(SANDVIKA) Eurosport.no:
Se Norges VM-kvalifiseringskamp mot Tsjekkia: På TVNorge og Eurosport Player lørdag fra 20.45
Mats Møller Dæhli var landslagets beste spiller høsten 2014 og var toneangivende da Malta, Bulgaria og Aserbajdsjan ble slått på rekke og rad i EM-kvalifiseringen.
VM-kvalifisering
Samlet spillerne på banen like etter kampslutt: – Skuffelsen er stor
16/11/2021 PÅ 22:40
Deretter har gjentatte skadeproblemer i hans utsatte knær gjort fotballtilværelsen vanskelig. I 2015 og 2016 startet han kun tre kamper for Freiburg etter overgangen fra Cardiff.
Faktisk har Oslo-gutten spilt flere minutter for Norge og U21-landslaget enn for Freiburg disse to årene.
Derfor har lettelsen over låneavtale med St. Pauli fra januar – nylig forlenget med ett år - og spillemessig stor fremgang vært enorm for 22-åringen.
Les også: Nedrykksklare Markus Henriksen åpner for klubbskifte: – Det har skjedd mye rart i Hull

– Kvalitetene mine passer godt i laget

– Jeg er skadefri, det er så deilig og jeg er kjempefornøyd med å forlenge med St. Pauli ett år til. Det er en bra liga, fansen er helt fantastiske og jeg trives bra i klubben, beskriver det tidligere stortalentet tilværelsen i en av Tysklands mest karismatiske klubber.
– Hvorfor valgte du å forlenge, i januar var du tydelig på at du skulle tilbake til Freiburg og Bundesliga?
– Man tenker mye på hva som er best, men nå prioriterte jeg å gå for et sted der jeg kan spille fast og kvalitetene mine passer veldig godt inn i laget, forklarer Dæhli til Eurosport.no.
Les også: Sander Berge om Monaco-interessen
Da Dæhli signerte for Hamburg-klubben i januar lå de sist på tabellen i 2. Bundesliga. Etter en forrykende vårsesong, der de var divisjonens nest beste lag med 33 poeng på 17 kamper, endte St. Pauli opp på 7. plass.
– Jeg skal ikke ha hele æren, langt derifra, smiler Dæhli til lagkompis Markus Henriksen som slår av en prat.
– Kanskje 10 prosent, ler han.
Og fortsetter:
– Vi har mange gode spillere og målet neste sesong er helt klart å kjempe om opprykk. Storklubbene Hannover og Stuttgart gikk opp, og Ingolstadt og Darmstadt ned fra Bundesliga, så det blir spennende, oppsummerer han.
Han tilførte St.Pauli sårt tiltrengt energi og spilleglede da han ankom, og har sprudlet i en rolle mellom midtbanen og spissen Aziz Bouhaddouz. Tidligere har teknikeren uttalt at det er favorittposisjonen på banen.
– Jeg er litt usikker fortsatt. Jeg trives godt høyt, sentralt i banen, og det har også gått veldig, veldig bra når jeg har blitt flyttet ned litt dypere sentralt. Også liker jeg meg godt på venstre, så jeg er ikke låst til en spesiell posisjon enda – så får vi se hvor jeg ender opp i fremtiden, sier han.
Les også: Nykommeren tror det er positivt(!) at han ikke spilte under Høgmo

– Kan få maks ut av meg

På mandagens pressetreff forklarte Lars Lagerbäck at han på sikt er åpen for å forsøke andre formasjoner enn 4-4-2 for å kunne få mest mulig ut av Dæhli, men at det er uaktuelt å terpe på annet enn sin foretrukne formasjon den kommende uka.
Det bekymrer ikke Dæhli, som primært spilte ute til venstre også under Per-Mathias Høgmo.
– Han (Lagerbäck) kan få maks ut av meg på venstrekant. Når jeg spiller derfra så er utgangsposisjonen annerledes, men jeg ender opp i banen ganske likt, sier spilleren som liker å drive innover i banen.
Det var også det han gjorde i 0-2-tapet i Belfast for tre måneder siden, da han fikk 37 minutter som innbytter for Tarik Elyounoussi.
– Nord-Irland lå så dypt at det var vanskelig å finne rom, men vi skapte i alle fall litt med å få backen rundt meg så vi kom til noen innlegg – det var likevel ikke godt nok.
Som et av Norges mest omtalte fotballtalenter i tenårene er det fort gjort å glemme at den tidligere Lyn- og Manchester United-spilleren er født i 1995 og enda har mange år foran seg på toppnivå, dersom kroppen spiller på lag.
– Jeg er fortsatt 22 og kan spille i 15 år til i utlandet hvis jeg er flink med kroppen og gjør alt riktig – da er alt mulig og jeg har alle muligheter, sier han selv.
– Nærmer du deg det makspotensiale både omgivelsene og du selv hadde forhåpninger om at du skulle klare?
– JA, svarer han kontant.
VM-kvalifisering
VM-drømmen brast for Norge – sjanseløse i Rotterdam
16/11/2021 PÅ 21:39
VM-kvalifisering
Solbakken fra start – slik stiller Norge mot Nederland
16/11/2021 PÅ 18:40