Denne helgen har #STOPP-kampanjen mot rasisme fått mye oppmerksomhet. Men i søndagens siste Eliteserie-kamp, mellom Sandefjord og Vålerenga, opplevde norsk fotball nok en stygg rasismeepisode. VIF-spiller Ousmane Camara fikk rasistiske tilrop mot seg under kampen.
Daglig leder i Sandefjord, Espen Bugge Pettersen, møtte Eurosport etter kampslutt. Han bekreftet episoden.
– Jeg fikk ikke med meg situasjonen selv, men vi fikk beskjed om at det ble ytret rasistiske tilrop mot Camara. Det ble reagert fra Vålerenga-benken, sa Bugge Pettersen.
Eliteserien
Tidligere Roma-spiller klar for AaFK
7 MINUTTER SIDEN
– Det er helt uforståelig at det skjer. Sånn er det dessverre. Vi kan ikke gardere oss mot hva enkeltmennesker ytrer, men vi kan i hvert fall gardere oss mot at de kommer tilbake på arenaen vår, sa Sandefjord-lederen.
Han fortalte også at personen bak ropene har innrømmet det hele.
Det er bare noen uker siden en tilskuer ropte rasistiske bemerkninger mot Kristiansunds Amahl Pellegrino under en kamp mot Aalesund. I kjølvannet av den episoden har Norsk Toppfotball, klubbenes interesseorganisasjon, tatt initiativ til #STOPP-kampanjen.
Tidligere toppspiller Freddy dos Santos er prosjektleder for kampanjen. Han satt i Fotballrunden-studioet da meldingen om episoden i Sandefjord kom. Se hva han sa her. Saken fortsetter under videoen:

Sjokkert dos Santos etter ny rasismeskandale: – Blir bare lei meg

– Kommer ikke tilbake

I helgens runde spilte alle Eliteserie-spillerne med røde kapteinsbind merket med #STOPP for å markere kampanjen. Så kom episoden etter VIFs 3-0-seier i Sandefjord.
– Jeg synes det er trist. Jeg synes det er håpløst, rett og slett. Nå har det skjedd. Da er det i vår makt å fjerne denne personen fra arenaen.
Bugge Pettersen sier at personen skal ha vært på stadion som frivillig vakt. Vedkommende får ikke komme tilbake noensinne, sier Bugge Pettersen. Hverken som vakt eller tilskuer.
– I hvert fall ikke i min levetid i klubben og ikke etterpå heller, sa han.
Bugge Pettersen var i VIF-garderoben etter seieren. Da beklaget han det som hadde skjedd.
Ingen i Vålerenga Fotball har ønsket å kommentere episoden.
Det er tydelig at episoden vekker sinne i Fotball-Norge. På sosiale medier har svært mange toppklubber publisert et rødt bilde med #STOPP. I tillegg har flere enkeltspillere, blant andre Pellegrino og VIF-kaptein Jonatan Tollås Nation lagt ut egne innlegg.
Nation la ut følgende Instagram-story etter kampslutt:

Jonatan Tollås Nations Instagram-post (skjermdump fra Instagram)

Foto: Other Agency

Se intervjuet med Bugge Pettersen her. Saken fortsetter under videoen:

– Han kommer aldri inn på stadion i min levetid i klubben

Må gjennom omfattende holdningsprogram

Da kampanjen ble annonsert tidligere i uken, fortalte dos Santos at man har satt sammen et utvalg som skal fokusere på tre ting.
  • Å få i gang en nasjonal synlighetskampanje som skal legge til rette for endrede holdninger. Denne vil i første omgang gjelde for Eliteserien og OBOS-ligaen, men vil også kunne gjelde bredden.
  • Å sette sammen et program tilskuere skyldige i rasisme må gjennom.
  • Å få på plass en felles veileder klubbene kan forholde seg til når episoder inntreffer.
Det gjenstår å se hvor lenge personen bak ropene mot Camara faktisk utestenges, men etter NTFs nye tiltak må personen uansett gjennom et omfattende holdningskurs og kunne demonstrere beviselig bedre holdninger før vedkommende får slippe inn på norske fotballbaner igjen. Det er dette programmet utvalget i kampanjen skal ordne, sammen med profesjonelle fagfolk.
Reaksjonene var sterke da AaFK-tilskueren som kom med rop mot Pellegrino ble utestengt fra Color Line Stadion ut 2021-sesongen. En annen viktig del av #Stopp-kampanjen er at klubbene skal kunne velge straffereaksjon utifra den ovennevnte veilederen. Den er ennå ikke på plass, men NTF er trygge på at de skal kunne gi Sandefjord klare råd om de spør om hjelp.
.
PS. Gunnhild Toldnes er med i det nevnte utvalget. Hun jobber som reporter og programleder for Eurosport.
Eliteserien
Bekreftet: Klar for Molde
EN TIME SIDEN
Eliteserien
Islandsk landslags-keeper klar for Viking
2 TIMER SIDEN