SANDVIKA (Eurosport.no):
– Det er veldig lærerikt å trene med Rune Almenning Jarstein og Ørjan Nyland, sier Mathias Dyngeland til Eurosport.no.
Sammen med Bjørn Maars Johnsen, Birger Meling og Ohi Omoijuanfo er den 21 år gamle Sogndal-keeperen en av nykommerne i den norske landslagstroppen. Det var så uventet at Dyngeland skulle få en plass i troppen at han ikke visste det selv da Eurosport ringte ham for å få en reaksjon på at han var tatt ut av landslagssjef Lars Lagerbäck.
VM-kvalifisering
«Sønner av Drillos» gjorde jobben for Norge – Haaland ble historisk
07/09/2021 PÅ 20:39
Få med deg Norge–Tsjekkia direkte på Eurosport Player og TVNorge lørdag kl. 20.45.

– Det er noe med keepere

Det ble en del telefoner fra media som var nysgjerrige på ham. I dagene i forkant av samlingen har han vært nervøs, men etter et par dager på samlinger har han funnet seg godt tilrette i troppen. På samlingen vil han bruke tiden til å lære av de to mer rutinerte keeperne i Jarstein og Nyland og bruke de som mentorer frem til Sverige-kampen. Målet er å ta til seg kunnskapen for å kunne utvikle seg selv videre.
– Det er to keepere som har spilt på et veldig høyt nivå i tysk Bundesliga. De er veldig forskjellig og jeg er veldig forskjellig fra de. Det er å dra det beste ut av de to og ta nytte av det selv og prøve å utvikle meg selv videre for å bli best mulig, forteller den ferske landslagskeeperen.
– Hvordan har de tatt i mot deg?
– Det er noe med keepere. Vi har et veldig bra samhold. Begge to har et veldig glimt i øyet, og tar veldig godt vare på meg både på trening og utenfor banen. Det er veldig kjekt og det er gøy å være med på en slik samling som dette her, sier han ydmykt.
– De har spilt veldig lenge og har spilt på toppnivå. De har sikkert vært med på både oppturer og nedturer. For meg som er ung er det å få tak i den erfaringen tidligst mulig for å bli best mulig. Om jeg klarer å ta til meg en erfaring som de har opparbeidet seg over flere år, er det bare til min fordel, fortsetter en lærevillig Dyngeland.
Saken fortsetter under bildet.

Rune Allmenning Jarstein

Foto: Scanpix

Jarstein: – Pratet litt i gymmen

Jarstein (32) har fått et godt inntrykk av en av landslagets ferskeste. Seriøsiteten er noe landslagets keeper har merket seg hos Dyngeland.
– Han virker som en veldig oppegående gutt. Han har klart seg veldig bra på trening. Han har ikke gjort seg bort på noen måte. Jeg synes han leverer gode treninger. Det har vært gøy å jobbe med ham og hilse på ham. Det har vært kjekt, forteller Jarstein til Eurosport.no.
21-åringen er mer enn velkommen til å snakke med Jarstein. Hertha Berlin-keeperen synes Dyngeland virker ivrig på å bli god og kan godt fungere som en slags mentor for ham på samlingen. Det finnes vel knapt en bedre keeper å ha som mentor enn Norges nummer én. Jarstein ble kåret til årets keeper i Bundesliga.
– Han er ivrig. Vi var i gymmen sammen tirsdag og pratet litt da. Han vet at hvis det er noe han lurer på er det bare å spørre. Jeg er ikke vanskelig der jeg. Det er bare for ham å slippe seg løs og kjenne litt på nivået her. Egentlig bare nyte det. Jeg husker min første samling. Det er bare gøy, sier landslagskeeperen.

– Satt litt bak i køen i Brann

Allerede som 15 åring stod Dyngeland fast i Fana. Etter å ha hospitert med Branns utviklingsavdeling gikk han til Sogndal etter et treningsopphold på La Manga. Et helt bevisst valg. I Sogndal har han utviklet seg til å bli klubbens førstekeeper i ro og fred.
– Jeg tok den muligheten istedenfor å sitte i Bergen å trene med et Brann 2 og hospitere litt med A-laget. Jeg følte selv at jeg ville bli satt litt bak i køen i Brann. Slik er det. Brann er en større klubb, sier Dyngeland.
Landslagssamlingen har gitt mersmak. Allerede nå har Sogndal-keeperen plukket opp noen triks fra de to mer erfarne keeperne og reflektert over hva de gjør.
– De har forskjellige teknikker. Jeg prøver bare å se og lære så mye som mulig. Jeg må ta med det jeg kan utfordre meg på. Vi er forskjellige. De er litt høyere enn meg og større fysisk. Jeg er kanskje litt mer kvikkere og jeg må være smarte i bevegelsene og posisjoneringen. Det er kanskje det jeg må lære mest av. De er veldig detaljerte, står mye riktig til enhver tid. De gjør mye veldig raskt. Det er det å få det inn i egen utførelse, forklarer 21-åringen.
Denne gyldne og unike muligheten vil han nå bruke for å sikre seg en plass også i neste tropp.
– Jeg må bare være meg selv. Være god på trening og bare vise hvem jeg er. Det tror jeg er viktig, sammen med det å ha et godt humør og smile. Jeg er tross alt tatt ut på et landslag. Det er ingenting som er bedre enn det, sier Dyngeland.
Få med deg Norge–Tsjekkia direkte på Eurosport Player og TVNorge lørdag kl. 20.45.
VM-kvalifisering
Utestengt mot Nederland: – Veldig rart
30/03/2021 PÅ 21:36
VM-kvalifisering
Bengts analyse: – Bestod testen i å gjøre drittjobben
30/03/2021 PÅ 21:27