Tirsdag tok Lars Lagerbäck (69) ut Norges tropp til VM-kvalifiseringskampene mot San Marino og Nord-Irland 5. og 9. oktober.
Før uttaket var det knyttet stor spenning til hvorvidt vår svenske landslagssjef ville finne plass til Martin Ødegaard (18) som har storspilt for Heerenveen i høst.
Lagerbäck har tidligere vært klar på at unge spillere som Ødegaard bør være veldig nær laget om det skulle være noe poeng å ta ut 18-åringen til en A-landslagstropp fremfor U21-laget. Men til tross for et U21-landslag som nå er akterutseilt i kampen om en EM-plass i Italia i 2019, ble Real Madrid-spilleren foretrukket på U21-landslaget.
VM-kvalifisering
Samlet spillerne på banen like etter kampslutt: – Skuffelsen er stor
16/11/2021 PÅ 22:40
Sammen med Ødegaards lagkamerat i Heerenveen, Martin Thorsby, har U21-landslagssjef Leif Gunnar Smerud valgt seg ut følgende 18 spillere til kampene mot Irland og Tyskland:
Artikkelen fortsetter under bildet
– Vurderingene er der alltid. Det er god dialog mellom meg og Lars (Lagerbäck), men uttaket skal Lars få svare på selv, sa Smerud da U21-troppen ble presentert.
Den Real Madrid-utleide midtbanespilleren har ikke vært på A-landslaget siden privatlandskampen mot Finland i mars i fjor.

Nær A-landslaget

– Vi tror vi har kommet frem til en stamme i laget nå. Det er kanskje rundt 50 spillere vi følger med på, men det gjelder å sette sammen et lag nå.
– Vi har to kamper og vil ha en blanding av ulike egenskaper i troppen vår. Det er dette vi tror er det beste. Jeg mener fortsatt at det er bra for ham med to 90 minuttere mot to gode lag, forklarte Lagerbäck.
Landslagssjefen var likevel klar på at 18-åringen stadig rykker nærmere en plass i A-landslagstroppen.
– Jeg har sett ham hver kamp i serien i høst. Han viser han er en av de beste teknikerene vi har, og det finnes fremdeles områder han kan bli bedre åp. Han er nær A-troppen, men jeg tror dette er det beste nå, sa Lagerbäck.
Eurosports fotballekspert Thomas Myhre støtter landslagssjefen.
– Jeg synes uttaket er fornuftig. Det er en del spørsmål rundt Ødegard, men jeg er veldig tilhenger av at Ødegaard skal være veldig nær en startellever på A-landslaget om han skal bli tatt ut der, sa Myhre.

Gamle kjenninger tilbake

En annen mann kjent for sin dødelige venstrefot i Pål André Helland ble imidlertid tatt ut.
Helland har den siste tiden vært litt frem og tilbake med en skadesituasjon, og nylig uttalt at det venter en operasjon på 27-åringen på et tidspunkt. Det hindret ham likevel ikke i å bli tatt ut i troppen.
– Han har veldig interessante egenskaper. På nåværende tidspunkt vet jeg ikke om han kommer til å spille, men om han gjør det så blir det naturlig at vi forsøker å utnytte hans spisskompetanse ved dødballer. Han har vært aktuell tidligere, og men nå er han tilbake og virker å være på gang. Da passet det ganske bra å ta ham ut, sa Lagerbäck.
Lagerbäck har også funnet vei tilbake for et par andre kjente fjes som ikke var med sist. Blant annet Ørjan Håskjold Nyland, Markus Henriksen og Alexander Søderlund.
Sistnevnte har lenge vært ute i kulden i Saint-Étienne, men fikk i forrige hjemmekamp et lite drypp med spilletid i 2–2-kampen mot Rennes.
– Jeg kommer nok til å bruke Joshua King så lenge han er frisk, men Søderlund er en type spiller som gjør laget bedre. Han har en fysikk, arbeidskapasitet og innstilling som er veldig bra. Jeg tror den typen spillere passer bra i et norsk landslag, så det er bra om han nå får spille litt mer regelmessig i Frankrike, sa Lagerbäck.
Mats Møller Dæhli og Haitam Aleesami er begge ute med lyskeskader og ikke aktuelle for kvalikkampene i oktober.
Se hele troppen her:
VM-kvalifisering
VM-drømmen brast for Norge – sjanseløse i Rotterdam
16/11/2021 PÅ 21:39
VM-kvalifisering
Solbakken fra start – slik stiller Norge mot Nederland
16/11/2021 PÅ 18:40