Den tidligere storscoreren mener det «stresses for mye» med dagens unge spillere. Han påpeker at det å få frem gleden med fotballen og kunne utvikle seg på en naturlig måte er noe som må prioriteres i langt større grad i norsk fotball.
– Jeg var aldri på noe kretslag, og var ikke engang fast på Vikings juniorlag på sisteåret. Vi stresser så mye i dag, og er ikke flinke nok til å bruke tiden. I tillegg har man et internasjonalt marked som suger opp spillere. Det er en vanskelig situasjon, sier Nevland til Rogalands Avis.
Nevland spilte for Vikings A-lag i tre ulike perioder fra 1995 til han la opp i 2012. På over 150 kamper noterte han seg for over 70 mål.
Eliteserien
Odd-duo mest sannsynlig klar for helgens kamp
2 TIMER SIDEN
40-åringen kommer med følgende oppfordring til sin tidligere arbeidsgiver:
– Ingen bør ha en kontrakt med Viking før de er blitt 18 år, spør du meg. Det skal være en dræm å komme dit. Du vet ikke om en han eller hun blir god så tidlig som løpet starter nå.
Nevland er i dag daglig leder i 4. divisjonsklubben Randaberg. Selv om han ønsker å utvikle fremtidige Viking-spillere i klubben, er han klar på at de mørkeblå bør holde seg unna de største talentene frem til de er «minimum 16 år».
I tillegg til klubbene selv, tror også 40-åringen at skyhøye forventninger og ambisjoner blant foreldre bidrar til et stadig økende problem.
– Vi har så jækla dårlig tid. Det gjelder både spillere, foreldre og trenere. La dem få være barn. De som vil bli gode spillere, blir ofte det, avslutter han.
Fotball
– Noe av det største denne klubben har gjort
3 TIMER SIDEN
Eliteserien
Utestenger supporter etter rasistiske tilrop – roser Vikinghordene
4 TIMER SIDEN