Mandag morgen informerte regjerende seriemester i en fyldig pressemelding om at de velger å reise til Spania for å forberede seg til den kommende sesongen med serie og Champions League-spill.
– Det tenker jeg egentlig ikke så masse om. Jeg kjenner de som jobber der, og vet at de nok har tenkt ordenlig gjennom reiserute og smittevernopplegg når de er på hotell og buss. Så smittevernmessig tar jeg utgangspunkt i at de klarer å overholde protokollen. Den har vi jo vært gode på her i Norge i hele året som gikk, sier sportslig leder i Vålerenga, Jørgen Ingebrigtsen, til Eurosport.
VM
Revolusjonerende VM-ball vekker oppsikt
2 TIMER SIDEN
Bodø/Glimt tar en rekke smittevernhensyn, og mener i så måte at boblen de vil leve i på hotellet i Marbella vil være tryggere enn i Norge, der de allerede har hatt to karanteneperioder som har forstyrret oppkjøringen.
– Ja, så lenge man bor og lever i et samfunn gjør man det kan man her, men i en slik kontekst kan du lukke deg inn, med hotell, trening og gode fasiliteter, og leve etter protokollen. Risikoen blir redusert, i tillegg til at det er bedre fasiliteter i det. Da vi satte oss ned og vurderte dette, kom vi frem til at det var det mest optimale, sier daglig leder Frode Thomassen til Eurosport.

Ikke gjøre seg til dommer

I Vålerenga ønsker man ikke å skrike høyt over vurderingen til konkurrenten.
– Jeg tror ikke man skal gjøre seg til dommer over vurderinger, hverken den ene eller andre retningen. Også fordi de har hatt de to tilfellene, og jeg kjenner for lite til hvordan det er i det daglige å forholde seg til denne fritidskarantenen vi har vært i, snart i ett år. Vi har holdt ut her i Oslo på en god måte, takket være spillernes innsats, sier Ingebrigtsen, og fortsetter:
– Hvis Glimt føler det er utfordrende å overholde karantenebestemmelser og er redd for at de kan få enda flere tilfeller, så kan man kanskje forstå det fra deres side. Vi bestemte oss ganske tidlig for at det var for uoversiktelig til å vite om vi fikk lov å reise og lov å komme tilbake. Så vi la det vekk og har latt Intility være åpen hele vinteren, for første gang siden vi flyttet inn her. Det koster penger, men treningsleir koster også penger.
Vålerenga har i stedet benyttet seg av Telemarkshallen.
– Vi var heldige og dyktige og så i forrige uke at det kunne bli litt stusselig her i Oslo, så vi hadde den exitknappen stående på vent noen uker. Vi agerte da vi så værmeldingen.

Tror på planlagt seriestart

Kristiske røster har allerede uttalt seg om signaleffekten Glimt sender ved å reise til utlandet nå, tross anbefalinger om ikke å gjennomføre reiser som ikke er høyst nødvendige.
– Molde har jo også reist på treningsleir. Selv om de hadde Europa-kamp, dro de ikke rett dit og rett hjem. Så jeg tenker at det er litt det samme. Med utgangspunkt i at de overholder protokollen på en god måte. Jeg kjenner jo ikke opplegget til Glimt, men hvis de får muligheten til å spille treningskamper også, så er jo det en ekstra verdi, sier VIF-lederen.
Nylig ble seriestarten i Toppserien og 1. divisjon kvinner, som vel å merke skulle startet to uker tidligere, utsatt. Trolig er 3. mars en slags D-dag for om Eliteserien og OBOS-ligaen kan starte etter planen 5. april.
– Vi er veldig positive til at vi kommer til å starte og bør starte når det er planlagt å starte. Jeg har veldig tiltro til Lise Klaveness og hennes gjeng, for å kalle dem det, og til at de får et bra møte med statsministerens kontor, og at de vil møte forståelse for sine synspunkter. Og at vi er i gang med treningskamper og Eliteserien hvert øyeblikk, som planlagt.
Det går også en smertegrense når det gjelder forbudet mot treningskamper i forkant.
– Rent fysiologisk, hvis lagene ikke trener godt nok, får man nesten takke seg selv. Med det treningsgrunnlaget vi har her, og jeg snakker bare for oss, så vil det ikke være noe problem med tilsvarende som i fjor, sier Ingebrigtsen.
– Det viktigste ville vært at det var rettferdig og at alle får den samme muligheten og begrensningen. Vi er klare og tror vi skal starte 5. april, og vi synes det er viktig å starte 5. april. For hele fotballen og hele næringa, for dere som rettighetshaver. Jeg vil tippe alle vi ønsker å komme i gang.
Ifølge sportssjefen planlegger ikke VIF å følge etter Glimt til utlandet.
– Vi syntes det var så bra i Bø, og har ingen planer om akkurat det. Vi har ikke diskutert det, nei.
Daglig leder i Brann Vibeke Johannesen ønsker ikke å kommentere noe rundt konkurrentens valg, men poengterer at bergenserne ikke kommer til å reise på treningsleir selv.

Heia Norge – i utlandet!

Odds Einar Håndlykken sier til Eurosport at de foreløpig ikke har vurdert å gjøre som Glimt.
– Nei, det har vi ikke vurdert. Men det er neppe tilfeldig at dette skjer rett etter at regjeringen iverksatte nekt av treningskamper på norsk jord.
– Kan du utdype det?
– Når klubbene plutselig ikke får spille treningskamper i Norge, velger man å reise dit det er lov å spille treningskamper. På samme måte som det ikke er lov med ski-konkurranser i Norge, mens statsministeren samtidig hyller norske prestasjoner i ski-konkurranser i utlandet.
På Twitter har Erna Solberg viet ti av sine elleve siste meldinger til norske idrettsprestasjoner i utlandet. Fire av dem er kommet etter at lagene i Norge fikk nytt nei til treningskamper fredag.
Daglig leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug, har foreløpig ikke besvart Eurosports henvendelse. Til Adresseavisen sier klubblege Reidar Due at RBK ikke har vurdert det i det hele tatt.
– Vi er blitt anbefalt å ikke gjøre det, og det har ikke vært et samtaleemne i Rosenborg i 2021 i det hele tatt. Det har å gjøre med situasjonen man er i i verden nå, sier Due til avisen.
Til VG sier daglig leder i Sarpsborg 08, Espen Engebretsen at han ikke ønsker å kritisere Bodø/Glimt.
– De har nok kontroll på den og har gjort gode valg. Men slik situasjonen ser ut nå, så vil ikke vi reise. I dag er Spania et klink rødt land og hvis du leser UDIs reiseanbefalinger, er det ikke noe de anbefaler, sier han til VG.
På spørsmål til Thomassen om han var forberedt på reaksjoner på at de reiser, svarte han slik til Eurosport tidligere tirsdag:
– Nei, du kan si at vi i all hovedsak både optimaliserer smittevern og treningsforhold. Vi har planlagt dette på en veldig god måte. Å kunne trene, leve og bo i en boble for å unngå smitte i gruppa tror vi veldig mange har forståelse for.
VM
FIFA ser på mulig homohets fra mexicanske VM-tilskuere
5 TIMER SIDEN
Fotball
Mauricio Pochettino om Messis framtid på Argentina: – Han gjør som han vil
6 TIMER SIDEN