• Se Berntsen, Vevatne, Torsteinbø og alle de andre profilene i Eliteserien på Dplay + Sport. Skaff deg tilgang her!
STAVANGER:
Da Bjarne Berntsen kom hjem for å snu en synkende Viking-skute før 2018-sesongen, var oppgavene mange for en administrasjon og sportslig avdeling som hadde opplevd flere kuttrunder og tunge stunder gjennom 2010-tallet.
Eliteserien
Se høydepunktene: KFUM Oslo videre i høydramatisk Eliteserie-kvalik
3 TIMER SIDEN

Oppgavene stod i kø

Det første, umiddelbare målet var å få på plass sportslige resultater, det vil si å rykke opp på første forsøk. Det skulle blant annet gjøres ved å trene mer og bedre. Dernest måtte man få kontroll på økonomien. I tillegg fikk Berntsen hovedansvaret for å snu en negativ trend der lagånden og klubblojaliteten var på vikende front i nedrykkssesongen 2017.
I tillegg handlet det om å stå opp og sammen i avgjørende situasjoner. Det mener Berntsen at Viking har lyktes med.
– Vi har en gjeng som liker å trene hardt og tøft og det er lite syting og klaging. Og vi har vist at vi har vært gode i avgjørende, pressede situasjoner – spesielt her når vi har hatt full stadion. I kamper som Viking tidligere gjerne har sett på med en fare for å mislykkes, forteller Berntsen til Eurosport.

Suksesskamper

Av kamper han er spesielt fornøyd med lister han opp følgende:
– 16. mai-kampene både i 2018 (5-2 over Sandnes Ulf) og i fjor (Stabæk over 3-0), opprykkskampen mot Kongsvinger i 2018 (Kongsvinger 3-1, måtte vinne for å sikre opprykket) og semifinalen mot Ranheim (3-0-seier) har vært veldig, veldig gode prestasjoner av oss. Også har vi vist at vi klarte å beherske et fullsatt Ullevaal i cupfinalen (1-0 over rival FK Haugesund), ramser han opp.
– Også slo dere Brann hjemme på våren i fjor, foran et nær fullsatt SR Bank Arena en lørdagskveld?
– Ja, men i den kampen hadde vi utrolig flaks, humrer en ærlig Berntsen.

Balanserer på en knivsegg

Innledningsvis ble økte treningsmengder nevnt som en av Berntsens fanesaker da han tok sjefsrollen før 2018. De mengdene har gradvis blitt økt, nå som laget går inn i sin tredje vinteroppkjøring under veteranen.
– Vi prøver å øke mengden gradvis og fornuftig, slik at ikke overgangen blir for stor. Vi har lagt på litt mengde i forhold til i fjor og forhåpentligvis også i kvalitet.
– Balanserer dere litt på en knivsegg?
– Ja, vi er helt på grensen i enkelte perioder. Men skal du bli bedre må du tørre å pushe grensene litt hvert år.
– Er dere på maks nå?
– Ja, det kan vi. Men da må vi gjøre det gradvis, for de skal tåle det og vi skal unngå skader.

Treningskampbonanza

Viking er blant lagene som spiller klart flest treningskamper med sine 12. Det var litt flere enn Berntsen hadde sett for seg.
– Egentlig skulle den ene av to Spania-turer være en ren treningsleir, men i og med at vi skal spille e-cup og var så heldige at vi fikk tilbud om både LASK Linz og Tirol så kunne vi ikke si nei til den matchingen.
Foreløpig har Viking slått Tirol 3-1, tapt 0-1 mot LASK Linz, spilt 1-1 mot Arendal, slått Jerv 3-2, tapt for Stabæk 1-3, slått russiske Chayka 5-3, før møter med Tromsø og finske Honka venter i Spania før man vender snuta hjemover.
– Litt varierende resultater til nå – relasjonelt, hvor langt unna er dere?
– Vi ønsker å spille på samme måten uansett hvem som spiller, men vi fortsetter å rullere helt til vi er på Marbella. Der skal vi spille bla 28. februar og 1. mars og der sier det seg selv at vi kommer til å mønstre to nesten helt ulike 11ere som spiller så godt som 90 minutter.

Fornøyd med vindervinduet

Av betydning har Zlatko Tripic og Kristian Thorstvedt har forsvunnet ut etter fjoråret, inn har som kjent Yann Erik de Lanlay og Veton Berisha kommet, i tillegg til keeper Arild Østbø og yngre, mer ubeskrevne Joe Bell (collegefotball i USA), Jefferson de Souza (Brodd) og Sebastian Sebulonsen (Sola).
Med det anser Berntsen seg som ferdighandlet.
– Om det ikke skjer noe med spillere ut så anser vi oss som ferdige med spillerlogistikken. Vi har 24 spillere på kontrakt inkludert Tord Salte som er lånt ut til Sandnes Ulf, da er vi 23 her inkludert unggutta. I tillegg har vi forlenget kontraktene med Tommy Høiland og Fredrik Torsteinbø nylig.
Før han legger til:
– Vi er forberedt på at noen går i sommervinduet, jeg tror ikke det er så stor interesse for de aktuelle spillere i de ligaene som er åpne nå.
En spiller han trekker fram at fortjener mer spilletid i 2020 er Fredrik Torsteinbø. Poteten startet kun to kamper før midten av august, men tok siden plass – først som høyreback, deretter også på midtbanen.
– Torsteinbø ser vi nok oftest i midtbaneleddet. Han kan også spille midtstopper. Han spilte veldig godt høyreback i fjor. Han kan spille i fremste leddet. Også er det slik at hvis alle keeperne er skadet så står han i mål, flirer Berntsen.

Åpen keeperdiskusjon

Apropos keepere. Inn har Arild Østbø kommet fra en reservetilværelse i Rosenborg. Det livet har 28-åringen ambisjoner om å legge bak seg, men da må Iven Austbø dyttes ut av målet etter en meget god 2019-sesong. I tillegg er fortsatt Erik Arnebrott i troppen, mens Amund Wichne har signert for Sandnes Ulf.
– Keepertrener Kurt (Heigre) sier det helt riktig: Vi har tre veldig gode keepere, også er Iven (Austbø) et knepp foran de andre på grunn av den enorme sesongen han hadde i fjor. Så får de to andre vise at de er bedre. Alle tre er aktuelle til å starte første serierunde, sier Berntsen.

Roser «undervurderte» Vevatne

Treneren sier han også ble overrasket over hvor mange ganger Viking holdt nullen i fjor. Tolv smultringer var flest i Eliteserien. Det skjedde etter at laget slapp inn 44 mål i OBOS-ligaen i 2018, hele 20 mål mer enn opprykkskollega Mjøndalen.
– Ja, på linje med ekspertene så var det den største overraskelsen også for oss. Sikkert mye fordi vi fikk tilbake Viljar Vevatne, som jeg føler er en av de mest undervurderte stopperne i Eliteserien med tanke på det å elske å forsvare seg. Han hadde gått skadd hele vinteren, men da han fikk sjansen var han klar.
– Hvordan skal dere følge opp det i 2020?
– Den kollektive, tøffe jobbingen og viljen til å ha topp kvalitet i alle returløpene – det er nøkkelen til å være like solide defensivt i år, avslutter Berntsen.
Sett denne?

Fleiper med stjerneskuddets forandring etter skoleballfremføring

Eliteserien
Nedrykksrivalene peker på feller å gå i: – En stor sjanse for å bli helt
11 TIMER SIDEN
Eliteserien
Brann utestenger supporter – vurderer selv å anmelde personen etter trusler
12 TIMER SIDEN