Tappert Norge nær bragd i Østerrike – ett mål unna gruppeseier

Oppdatert 18/11/2020 klokken 23:07 GMT+1

Det var få som visste hva man kunne forvente av «nødlandslaget», men til tross for at gruppeseieren glapp, leverte de norske spillerne en bunnsolid kamp mot Østerrike.

Jørgen Strand Larsen, Veton Berisha og Ghayas Zahid

Østerrike - Norge 1-1
Det har blitt snakket mye om det såkalte «nødlandslaget» i forkant av kampen mot Østerrike, og mot det som var Nation League-gruppas tøffeste motstand, viste Norge at de norske superreservene ikke var noe enkel motstand.
Etter en første omgang med flere store sjanser til de norske gutta, klarte de endelig å få ballen i mål etter rundt en times spill. Veton Berisha serverte Ghayas Zahid som har flydd hele veien fra Nikosia i Kypros for å banke Norge i ledelsen.

Måtte vinne med alt annet enn 1-0

Etter at dommen fra UEFA kom tidligere i dag, der det ble klart art Norge blir tildelt et 0-3-tap mot Romania, var det klart at de utsendte nordmennene var nødt til å vinne kampen, med alt annet enn 1-0, grunnet innbyrdes oppgjør.
Men det ble kun med ett mål for Norge, som også måtte se Adrian Grbic utligne to minutter på overtid, noe som betyr at det var vertene som ble gruppevinner.
– Vi har gravd frem det lille ekstra under kampen i dag. Alle ville vise seg frem og få til noe spesielt, forteller målscorer Zahid til TV2 om den hederlige innsatsen som vant folkets hjerter.
De norske guttene hadde kun én treningsøkt sammen før kampen, noe som hadde påvirket kampplanen som ble lagt i forkant.
– Det ble litt læring på jobben, og kampplanen som ble lagt var å prøve å vinne egentlig. Så det var bare å gi alt vi hadde de 90 minuttene her, og se hva vi får med oss, sa Ruben Gabrielsen.

En rørt norsk kaptein

Til tross for at Norge skapte de største sjansene i den første omgangen, så var det hjemmelaget som hadde mest ball. Marko Arnautovic og Østerrike klarte likevel ikke å sette det norske forsvaret på de største prøvene.
Et inspirert norsk lag kjempet knallhardt, og selv om nettopp Arnautovic fikk en bra sjanse rett etter pause, så var det Norge som fortsatte å produsere de farligste mulighetene.
Dagens kaptein, Mats Møller Dæhli og Jørgen Strand Larsen burde kanskje hatt hvert sitt, før Zahid sendte gjestene i føringen.
– Dette var en syk opplevelse. Den gnisten og den moralen vi viser gjør meg utrolig stolt. Det er kjipt at vi ikke vinner, men jeg vet ikke om vi kunne gjort så mye mer, sa en tydelig rørt Dæhli etter kamp.

Ofret alt i sluttminuttene

Østerrike forstod alvoret etter det og en helt ellevill redning av Per Kristian Bråtveit og oppofrende stopperspill av Ruben Gabrielsen og Andreas Hanche-Olsen var det som hindret at nullen sprakk bakover.
Så lenge Norge kun trengte ett mål, var nerven til stede i kampen helt til fløyta gikk, men på overtid kom smellen bakover da Grbic stod relativt alene og banket ballen i hjørnet.
– Vi slipper inn fordi vi føler at vi må gå for det, men dessverre hadde vi ikke krefter igjen. Du ser Jørgen prøver å løpe på slutten der, men han er helt ferdig. Han prøvde og gå alt, også kontrer de og scorer, sa Gabrielsen til TV2.
Selv med ett mål til ville Norge vunnet gruppa, men det ble altså uavgjort på Ernst Happel Stadion.