Island - Kosovo 2-0
En ny fotballsaga er i ferd med å utspille seg på Island. Med seier hjemme mot Kosovo var gruppeseieren i boks og laget som imponerte stort under fotball-EM i 2016 er dermed klare for et nytt mesterskap.

Derfor er de minst

EM-kvalifisering
Hamrén og Island hadde EM-billetten i lomma – så raknet det på tre minutter
12/11/2020 PÅ 21:57
For første gang er øya med 334.000 innbyggere klare for et fotball-VM. Dermed er island den minste nasjonen om vi teller antall innbyggere som har kvalifisert seg for VM i fotball. Tidligere rekordholder var Trinidad og Tobago med sine 1,3 millioner innbyggere som kvalifiserte seg for VM i Tyskland.
Men den brøkdelen av befolkningen som hadde møtt opp i Reykjavik måtte holde pusten en god stund før de kunne slippe jubelen løs. Etter 40 minutter var Gylfi Sigurdarsson sikker alene med keeper. 28-åringen sendte islendingene til pause med ledelse og ett skritt nærmere Russland.
Aartikkelen fortsetter etter videoen!

Elleville jubelscener

– Jeg trodde ikke islendinger hadde nerver jeg, sier Eurosports ekspertkommentator Kjetil Rekdal under kampen.
For selv om islendingene var i ledelsen, var spenningen fortsatt høy på den lille øya. Kroatia lå kun to poeng bak de blåkledde før kveldens kamp, de tok også ledelen 2-0 borte mot Ukraina. Med andre ord: om Island ga fra seg poeng mot Kosovo, ville de miste den direkte plassen til VM og spille play off.
Så satte Jóhann Berg Gudmundsson spikeren i kista. Etter 68 minutter styrte han ballen opp i nettaket fra kort hold og utløste elleville jubelscener på Laugardalsvöllur (se video).
– Det er vanvittig at et lite land som Island får oppleve dette, sier Rekdal før han fortsetter:
– Det er bare å bøye seg i beundring for Island.
Privatkamper
Tidligere Eliteserie-helt scoret mot verdensmesterne
11/10/2018 PÅ 21:13
VM
Islands VM-eventyr tok slutt mot Kroatia
26/06/2018 PÅ 20:13