Det betyr at det blir minst seks debutanter fra start mot Østerrike onsdag. Mats Møller Dæhli har med sine 23 landskamper flere opptredener på landslaget enn resten av troppen til sammen.
Jørgen Skjelvik (7), Veton Berisha (4), Fredrik Ulvestad (3) og Ghayas Zahid (1) er de andre som har fått debutantnåla tidligere. Zahid ble byttet inn i det 89. minutt mot Panama for to og et halvt år siden.
UEFA Nations League
«Reservene» viste seg tilliten verdig: – En magisk følelse
12/06/2022 KLOKKEN 20:57
Berisha spilte sin forrige A-landskamp for over fire år siden, Skjelvik sin forrige for tre år siden. Dæhlie og Ulvestad var på banen mot Malta 18. november i fjor, altså akkurat ett år før kampen mot Østerrike.
– Det er selvfølgelig veldig kjekt å bli tatt ut igjen etter mange år ute. Det er også gøy å kunne stille opp i en så krevende situasjon som vi er inne i nå. Jeg gleder meg utrolig mye til kamp, sier Viking-spilleren til NTB.

Eneste i år

Fire av debutantene i troppen har vært i A-landslagstroppen under Lars Lagerbäck, men uten å få spille. Det er Per Kristian Bråtveit, Ruben Gabrielsen og Andreas Hanche-Olsen.
Sistnevnte ble etterinnkalt og satt på benken i bortekampen mot Nord-Irland i september. Han er den eneste i «nødlandslaget» som har vært i A-landslagstroppen tidligere i 2020.
U21-trener Smerud har tatt med mange spillere han kjenner fra Norges fremste aldersbestemte landslag. Fem av de uttatte spilte Norges U21-landslags forrige kamp, 1-4-tapet i Portugal i oktober. Det er Kristoffer Askildsen, Tobias Børkeeiet, Håkon Evjen, Kristian Thorstvedt og Jørgen Strand Larsen.
– Det er en fin mulighet til å vise seg frem, så jeg skal gripe den. Jeg føler jeg har ingenting å tape og alt å vinne. Jeg skal gå inn mot kampen uten å føle noe press, så det blir veldig bra, sier Askildsen til NTB.

Lenge siden

Sondre Tronstad er den eneste i troppen som ikke har nådd så langt som til U21-landslaget. Vitesse-spilleren har til sammen 20 aldersbestemte landskamper på G16, G17 og G18, den siste i 2013.
Anders Kristiansen og Daniel Granli har en U21-landskamp hver, spilt i henholdsvis 2011 og 2014.
Norge må score minst to mål i Østerrike om det skal bli gruppeseier. Dæhli og Berisha er de eneste i troppen med A-landslagsmål på merittlista, ett hver. Men Thorstvedt står med fire mål på sju U21-landskamper, mens Jørgen Strand Larsen har ypperlige fem mål på seks U21-kamper.
Sistnevnte har scoret på samtlige aldersbestemte landslag fra G16 til U21, 19 mål til sammen.
(©NTB)
UEFA Nations League
Vil jobbe med hodene før kampen mot «Söta Bror»: – Grøten er litt tyngre å tygge
10/06/2022 KLOKKEN 12:23
UEFA Nations League
Stopperkrise for Sverige før Norge-møte: Henter inn RBK-spiller
10/06/2022 KLOKKEN 07:53