Glimt ydmyket motstanderne med målfest i Europa-comebacket

Oppdatert 27/08/2020 klokken 20:21 GMT+2

Bodø/Glimt storspilte i klubbens første europacupkamp på nesten 16 år.

Philip Zinckernagel

Bodø/Glimt - Kauno Zalgiris 6-1
Det var nesten 16 år siden forrige europacupoppgjør på Aspmyra. I 2004 var det John Carew og mektige Besiktas som sendte Glimt ut av UEFA-cupen etter to kamper.
Kauno Zalgiris er knapt en miniputt i forhold til nevnte Besiktas, men det var likevel en viktig anledning da Glimt tok dem imot til Europa League-kvalik torsdag kveld. Koronasituasjonen gjør at det kun spilles enkeltoppgjør i kvalifiseringsrundene. Avansement til andre kvalifiseringsrunde lå i potten.
Og Eliteserie-lederne herjet. Både Philip Zinckernagel og Jens Petter Hauge scoret to hver, i en kamp der Glimt stort sett gjorde som de ville. Victor Boniface og Sebastian Tounekti fastsatte sluttresultatet til 6-1.
Glimts målshow fortsetter.
– Vi går ut i høyt tempo, og jeg tror ikke de klarte å matche det. Da går de i oppløsning etter hvert, sa Ulrik Saltnes til Direktesport etter storseier og tre målgivende pasninger.

Dansk dobbel

Glimt har herjet denne sesongen og leder Eliteserien etter gnistrende angrepsspill. Det var liten tvil om at gjestene fra Litauen ønsket å gi Glimt-angriperne minst mulig rom å boltre seg i. Grønntrøyene forsvarte seg tidvis svært dypt i banen.
Likevel kunne Glimt fint tatt ledelsen etter 17 minutter. Sondre Brunstad Fet traff stolpen. Returen gikk til Victor Boniface, men spissen bommet på ballen på åpent mål.
Men det skulle ikke stå 0-0 mye lenger. Jens Petter Hauge og Ulrik Saltnes kombinerte, før sistnevnte fant Zinckernagel. Dansken tok med seg ballen og satte den i hjørnet. Glimt var i gang.
Noen minutter senere var dansken på farten igjen. Saltnes var servitør nok en gang og spilte Zinckernagel fint alene med Zalgiris-keeperen. Glimt-angriperen hadde få problemer med å sette ballen ned i nærmeste.

Mye plass

Med gjester som etter hvert måtte fremover, ble rommene store for Glimt. Etter 51 minutter vartet Saltnes opp med sin tredje målgivende for dagen, da han satte opp Jens Petter Hauge.
Hauge skulle score igjen få minutter senere. Boniface ble felt av Zalgiris-keeperen, og Hauge satte straffesparket sikkert i motsatt hjørne.
Med 4-0 roet Glimt tydelig ned. Sarpsborg 08 venter i viktig Eliteserie-kamp allerede søndag. Glimt-keeper Nikita Haikin ga gjestene fra Litauen en enkel scoring da han prøvde seg på et hælspark. De gulkledde slo tilbake umiddelbart da Boniface fikk muligheten alene med keeper i motsatt ende. Scoringen kom etter nok et mislykket Zalgiris-forsøk på å spille seg ut. Sebastian Tounekti la på til 6-1 kun tre minutter senere. Det var 18-åringens første Glimt-scoring.
– Utrolig artig for hans del. Det blir nok ikke den siste, sa Saltnes om Tounektis scoring.
Og mer ble det ikke. Glimt er videre til andre kvalifiseringsrunde i Europa League. Trekningen av neste runde er mandag 31. august.

Slik stilte lagene:

Bodø/Glimt (4-3-3): Haikin - Sampsted, Lode, Amundsen, Bjørkan - Fet, Berg, Saltnes - Zinckernagel, Boniface, Hauge
Kauno Zalgiris (3-4-3): Mikelionis - Dapkus, Thicot, Rudunilson Silva - Vaitkunas, Silkaitis, Pilibaitis, Bushman - Sirgedas, David, Urbys

Visste ingenting før uttaket: – Et stolt øyeblikk