Med god tid til neste landslagssamling valgte NFF å utløse en klausul, som gjorde at Lars Lagerbäck er ferdig som norsk landslagssjef. Samtidig presenterte de Ståle Solbakken som hans arvtager frem til 2024.
På pressekonferansen hintet han til at han kanskje kom til å skille seg ut fra tidligere landslagssjefer i den grad han skal tilpasse spillestil etter spillermateriale, heller enn å tvinge spillere inn i posisjoner de ikke bekler i klubbhverdagen.
Eliteserien
Bortvist fra Aspmyra etter rasistiske tilrop – politet oppretter sak
5 MINUTTER SIDEN
– Lagsammensetningen blir en kombinasjon på hvilke spillere som til enhver tid er tilgjengelig. Hvis alle mine foretrukne og såkalt beste spillere er klare samtidig så har jeg nok en klar tanke på hvordan jeg vil gjøre det, men det kan hende at det ikke skjer så ofte og da må vi ha alternativer til det, sier han på spørsmål fra Eurosport.no
Konkret hvilken formasjon han skal bruke kommer ikke frem, men de som har sett en del FC København-kamper vet at han har vekslet mellom en 4-4-2 og en 4-2-3-1-formasjon der. Om han tar med seg det inn i landslaget må man vente å se.

Annerledes spillersituasjon enn sist han takket ja til landslaget

Med mange spennende unggutter på vei opp er det mange blant det norske folket som har etterlyst nettopp dette. Spesielt de offensive spillerne ute i Europa har dominert i større grad, mens det har vært få av dem som spilte noe tilsvarende Lagerbäcks defensivt solide 4-4-2-system i sine egen klubber.
Solbakken sier selv at han har sett alt landslaget har gjort, og at han har en del tanker på hvem som kommer til å være involvert. Men først vil han gå gjennom kampene igjen for å få et enda klarere bilde av hvilke utfordringer han står overfor.
– Jeg har sett alle landskampene og synes de har gjort en god jobb. Det er progresjon og mye å bygge på, sier han og fortsetter:
– Jeg må gå i dybden, se kampene igjen og bli bedre kjent med spillerne. Når jeg har gjort det, er det lettere å svare på hva de store utfordringene blir. Jeg har noen formeninger, men vil ha den lille tvilen til gode, forteller han.
Det er åtte år siden han egentlig skulle bli landslagssjef, men ble løst fra kontrakten da Köln kom på banen.
Nå er spillersituasjonen på landslaget en annen, med flere unge spillere som preger mange av toppligaene ute i Europa. Han vil ikke rangere den nåværende troppen opp mot den han skulle ta over i 2012, men forteller om hvordan han kommer til å disponere stallen med tanke på alderssammensetningen.
– Det er en kombinasjon mellom de mer etablerte og de unge fremadstormende, og vi har ekstremt god konkurranse på noen posisjoner og litt mindre på andre posisjoner. Men jeg tror det er viktig å vite at i små land så vil det alltid gå litt opp og ned i forhold til at noen posisjoner vil det være litt flere å velge i enn andre. Det er jo en av utfordringene en landslagssjef for et lite land alltid vil ha, sier han.

Vurderer spilletid i klubbene

Mange har også vært frustrerte over Lagerbäcks tålmodighet med spillere som ikke spiller fotball i klubbhverdagen. Svensken var tro mot de som kjente hans system, og prioriterte ofte de etablerte spillerne med god kjennskap til spillestilen, foran en del yngre spillere som måtte komme inn å lære seg et nytt system.
Saken fortsetter etter videoen:

Derfor tror eksperten at Berntsen blir værende i Viking

Den problematikken, med spillere som ikke får spilletid i klubbene sine er også noe Solbakken har gjort seg opp noen tanker om.
– Det er vel sånn at i fotballverdenen, at jo større potensial du har, jo bedre spiller må du være for å forsvare plassen din. Men fotball er komplisert, sier han og fortsetter:
– Man kan kanskje leve med at spillere som ikke er avhengig av regelmessig kamptrening kan komme innnpå å bidra i en enkeltkamp og bidra til at laget blir bra likevel. Mens andre kan ha vanskeligheter når de ikke er i en fast kamprytme, og det er jobben min å lese det klimaet. Men det er en fordel å spille kamper og spille jevnlig. Det er det ingen tvil om, forteller han.
Eliteserien
Fikk gult kort for filming: – Jeg tar det, beklager!
13 TIMER SIDEN
Eliteserien
Moe om gulljakten: – Vi er skuffet i dag
13 TIMER SIDEN