Scanpix

RBK-legenden om første møte med Alonso: – Han ba om å få Liverpool-drakta mi

RBK-legenden om første møte med Alonso: – Han ba om å få Liverpool-drakta mi

14/09/2017 13:23Oppdatert 14/09/2017 13:30

Bjørn Tore Kvarme er med Rosenborg tilbake i byen han tilbragte tre sesonger tidlig på 2000-tallet. Selv om trønderen er ettertraktet på Anoeta, kan han ikke måle seg med populariteten til fotballguden Xabi Alonso

Eurosport Player : Se direkte

Direkte på Eurosport

San Sebastián (Eurosport.no):

Hjemmebanen til Real Sociedad er et mektig skue for Rosenborg-spillerne som jogger ut til en lett treningsøkt her i San Sebastian onsdag kveld. Anoeta er tross sine løpebaner relativt intim og vakkert utformet, omtrent som resten av den baskiske havnebyen – som skifter mellom pittoreske og viktorianske strøk.

  • Se Real Sociedad–Rosenborg på Eurosport Player og MAX torsdag fra kl. 20.30!

Her har den spanske adelen og kongefamilien feriert fra den intense Madrid-heten i århundrer, og her har også Bjørn Tore Kvarme gode minner fra.

Etter opphold i Liverpool og St. Etienne kom trønderen til San Sebastián i 2001, til det som skulle bli en opptur av de helt sjeldne.

Den tradisjonsrike, men i spansk målestokk mellomstore, klubben fra byen med snaut 200 000 innbyggere holdt nemlig på å snyte selveste Real Madrid for seriegullet i 2003.

Med på laget var Kvarme i midtforsvaret, og selv om den kongelige klubben fra hovedstaden til slutt snøt baskerne for ligagullet med fattige to poeng, er det en av de største sesongene i Real Sociedads historie.

Attraktiv RBKer

Når Kvarme er tilbake på Anoeta sammen med Rosenborg-laget, er etterspørselen etter ham høy, og alt fra spanske journalister til tidligere kjenninger fra klubben vil slå av en prat.

– Du føler at ettermælet ditt blir bedre og bedre for hver gang jeg kommer tilbake, smiler han.

– Jeg hadde tre gode år her og føler at jeg har en brukbar standing. Jeg prøver å komme tilbake hit så ofte jeg kan, annethvert år i alle fall, for det er den plassen jeg har bodd der jeg har trivdes best, sier han til Eurosport langs Anoteas løpebaner.

Den sagnomsuste 2002/03-sølvsesongen var også året der en unggutt ved navn Xabi Alonso fikk sitt store gjennombrudd i Real Sociedad – det husker Kvarme godt.

– Det er litt av en type. Vi hadde tre år sammen på laget, før han dro til Liverpool og jeg videre til Bastia. Jeg husker ham godt som en unggutt som brøt gjennom i A-stallen, og siden har han jo hatt en helt fantastisk karriere, beskriver Kvarme.

Kvarme hadde allerede tilbragt et par år i Liverpool før han kom til den spanske nordkysten, men Alonso rådførte seg ikke med lagkompisen før han signerte for scouserne.

– Nei, det gjorde ham ikke. Men han spurte tidlig om å få en Liverpool-drakt av meg. Det var første året i Sociedad, da syns han sikkert det var stas med Liverpool, sier 45-åringen.

– Din gamle, brukte Liverpool-drakt?

– Ja, gliser Kvarme.

Alonso var tydeligvis betatt av Liverpool allerede flere år før han flyttet til England, og resten er som kjent historie.

Legender i fleng

En annen legendehistorie i San Sebastián er den til navnebror Xabi Prieto.

34-åringen har spilt hele sin karriere i Real Sociedad og har fått sin rettmessige plass på Anoeta-veggene

– Han slo også gjennom som unggutt da jeg var her, og ble byttet inn til debuten sin i en kamp jeg spilte. Siden har han over 500 kamper her, det er litt av en prestasjon, beskriver Kvarme.

– Jeg kan ikke si at jeg allerede da så at han skulle bli god, men han var voldsomt dedikert husker jeg. Han var høyrekant den gangen, utrolig kvikk, men har mistet litt av farten sin og ligger litt dypere i banen. Det blir en utfordring for Rosenborg, mener den gamle forsvarskjempen.

Klubblegenden Prieto er en del av en kruttsterk midtbanetrio, som det blir opptil Rosenborg og Mike Jensen å få ut av rytmen i kveld.

– Vi skal være klare for å løpe noen meter, vi skal være konsentrerte, også tror jeg annenforsvarsjobben blir veldig viktig i morgen, kommenterte dansken på pressekonferansen onsdag kveld.

Vil vinne Europa League

Fra Real Sociedad-hold har det blitt uttalt at å vinne Europa League er hovedmålet denne sesongen. Tross en forrykende sesongstart med tre strake seire betyr det at kveldens dyst er viktigere enn den når Real Madrid kommer på besøk til Anoeta på søndag, sier spanske journalister Eurosport.no snakker med.

– Det forsterker favorittstempelet til hjemmelaget, tror Bjørn Tore Kvarme.

– Jeg tror Real Sociedad vanligvis er sterkere enn RBK, og at de sannsynligvis vinner. Men selvtilliten de har fått med 0-0 i Celtic og 1-0 over Ajax i Amsterdam gjør at muligheten er der, konkluderer han.


Kvarme gleder seg til å innta tribuneplassene i San Sebastian, og også til å kanskje møte en unggutt som en gang spurte om å få Liverpool-drakta hans – fire år før han selv vant Champions League med de røde.

0
0