Populære sporter
All sport
Vis alt

Drømmene som ikke gikk i oppfyllelse: Dette er VM-arbeideres historie

Publisert 18/11/2022 klokken 18:48 GMT+1

På søndag starter VM i Qatar. Aldri før har et mesterskap hatt så store kontroverser rundt seg. CNN har møtt noen av arbeiderne som har vært med på å bygge VM. For de ble det ingen drøm.

VM-stadion Lusail i Qatar.

Foto: Getty Images

Under VM i Qatar vil Eurosport og CNN ha et redaksjonelt samarbeid for å dekke VM på og utenfor banen ettersom både Eurosport og CNN er en del Warner Bros. Discovery.
Søndag 19.00 sparkes VM igang på Al Bayt stadion i Qatar. VM er drømmen til en hver fotballspiller.
Men for noen blir ikke VM i Qatar noen drøm. CNN har møtt nepalske arbeidere som har jobbet med jobbet med prosjekter i Qatar. Dette er deres fortelling og navnene til arbeiderene er endret av CNN, for å beskytte dem.

– Jeg ble ikke fortalt hvorfor jeg ble arrestert

Etter endt arbeidsdag ble Kamal arrestert mens han sto utenfor en butikk sammen med andre migrantarbeidere. Han ble holdt i et Qatar-fengsel før han ble deportert til Sør-Nepal for tre måneder siden.
– Da de arresterte meg, kunne jeg ikke si noe, ikke et eneste ord, siden jeg var så redd, sier han til CNN.
Kamal forteller til avisen at han ennå ikke har blitt betalt de 7000 Qatari Riyal bonus (cirka 19 570 kroner) som han har jobbet for. Han ble skadet i to fingre mens han arbeidet i Qatar, noe han skulle fått penger for. De pengene har han heller ikke sett.
– Jeg ble ikke fortalt hvorfor jeg ble arrestert. Folk bare står der. Noen går med dagligvarer, noen sitter bare der og spiser tobakksprodukter. De bare arresterer deg.
Fortsatt vet han ikke hvorfor han ble fengslet, men tror han ble arrestert fordi han hadde to jobber. Dette er ulovlig i henhold til Qatars arbeidslov fra 2004. Grunnen til at han hadde to jobber? Han tjente ikke nok. Kamal forteller til CNN at det var folk fra flere nasjoner inne i fengselet.
– Inne i fengselet var det folk fra Sri Lanka, Kerala (India), Pakistan, Sudan, Nepal, Afrika, Filippinene. Det var rundt 14-15 enheter. I ett fengsel var det rundt 250-300 mennesker, med rundt 24-25 personer per rom.

Månedslønn på 1950 kroner

En annen arbeider som er kalt Hari, forlot Nepal for å jobbe i Qatar. Månedslønna lå på 1950 kroner.
Hari flyttet til Qatar i 2014. Han jobbet flere steder, blant annet på et supermarked og et hotell. En av de vanskeligste jobbene var i byggebransjen. Der måtte han bære fliser opp syv etasjer, i ekstrem varme. I tillegg måtte han legge rør i dype groper.
– Det var for varmt. Sjefen var veldig krevende, og brukte å klage mye. Han truet også med å redusere lønnen og overtidsbetalingen, sier Hari til CNN.
Han fortsetter:
– Jeg måtte bære flisene på skuldra hele veien opp. Det var vanskelig å gå gjennom stillaset. Med rør-arbeidet så var det groper som var opptil syv meter dype. Vi måtte legge steiner og sement, noe som var vanskelig i varmen. Det var vanskelig å puste. For å drikke vann måtte vi klatre opp en stige.
Professor, Natasha Iskander, ved New York University bekrefter til CNN at ekstrem varme kan drepe. Hari forteller at han så flere arbeidere som besvimte.
– Jeg så en fra Bengal, en fra Nepal, to til tre personer som besvimte mens de jobbet. De tok han fra Bengal til medisink tilsyn. Jeg er ikke sikker på hva som skjedde med ham.

– Vår innsats har resultert i betydelige forbedringer

Siden 2010 har migrantarbeidere møtt forsinket eller ubetalt lønn, tvangsarbeid, lange timer i varmt vær, trusler fra arbeidsgivere og manglende evne til å forlate jobbene sine på grunn av landets sponsorsystem, oppdaget menneskerettighetsorganisasjoner.
Det mener de ansvarlige at ikke er tilfellet.
Helsen, sikkerheten og verdigheten til «alle arbeidere som er ansatt i våre prosjekter har holdt seg stabile», heter det i en uttalelse fra Supreme Committee for Delivery & Legacy (SC).
– Vår innsats har resultert i betydelige forbedringer i innkvarteringsstandarder, helse- og sikkerhetsforskrifter, klagemekanismer, helsetjenester og refusjon av ulovlige rekrutteringsgebyrer til arbeidere, står det i uttalelsen.
– Mens reisen pågår, er vi forpliktet til å levere arven vi lovet. En arv som forbedrer liv og legger grunnlaget for rettferdige, bærekraftige og varige arbeidsreformer, står det videre.
Du kan lese hele denne saken på CNN.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame