Populære sporter
All sport
Vis alt

Norske dommere jubler over historisk avgjørelse: – Baner vei for oss

Vegard Kjøllmoen Steien

Oppdatert 30/11/2022 klokken 11:14 GMT+1

Franske Stéphanie Frappart skriver seg inn i historiebøkene. Hun skal dømme kampen mellom Tyskland og Costa Rica som den første kvinnelige hoveddommeren i et verdensmesterskap for menn. Det gleder også den kvinnelige dommerstanden hjemme i Norge.

Stéphanie Frappart sammen med Liverpools Trent Alexander Arnold.

Foto: Getty Images

Den franske dommeren har allerede blitt historisk som den første kvinnelige dommeren til å dømme i Ligue 1, Champions League og kvalifiseringen til VM. Nå får hun også muligheten til å vise seg fram på den aller største scenen.
Torsdag dømmer hun skjebnekampen mellom Costa Rica og Tyskland. Med det blir hun den aller første kvinnen i historien til å dømme en offisiell VM-kamp. Hun får også med seg brasilianske Neuza Back og mexikanske Karen Diaz Medina som assistentdommere.
I fjor dømte hun VM-kvalifiseringskampen mellom Nederland og Latvia i samme gruppe som Norge spilte i, mens hun i 2020 ble den første kvinnelige dommeren til å dømme en Champions League-kamp da hun hadde ansvaret i kampen mellom Juventus og Dynamo Kiev.
Hun dømte også UEFA Super Cup-kampen mellom Chelsea og Liverpool tilbake i 2019, og før turneringen håpet hun at inkluderingen av kvinnelige dommere i Qatar ville sørge for utvikling i hele verden.
– Det er et sterkt signal fra FIFA og ledelsen å ha med seg kvinnelige dommere i dette landet, skal Frappart ha sagt før mesterskapet, ifølge Besoccer.
picture

HISTORISK: Juventus-stjernen Federico Chiesa gratulerte Stéphanie Frappart med sin Champions League-debut i desember 2020.

Foto: Getty Images

– Har ventet på oppsettet

– Fra nyheten om at vi ble tatt ut til å delta i VM slapp, har vi bare sittet å vente på at dommeroppsettet skulle komme. Det har vi fulgt nøye med på, sier Emilie Rodahl Torkelsen.
Hun er en av de fremste kvinnelige dommerne i Norge, og i år ble hun historisk sammen med Henrikke Holm Nervik som de første kvinnelige hoveddommerne i OBOS-ligaen.
Rodahl Torkelsen legger ikke skjul på at franske Frappart har vært et forbilde lenge, og dermed er det ekstra gledelig å se at hun nå får muligheten i et internasjonalt herremesterskap.
– Det er så inspirerende å se at Stéphanie Frappart, som har tatt steg steg på steg og prestert knallbra hele veien, får muligheten. Det er vel fortjent, kjempeinspirerende og jeg gleder meg til å se kamp nå.
– Er det sånn at hun åpner dører for dere andre kvinnelige dommere?
– Ja, det vil jeg si. Hun blir en foregangsfigur, som Bibiana Steinhaus-Webb var fra hun begynte å ta sine steg fra rundt 2007. Det Frappart har fått til og de prestasjonene hun har levert, gjør at jeg ser opp til henne og hun baner vei for oss, svarer Rodahl Torkelsen.

– Noen må bryte barrierene

Henrikke Holm Nervik ble den aller første kvinnen til å dømme en kamp på nest øverste nivå i norsk herrefotball tidligere i år, og synes i likhet med sin trenerkollega at det er utrolig gledelig å se at kvinner slipper til i VM.
– Det er ikke så mye annet å si enn at det er helt rått, innleder Holm Nervik til Discovery.
Hun fortsetter:
– Det er skikkelig inspirerende. Hun har tatt store steg internasjonalt og fått vist seg fram på både kvinne- og herresiden. Noen må bryte barrierene og det har hun virkelig gjort.
picture

Henrikke Holm Nervik fra toppseriekampen mellom Vålerenga og Brann.

Foto: NTB

Enormt press

Men som den første kvinnelige hoveddommeren i et verdensmesterskap for herrer vil det også sørge for et ekstra varsomt blikk på prestasjonene, til tross for at hun har levert gode prestasjoner i store turneringer tidligere.
– Hun hadde et vanvittig press på å levere bra på de første kampene, og det kommer det sikkert til å være på henne i VM nå også. Det er nok større enn på en vanlig VM-kamp. Hennes prestasjoner vil mest sannsynlig ha betydning for andre som kommer, spår Rodahl Torkelsen.
Som Frappart var inne på før mesterskapet, blir kanskje signalet fra FIFA enda sterkere av at kvinnene slipper til i Qatar. Den kontroversielle vertsnasjonen har blitt kritisert for kvinnenes rettigheter i landet.
Amnesty skriver på sine hjemmesider at kvinner fremdeles møtes med diskriminering i hverdagen. De er knyttet til en mannlig verge, som regel far, bror, bestefar eller onkel, med mindre de er gift. Qatarske kvinner trenger blant annet velsignelse for å gifte seg, studere i utlandet på statlige stipender, jobbe i mange offentlige jobber og reise utenlands til visse aldre.
– Det er jo et spesielt VM som går nå. Det at de setter opp kvinnelige dommere med den pågående debatten rundt likestilling og menneskerettigheter, synes jeg er veldig bra. Det burde egentlig være en selvfølge, så det er godt at dimensjonen med Qatar ikke holder FIFA igjen, forteller Emilie Rodahl Torkelsen, som selv avslører at en VM-kamp også står på hennes ønskeliste i fremtiden.
Frappart var én av tre kvinnelige dommere på FIFAS dommerliste på 36 navn til Qatar. De to andre er japanske Yoshimi Yamashita og Salima Mukansanga fra Rwanda.
picture

Emilie Rodahl Torkelsen

Foto: NTB

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame