Populære sporter
All sport
Vis alt

Eliteserien klatrer: Glimt kan sørge for en ekstra Champions League-plass

Eurosport
AvEurosport

Oppdatert 16/02/2023 klokken 11:38 GMT+1

Eliteserien klatrer opp til 15.-plass på Det europeiske fotballforbundets (UEFA) offisielle ligaranking.

Hugo Vetlesen i aksjon mot Arsenal på Aspmyra.

Foto: Getty Images

Det kommer fram i en oppdatert versjon av rankingsystemet på UEFAs egne nettsider. Norge lå på 17.-plass ved forrige oppdatering for ett år siden og klatrer dermed to plasser.
Eliteserien har nå passert både svenske Allsvenskan og superligaen i Danmark. Den norske ligaen har ikke vært så høyt på listen på 20 år.
– Dette viser en veldig fin utvikling for den norske ligaen, og det er en bekreftelse på at det er blitt gjort en særdeles god utviklingsjobb i klubbene over lengre tid. Norsk fotball jobber bedre fra bredden til toppen. Og i Eliteserien har Bodø/Glimt og Molde vært et hakk foran de andre de siste årene, sier Leif Øverland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball i en pressemelding.

Europa-suksess

Europasuksessen til Molde og Bodø/Glimt de siste årene har vært til betydelig hjelp for Norge. Klubbprestasjonene i Europa for hvert enkelt land regnes sammen til en poengsum.
Poengsummen er satt sammen basert på landets suksess i europeiske klubbturneringer de siste fem sesongene.
Bodø/Glimt er det eneste norske laget igjen i Europa denne sesongen og møter polske Lech Poznan torsdag kveld i åttedelsfinalen av conferenceligaen.
Med videre suksess kan Glimt sørge for en ytterligere forbedret norsk plassering på rankingen for 2024/25-sesongen.
Twitter-tråden under forklarer også hvordan Bodø/Glimt kan sørge for at Eliteserien får en ekstra plass i Champions League.

Ser oppover på tabellen

Norge ligger 300 poeng bak Tsjekkia på 14.-plass. En enkeltseier i europeiske turneringer gir 500 poeng, og samtlige tsjekkiske klubber er ut av turneringene denne sesongen.
I teorien betyr det at Norge KAN få et ekstra lag i Europa, der det går fra at ett lag kan kvalifisere seg til Champions League, til at to lag kan gjøre dette. Det betyr også at laget som vinner Eliteserien er sikret et gruppespill i Europa, enten i Champions League, Europa League eller Conference League, og at det går opp til at fem lag fra Eliteserien kommer til Europa.
Dette blir gjeldende fra 2024/2025.
I 2023/2024-sesongen vil Norge uansett fortsatt ha muligheten til at fire lag kvalifiserer seg, tre fra Eliteserien og ett fra cupen (vinner).
Både Ukraina og Danmark ligger derimot rett bak Norge og har fortsatt lag igjen i Europa denne sesongen. Dermed blir det en kamp om å klatre ytterligere.
Kaprer Norge 14.-plassen, vil det gi enda ett lag i Europa og enklere vei i mesterligakvalifiseringen.
(©NTB)
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame