Etter at Bodø/Glimt seilte fra alt og alle i 2020, og slo til med klubbens aller første seriegull, har de høytflygende nordlendingene i flere måneder jobbet med å ta steget ut i det europeiske sirkuset.
Bodø/Glimt røk ut av Champions League-kvalifiseringen i den første runden mot polske Legia Warsawa, noe som også gjorde at de gikk glipp av en mulighet til å kvalifisere seg til neste europeiske turnering, nemlig Europa League.
UEFA Europa Conference League
Roma sponser finalebillett til fansen som så ydmykelsen på Aspmyra
06/05/2022 KLOKKEN 13:32
Isteden har de helgule gjennom flere måneder, i ren Karsten Warholm-stil, tatt for seg hinder etter hinder i Conference League-kvalifiseringen.
Mot islandske Valur i den andre kvalifiseringsrunden gjorde Bodø/Glimt kort prosess, og danket ut de nordiske naboene med sifrene 6-0 sammenlagt. I den tredje runden møtte Glimt FC Prishtina fra Kosovo, der de i den første kampen - borteoppgjøret i hovedstaden - tapte 2-1, før de snudde til avansement etter 2-0 hjemme i Bodø.
Saken fortsetter under videoen.

Klar tale fra Pellegrino etter hat trick-showet: – Jeg er tilbake

Med avansement fra den tredje kvalifiseringsrunden gjenstår det nå kun ett hinder før Glimt kan smykke seg med deltakelse i et europeisk gruppespill. Litauske Zalgiris Vilnius er laget Glimt må slå over to kamper for å gå til Conference League, og med 2-2 i den første kampen i Litauen, står alt og faller på torsdagens svært spennende kamp på Aspmyra.
– Vi gleder oss veldig. Vi kjenner på at vi har forberedt oss godt. Det er selvfølgelig en viktig kamp på mange måter. Vi ønsker å jakte på nye opplevelser, så disse erfaringene er gull verdt for oss, sier daglig leder i Bodø/Glimt Frode Thomassen til Discovery.
Til egen klubb beskriver hovedtrener Kjetil Knutsen kampen mot Zalgiris Vilnius med store ord.
– Vi spiller en kamp som kanskje blir snakket om i 15-20 år. Det betyr vanvittig mye for klubben, sier han til glimt.no.

Titalls millioner i potten

Torsdag 26. august kan bli historisk for Bodø/Glimt, for vinner de helgule mot Zalgiris blir det første gang Glimt er med i et europeisk gruppespill.
– Det er viktig for norsk fotball at klubbene lykkes ute i Europa, og vi er glade for at vi er i den situasjonen vi er nå. Mange snakker veldig mye om pengene, men det å være konkurransedyktig og få mulighet til å spille mot de beste lagene i Europa betyr mye, forteller en spent Thomassen.
For det er også, som Frode Thomassen nevner, et stort økonomisk gode å få en plass i gruppespillet i Conference League.
Klarer Bodø/Glimt og Rosenborg – som møter franske Rennes på Lerkendal (Rennes leder 2-0 etter det første oppgjøret) – å kvalifisere seg til gruppespillet venter en inngangspremie på 2,9 millioner euro, om lag 30 millioner kroner.
Lagene får også drøye fem millioner kroner for hver seier i gruppespillet, ifølge VG.
– Det ligger millioner i potten for å kunne utvikle klubben videre, men for oss handler det mer om å kunne klare å være konkurransedyktige og få erfaringer ute i Europa, sier Glimts daglige leder til Discovery.
Saken fortsetter under videoen.

Brukte to minutter på å score mot gamleklubben: Pellegrino med drømmedebut

Aspmyra klar

Reisen til Bodø/Glimt de siste årene har vært uten sidestykke i norsk fotball. Fra OBOS-spill i 2017 og tre fattige poeng fra nedrykk i 2018, til seriegull i 2020 sier alt om klubbens utvikling.
Og det hele kan toppe seg med gruppespill i Europa torsdag.
Med Europa-spill kommer også visse krav for utforming av stadion, og Aspmyra har gjennomgått en forandring parallelt med den sportslige oppturen. Med kontinuerlig jobbing de to siste årene, er Aspmyra nå klarert for et eventuelt gruppespill i Conference League, meddeler Frode Thomassen.
– Vi er der vi trenger å være angående tribunen, og vi er i en situasjon der vi ikke har behov for å bygge ut mer for å oppfylle kravene til UEFA. Aspmyra er klar for et eventuelt gruppespill, men det mangler noen ting før UEFA kan godkjenne alt, blant annet kameraer. Det kommer vi til å få på plass før den tid, forklarer Glimts daglige leder, som samtidig utdyper at UEFA vil komme på befaring i forkant av et eventuelt gruppespill.
– Så dere trenger ikke å spille hjemmekampene deres et ukjent sted i Mellom-Europa?
– Nei, kampene blir på Aspmyra, ler Thomassen.
Saken fortsetter under videoen.

Bernt oppsummerer: RBK-show, hat-trick og hyllest av bortesupportere

Spillere ut og inn

Med deltakelse i Europa, blir det også flere kamper å tenke på for Bodø/Glimt. Noe som igjen betyr at troppen må være bred nok til å takle toppstriden i Eliteserien, hjemlig cupspill og Conference League.
Daglig leder Frode Thomassen sier at han er fornøyd med troppen slik den ser ut nå, og at bredde blir ekstra viktig ved et eventuelt avansement.
– Vi har allerede nå opplevd en hverdag med et tett kampprogram, og om vi kvalifiserer oss til et gruppespill, gjør det oss ytterligere utsatt. Hvis kampprogrammet blir som det er tiltenkt, så er vi komfortable slik vi står nå.
Samtidig utelukker han ikke at det kan skje noe med spillere, både inn og ut, før vinduet stenger førstkommende tirsdag.
– Vi har en god dialog med spillerne våre, men ting kan skje fort – spesielt når det nå nærmer seg siste dag, sier Thomassen.
Saken fortsetter under videoen.

Må le når han snakker om Pellegrino: – Tror ikke jeg har ikke sett noe lignende

Bjørkan på utgående

En spiller som har vært linket vekk, og som kun har kontrakt ut 2021, er venstreback Fredrik André Bjørkan. Bjørkan, som tirsdag nok en gang ble tatt ut i Ståle Solbakkens landslagstropp, kan altså gå gratis etter sesongen - om han ikke signerer for en ny klubb før vinduet stenger.
Det tar Frode Thomassen med knusende ro.
– Per nå er vi med i tre turneringer, og vi trenger derfor kvalitet i laget vårt. Vi ønsker å stå sterkt gjennom høsten. Hva morgendagen vil bringe vet vi ikke, men per nå trenger vi ikke å selge noen som helst, sier han til Discovery.
Torsdag får vi altså svaret på om Glimt-gjengen hopper elegant over det siste hinderet, som Karsten Warholm gjorde i Tokyo, og sikrer klubbens første Europa-gruppespill noensinne. Kampen mot Zalgiris spilles klokken 18:00 og Aspmyra stadion er utsolgt.
Sett denne?

Bekrefter Knutsen-interesse: – Lista har blitt kortere

UEFA Europa Conference League
Reagerer på forskjellsbehandling: – Så urimelig at det ikke går an å ta alvorlig
15/04/2022 KLOKKEN 08:15
UEFA Europa Conference League
Mourinho etter avansementet: – Det var ingen kamp
14/04/2022 KLOKKEN 21:26