– Dersom fotballen (i Russland) har vært en del av statlig styrt doping, bør utestengelse vurderes på lik linje med andre idretter. Men fotball er lagidrett, og det er avgjørende i hvilken grad dagens landslagsspillere har dopet seg eller ikke.
Det uttalte presidenten i Norges Fotballforbund, Terje Svendsen, til Morgenbladet etter nylige påstander om at Russland skal ha drevet statlig styrt doping av fotballspillere.
Eurosport.no har senere vært i kontakt med 62-åringen, som hevder at NFF sammen med de øvrige nordiske landene vil utfordre FIFA på hva slags informasjon og vurderinger som er gjort i forbindelse med Russland og dopingavsløringene.
Eliteserien
Rossbach om vrakingen: – Må finne tilbake formen
5 TIMER SIDEN
– I denne type politiske spørsmål opplever vi at det er et godt samarbeid mellom nordiske land. Hvordan vi konkret skal utfordre FIFA er et typisk spørsmål vi skal drøfte når vi møtes. Påstandene om doping kom denne uken, så vi har ikke rukket å snakke konkret om det ennå. Jeg kan ikke gå god for at alle land skal reagere likt, men vi har tidligere reagert sammen overfor andre politiske hendelser i FIFA, sier Svendsen til Eurosport.no.
Fotballpresidenten føler seg trygg på at en samlet nordisk stemme vil la seg høre.
– Vi forventer at de nordiske landene blir lyttet til og er viktig for samarbeidet mellom organisasjonene. Det har tidligere vært uklart i hvilken grad russisk fotball har vært involvert, men vi har tidligere også vært klare i uttalelser rundt VM. Der opplever jeg at vi allerede har markert en klar holdning, men vi er avhengige av å få fakta på bordet. Hvor mange spillere som har vært involvert og i hvor stor grad de har vært involvert.
Svendsen forventer at FIFA behandler henvendelsen «uten noen tidsmessige heftelser». På spørsmål om man er avhengig av at spillere skal ha dopet seg for å kreve utestengelse, svarer han følgende:
– Det er vanskelig i spekulere i hypotetiske spørsmål. Man må få fakta på bordet først, og det må vi be FIFA om å gjøre. Omfang og tidspunkt vil være avgjørende. Dersom det er tilfelle at fotballen er involvert i det statsfinansierte dopingregimet, er det naturligvis svært alvorlig. Vår forventning er at dopingspørsmål i fotballen blir håndtert på samme måte som andre idretter - og så er det slik at lagidretter gir noen ekstra utfordringer avhengig av omfanget.
– Stoler dere på at dere får de rene fakta fra FIFA?
– Jeg forventer det. Dersom FIFA ikke er åpne, vil der drives frem og avsløres. Man vet jo at dette er problemstillinger som jobbes med i internasjonal idrett.
NFF har tidligere fått kritikk for å ikke være «tøffe nok» når det gjelder internasjonale konflikter og spørsmål. Svendsen vil ikke gå med på at det skyldes redsel for å miste posisjoner og innflytelse, og mener det ikke er mulig å unngå en tøff linje i denne saken.
– En tøffere linje fra vår side har vært naturlig siden jeg ble president. I løpet av den toårsperioden har det kommet frem en del så alvorlige ting hvor vi ikke kan unnlate å reagere. I dette tilfellet her, med omfattende systematisk doping, må vi reagere.
UEFA Europa Conference League
Mener Saltnes er bedre enn i gullsesongen: – Slik kapteiner skal være
6 TIMER SIDEN
Fotball
Eggen fyller 80 år: Dette er hans beste RBK-minner
7 TIMER SIDEN