Aldri har en opplevd en lignende oppladning til en norsk A-landskamp som den vi har vært vitne til de siste dagene.
Det er kun drøye 72 timer siden de norske spillerne på det «nye» landslaget pakket koffertene sine i all hast, før de satt seg på flyet fra alle europeiske hjørner, i retning Oslo Lufthavn Gardermoen. Før de igjen reiste videre til Wien dagen etter.
UEFA Nations League
«Reservene» viste seg tilliten verdig: – En magisk følelse
12/06/2022 KLOKKEN 20:57
Tirsdag kveld var Leif Gunnar Smerud og resten av «nødlandslaget» på plass i den østerikske hovedstaden.
– Reisen har vært fin, men hektisk. Nå ser vi fram til å få en økt i beina, slik at får ristet av oss karantenen. Det blir viktig, sier Smerud på kveldens pressekonferansen.
  • Landslaget reiste kun med én keeper til Østerrike tirsdag, ettersom Per Kristian Bråtveit fikk komplikasjoner med koronatesten før avreise. Les mer om saken her.

– En drøm som går i oppfyllelse

Genk-spiller Mats Møller Dæhli har 23 kamper for det norske A-landslaget, og er dermed den mest rutinerte landslagsspilleren i troppen.
Det er også han Leif Gunnar Smerud har valgt som kaptein.
– Jeg skulle ønske at Stefan (Johansen journ.anm) satt her, for jeg vet hvor hardt de har jobbet med dette. De ble veldig lei seg da de fikk beskjeden om at kampene røk, og det er veldig synd at de ikke er her nå, forteller 25-åringen.
– Når det er sagt, så er dette selvfølgelig en drøm som går i oppfyllelse, legger han til.
Mats Møller Dæhli startet karrieren med ungdomsfotball i Oslo-klubben Lyn, før karrieren gikk videre til både Stabæk- og Manchester Uniteds ungdomsavdeling. I 2014 vendte Dæhli tilbake til Norge og Molde Fotballklubb, der han tilbragte ett år.
Siden året i «Rosenes by», har angrepsspilleren spilt i walisiske Cardiff, de tyske klubbene Freiburg og St. Pauli, før han i januar 2020 ble klar for belgiske Genk.
Den siste perioden i Belgia har derimot ikke gått helt på skinner for landslagsspilleren.
– Jeg har blitt satt ut av troppen til Genk de siste fem ukene, men formen er god og jeg har ingen skadeproblemer, svarer Dæhli på spørsmål fra pressekorpset i Wien.

Trekker fram tidligere VIF-helt

Den utnevnte landslagskapteinen tror også Norge kan gi Østerrike kamp – til tross for kun én planlagt fellestrening før onsdagens kamp.
– Østerrike er klar favoritt, men vi har en del spennende spillere. Hvis vi finner en gnist, så kan alt skje, sier en optimistisk Dæhli.
Genk-spilleren trekker også fram en tidligere Vålerenga-helt for å beskrive hvor mye dette betyr for de spillerne som nå er på plass i Wien.
– Se på hvor mange som vil stille. Ghayas Zahid reiste veldig langt for å stille opp (spiller i den kypriotiske klubben APOEL, journ.anm), etter ikke å ha blitt tatt ut på flere år. Det sier noe om iveren og motivasjonen til å stille opp for landet, forteller han.
Også landslagstrener Smerud understreker at hjemmelaget er favoritt.
– Østerrike er favoritt, det sier seg egentlig selv. De har et solid, sterkt mannskap med stor erfaring og spiller hjemme. De har også hatt veldig gode forberedelser, men de møter en sulten norsk gjeng, og vi får prøve å utnytte det, sier treneren på pressekonferansen.
Kampstart på Ernst Happel Stadion i Wien er onsdag 20:45.
Ukas Fantasy FK-episode er ute. Se videoen her.

Zinckernagel gir deg Fantasy-råd og Glimt-info + lytterspørsmål

UEFA Nations League
Vil jobbe med hodene før kampen mot «Söta Bror»: – Grøten er litt tyngre å tygge
10/06/2022 KLOKKEN 12:23
UEFA Nations League
Stopperkrise for Sverige før Norge-møte: Henter inn RBK-spiller
10/06/2022 KLOKKEN 07:53