ULLEVAAL STADION (Discovery):
I Oslo måtte et utsolgt Ullevaal igjen se det norske laget svikte i en avgjørende kamp. Norge mistet gruppeseieren i Nations League, og gikk dermed glipp av en opprykk til Nivå A.
UEFA Nations League
Sørloth til Discovery: – Det var en stor anledning og litt høye skuldre
28/09/2022 KLOKKEN 06:26
I tillegg mistet Ståle Solbakkens menn muligheten til å bli andreseedet til trekningen av EM-kvalifiseringen 9. oktober.
Det var et hardt slag i trynet for den norske troppen, men på motsatt halvdel var det en langt blidere gjeng. Serbia tok seg forbi Norge og avanserte som gruppevinner, og seieren over de røde, hvite og blå smakte ekstra godt for Dragan Stojković.
Se intervju med Fredrik Aursnes her. Saken fortsetter under.

Ser fortsatt lyst på EM-muligheten: – Vi trenger ikke å grave oss ned

Serbia tapte kun én kamp i Nations League-gruppespillet. Det var et sviende 0-1-nederlag hjemme i den serbiske hovedstaden.
– I Beograd tapte vi kanskje, men jeg synes ikke vi fortjente det. Vi spilte bra da også og kom til masse sjanser, men den norske keeperen var helt fantastisk. I tillegg stod Norge bra imot defensivt, men vi aksepterte tapet. Vi visste hele tiden at vi hadde en sjanse til. Oslo, siste kamp og det var akkurat det som skjedde, sier Stojković til Discovery.
– Vi fikk vår revansje, og for oss er hevnen søt siden vi endte på topp, fortsetter den serbiske landslagstreneren.

Stoppet Haaland

Som om det ikke var nok å feire med gruppeseier, kan Serbia også skryte av å ha holdt Erling Braut Haaland unna målprotokollen. Den norske superspissen stod med seks scoringer på de fem foregående kampene i Nations League.
Også mot Serbia kom han til sine muligheter, men han klarte aldri å overliste Serbias keeper da sjansen først bød seg.
– Etter 20 sekunder var Haaland i posisjon til å score, men Vanja Milinkovic-Savic var helt fantastisk, påpeker Stojković.
Samtidig skryter landslagssjefen av hvordan Serbias forsvar håndterte kraftpakken fra Jæren gjennom de 90 minuttene i Oslo.
– Forsvaret vårt var veldig konsentrerte underveis i kampen. De fokuserte på området rundt Haaland. De ville ikke gi han for mye rom, for han er en absolutt toppspiss. Jeg synes vi gjorde en god jobb i dag, med unntak av de første 20 minuttene, forteller Stojković videre.
Artikkelen fortsetter under videoen.

Solbakken med Molde-stikk: – Så fikk jeg sagt det også

Kunne sett annerledes ut

Som Serbias landslagstrener er inne på, tok det kun drøye 20 sekunder før Erling Braut Haaland kunne ha sendt Norge i ledelsen. Norges landslagssjef Ståle Solbakken mener det er umulig å si hvordan kampen ville utviklet seg dersom han hadde scoret, men det som er sikkert var at Serbia trøblet i innledningen av kampen.
Gjestene registrerte ikke en avslutning før 20 minutter var spilt, og den første ordentlige sjansen kom ikke før en drøy halvtime.
– Vi var under et hardt press. Det er ikke lett å spille mot et hjemmelag foran mange tusen tilskuere. Vi prøvde, men vi hadde problemer med pasningsspillet og å få ballen ned på bakken. I perioder presset de den bakre treeren vår veldig bra, men minutt for minutt startet vi å sikre spillet vårt gjennom godt pasningsspill, forklarer Stojković.
Han mener det var to store motsetninger som møttes på Ullevaal, men at deres måte å spille på viste seg å være den beste.
– På den ene siden så du teknikk, mens på den andre så du fysikk. Denne gangen vant teknikken.

Visste hva de møtte

Ståle Solbakken var klar over hva slags utfordringer de møtte i det serbiske laget. Før kampen hadde han snakket om hvor viktig det var å ha press på serberne i sidekorridorene for å unngå at de skulle få tid til å sikte med innleggene.
Og på Serbias første mulighet var det nettopp det som skjedde. Ute til høyre fikk Serbia god tid til å sikte. Kun et tigersprang avverget scoring fra Juventus-stjernen Dusan Vlahovic.
Rett før pause var oppskriften den samme, men fra motsatt side. På Serbias første scoring fant Filip Kostic rekkekamerat fra klubblaget Vlahovic, som bredsidet ballen forbi Ørjan Håskjhold Nyland.
– Det er sånt gode lag gjør når det åpner seg når de ser åpningen er der. Da går det fort, og det gikk veldig fort, sier Solbakken til Discovery.
1-0-scoringen kom rett før pause, men det skulle heller ikke ta lang tid etter sidebyttet før gjestenes andre skulle sitte. Etter en rotete innledning på omgangen, skulle brennhete Aleksandar Mitrovic sende Serbia et sjumilssteg mot gruppeseieren.
– Forventet du mer av gutta da dere gikk ut til andre omgang?
– Etter vi havnet under 2-0 ble det selvfølgelig veldig vanskelig. Gutta prøver å utføre både plan B og C, men Serbia er såpass trygg med ball, samtidig som vi misser ballen på vei fremover hvor vi virkelig kunne blitt farlig, så det er litt både og, svarer landslagssjefen.

– Psykologisk slag i trynet

Norge gikk som nevnt seirende ut av det motsatte oppgjøret, men Solbakken er usikker på om det var en bedre utgave av Serbia de møtte på Ullevaal tirsdag kveld.
– De kjørte oss skikkelig i 20-25 minutter i andre omgang der også, men da klarte vi å ri det av, fikk hvilt litt med ballen og gjorde litt det Serbia klarte på Ullevaal. Vi fikk ikke det «stormløpet» mot oss i Beograd som vi fikk siste ti av første omgang i dag. Det var ikke et stormløp kanskje, men da gikk det fort for oss.
Selv om Norge hadde ridd av den serbiske «stormen» de siste ti minuttene før pause og gått i garderoben med uavgjort, er ikke Norges landslagssjef sikker på at det ville ha endret utfallet.
– Det er klart at det var et psykologisk slag i trynet, men det får vi aldri svaret på, sier Solbakken.
Sett denne?

Champions League-suksess og full pott i serien: – Et bra steg opp

UEFA Nations League
Ser fortsatt lyst på EM-muligheten: – Vi trenger ikke å grave oss ned
28/09/2022 KLOKKEN 06:20
UEFA Nations League
Ekspertens dom etter tapet mot Serbia: – Hans svakeste landskamp
27/09/2022 KLOKKEN 21:02