Noen som husker Jan Lecjaks? Tsjekkeren som i 2013 ble hentet til Vålerenga på lån (t.h. på bildet over, i aksjon mot Hønefoss).
  • Se Dinamo Zagreb–Odd på Eurosport Player og Eurosport Norge torsdag kl. 20.40!
5. april, i tredje serierunde, fikk han detbuten i Eliteserien. På andre banehalvdel stod Odd på Skagerak Arena. Det ble alt annet enn en drømmedebut for den da 22 år gamle venstrebacken.
Eliteserien
Brennhet Lehne Olsen: Dette har ikke LSK klart siden 2006 og Rösler
18/09/2021 PÅ 17:57
Lecjaks og lagkameratene tuslet slukøret til pause med 0–2 i sekken etter scoringer av Frode Johnsen og Adem Güven. Lecjaks fikk også gult kort rett før pause etter å ha lagt Håvard Storbæk i bakken.
Etter pause kom bare ti av Vålerenga-spillerne tilbake på banen. Kjetil Rekdal hadde fått nok. Lecjaks ble erstattet av Joachim Thomassen.
– Han kom til oss rett før kampen og vi tok sjansen på å hive ham inn med en gang. Han hadde knapt rukket å trene med oss. Han ble litt kjørt der og fikk seg et gult kort, så jeg hadde egentlig ikke noe annet valg enn å ta ham av banen, minnes Rekdal som kommenterer kveldens Eurosport-sendte oppgjør.
Byttet hadde ingen innvirkning på resultatet, annet enn at Vålerenga i det minste klarte å tette igjen bakover.
– Det er klassisk at vi trodde han skulle klare omstillingen og kastet ham inn, men det ble for tøft i en ukjent liga på en ukjent bane. Det er mitt ansvar, sier Rekdal.
I neste runde var imidlertid tsjekkeren tilbake på banen for hovedstadslaget i et nytt tap for Strømsgodset. Så ble det tap mot Start, før Lecjaks endelig fikk sin første ligaseier i Vålerenga-drakt da Aalesund ble slått 2–1.
De påfølgende kampene var Lecjaks fast innventar i Vålerenga-elleveren, men alt skulle snu i den 25. runden, og tro det eller ei – nok en gang var det Odd som var motstander.
Det gikk som det måtte gå for backen, som på stillingen 0–1 ble tatt av banen med skade i en kamp Vålerenga til slutt tapte 1–2. Det ble også det siste Klanen så til den tsjekkeren som nå hadde rukket å fylle 23 år. De påfølgende fem serierundene klarte ikke Lecjaks å riste av seg skaden, og returnerte etter sesongen til Young Boys i Sveits.
– Han var en klassespiller. Det han leverte resten av sesongen var bra. Men så fikk han seg en ankelskade og ble ute resten av sesongen med det, sier Rekdal.
– Han var så god at vi hadde lyst å beholde ham, men det ble altfor dyrt, legger Rekdal til.
Etter låneoppholdet spilte Lecjaks seg inn laget som endte på tredjeplass i sveitsisk Super League i 2013/14-sesongen, før det ble tre andreplasser på rappen. Det førte til at andre også fikk øyenene opp for venstrebacken, og 5. juli ble Lecjaks presentert som Dinamo Zagreb-spiller.
Heldigvis for 26-åringen har han allerede rukket å få debuten for de blåkledde fra Kroatias hovedstad, med 90 minutter på backen i 1–0-seieren mot Istra for knappe to uker siden. Forrige fredag tok Dinamo Zagreb imot Cabilia og vant 4–0, men denne gangen var det ingen Lecjaks i troppen. Om han ble spart til Europaliga-kampen mot Odd, eller om det er andre årsaker som ligger bak er usikkert, men torsdag er han i hvert fall tilbake i startelleveren. Så kan man regne med å se en spiller med mye å revansjere.
– Odd må klare å tette igjen bakover, for de sliter med å score mål. De bør minimalisere til maks et ettmålstap, da kan de ha en fordel på kunstgresset hjemme. En av tingene de må passe på da er skuddfoten og dødballfoten Lecjaks, den er veldig bra, sier Rekdal.
Eliteserien
Bakenga-erstatter med hat-trick mot Haugesund
15/08/2021 PÅ 18:11
Eliteserien
Lekestue: Suverene Molde med brassescoring og festfotball
11/07/2021 PÅ 17:49