Fotball
UEFA Europa League

Så mye kan Rosenborg tjene på Europa-suksess: – Gir oss ekstra muligheter

Del dette med
Kopiere
Del denne artikkelen

Samuel Adegbenro Kristoffer Haralseid

Foto: Scanpix

AvStian Thelen
07/08/2019 på 13:55 | Oppdatert 10/08/2019 på 13:08
@stianthelen

Spill i Europa kan gi klingende mynt i kassen til Molde, Haugesund og Rosenborg.

  • Se Molde i Europa: Molde - Aris ser du torsdag klokken 19.00 på Dplay, Eurosport Player og Eurosport Norge. Trykk her for å sikre deg tilgang

– Vi er veldig opptatt av å ta runde for runde. Vi er to runder over budsjett ettersom vi har budsjettert med to kvalifiseringsrunder. Det betyr at vi allerede nå har to ekstra runder.

Eliteserien

Kun én scoring på sju kamper for FKH-duoen: Avfeier spissproblem

11/07/2020 PÅ 19:35

Det sier RBK-leder Tove Moe Dyrhaug på telefon til Eurosport.no fra Slovenia. For slår Rosenborg Maribor over to kamper, venter store inntekter for trønderne. Ikke bare er de sikret minimum en plass i Europa League - men klubben har en gyllen mulighet til å tre inn i det gjeveste selskapet - Champions League.

– Må være fornuftige i bruken av pengene

Bare i rene kvalifikasjonspenger til Champions League betyr det 150 millioner kroner, ifølge UEFAs oversikt. I tillegg kommer TV-penger og koeffisient-penger fra UEFA samt tilskuer- og sponsorinntekter. I gruppespillet vil også hver seier belønnes med rundt 27 millioner kroner, mens uavgjort drar inn rundt 9 millioner kroner. Dette er før ekstra kostnader klubben måtte ha.

– Det er veldig store inntekter. Det har mye å si for vår økonomi, det skjønner alle. Nå har vi vært i noen gruppespill i Europa de siste årene og vi må være fornuftige i bruken av pengene. Vi eier Lerkendal hundre prosent og vi har investert i storskjermer, infrastruktur og seter for å nevne noe, sier Tove Moe Dyrhaug.

– Hvor stor er forskjellen på et gruppespill i Champions League kontra Europa League for Rosenborg?

– Det er nok fort rundt hundre millioner.

Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

Fortid møter fremtid: RBK-talentets frekke melding til Gauseth

00:05:04

Skulle Rosenborg ta seg videre mot Maribor, men ryke mot Dinamo Zagreb eller Ferencváros i playoff til Champions League-gruppespillet vil klubben få 50 millioner kroner ekstra. Grunnen til det er følgende:

– Playoff-runden er som en vanlig Champions League-runde. Du eier ikke TV-rettigheter, hele stadion må være «clean» og VAR blir tatt i bruk. Alt blir som i en vanlig Champions League-runde. Hvis du går til playoff i Europa League blir det ikke som en vanlig runde i Europa Leauge. Da eier vi TV-rettigheten og kan bruke egne sponsorer, for eksempel.

Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

RBK-talentet med stikk til Helland: – Jeg har tatt over rollen hans

00:02:31

– Gir oss noen ekstra muligheter

Et gruppespill i Europa League er på langt nær like lukrativt som Champions League, men for norske klubber er det fortsatt gode penger. Sarpsborg 08 tjente bra på sitt Europa-eventyr høsten 2018.

Skulle Molde og Haugesund ta seg til gruppespillet i Europa League, ligger det rett i underkant av 30 millioner kroner i kvalifiseringspenger. I tillegg kommer TV-penger og koeffisient-penger fra UEFA samt tilskuer- og sponsorinntekter. Ved seier får klubbene 5,7 millioner kroner, mens de får 1,9 millioner kroner per uavgjort.

Klubbene er allerede sikret 7,8 millioner kroner for å ha tatt seg til 3. kvalifiseringsrunde. Molde-direktør Øystein Neerland forklarer at de har lagt opp til et nøkternt budsjett for årets sesong i Europa - samtidig som han påpeker at spill i Europa også fører til noen kostnader som reise og opphold.

– Nå har vi to hindre igjen før et gruppespill, men det vil bli betydelig over budsjettet vårt og det er veldig hyggelig. Det gir oss noen ekstra muligheter. Playoff vil gi oss i overkant av 10 millioner, mens et gruppespill blir rundt 29 millioner kroner. Så får lagene en sum ved seier eller uavgjort. Det er klart at dette er attraktivt, sier Neerland til Eurosport.no.

For Haugesund er inntektene fra Europa League gode penger. FKH møter PSV i tredje kvalifiseringsrunde til Europa League.

– Hva et gruppespill vil bidra med av inntekter har vi ikke tenkt på, for å være helt ærlig. Vi tar kamp for kamp, men for oss er det snakk om veldig store penger. Til nå har det vært relativt bra inntekt for oss, det er et positivt bilde og det er godt økonomisk å være med i Europa. Vi har kun budsjettert med at vi skulle spille i Europa, slik at inntektene som kommer nå ikke er budsjetterte midler. Så må man heller ikke glemme at det finnes kostnader som også ikke er budsjettert, sier daglig leder Eirik Opedal til Eurosport.no.

Eliteserien

Scoret sitt første på over ett år: – På tide at jeg ble litt farlig i boksen igjen

11/07/2020 PÅ 17:49
Eliteserien

Eliteserie-klubb har søkt om å få slippe inn flere tilskuere – håper på minst 2500 i august

10/07/2020 PÅ 17:44
Relatert
FotballUEFA Europa LeagueAris ThessalonikiMolde
Del dette med
Kopiere
Del denne artikkelen