakker om nulltoleranse i dopingsaker er det lederne vi bør rett fokuset mot. Det er de som legger til rette for utøverne.​
Friidrett
Skal konkurrere mindre
10/05/2022 PÅ 10:28
Friidrett
Ingebrigtsen på åttendeplass i USA – klarte ikke EM-kravet
30/04/2022 PÅ 08:41