• Norge U21 sin kamp mot Kypros kan du se på lørdag fra kl.18.30 på Eurosport Norge, Eurosport Player og Dplay. Sikre deg tilgang her!
DRAMMEN (Eurosport.no):
Etter en sommer med norsk deltakelse i både U20-VM og U19-EM innleder en ny generasjon U21-landslag EM-kvalifisering mot Kypros fredag kveld, med mange av de samme gutta som imponerte med å komme til mesterskapene i henholdsvis Polen og Armenia.
Fotball
Haaland på verdenslaget i Fifa-kåring: – Gir gratis motivasjon
13 TIMER SIDEN
For Leif Gunnar Smerud betyr det en ny mulighet til å ta U21 til EM sommeren 2021, etter at forrige kvalik ble delvis ødelagt av to tidlige tap mot Kosovo (det første etter uberettiget bruk av en suspendert Kristoffer Ajer).

Annerledes ferdigheter enn tidligere årganger

Landslagssjefen er positiv før morgendagens dyst.
– De har mye fart og ferdighet disse unge og ivrige gutta. Farten skiller dem fra forrige gjeng, det er veldig mye tempo i beina her. Noen av dem var med sist også, nå tror jeg vi får enda mer ut av dem, sier Smerud til Eurosport.
I og med at både U20 og U19 var i mesterskap i sommer måtte han bruke andrevalgene til treningskampene mot Sverige og Danmark i juni. Derfor er dette første skikkelige samling med hele stammen som blir sentral i kommende kvalik. Gruppa teller også Portugal, Nederland, Gibraltar og Hviterussland.
– Det å få sett dem er det viktigste nå. Jeg kjenner de fleste ganske godt, men de skal bli kjent med hverandre og hvordan vi vil ha det hos oss, sier Smerud, og fortsetter:
– Fordelen med å ha lag i mesterskap er at de kjenner hverandre godt. Ulempen at vi får dem inn og at vi samles så tett før kvaliken er at vi må bli kjent med to-tre kull sammen på kort tid. Men vi får prøve oss fram.
Det er mange formspillere i troppen som har satt sitt preg på Eliteserien i 2019. Samtidig er det vrient å se for seg en klink 11er ut fra mannskapet Smerud har tatt ut. Særlig framme i banen er det mange som kan bekle flere posisjoner.
Det er mange som kan spille sentralt og det er en veldig anvendelig midtbanegjeng. De som kanskje er renest sentrale er Gaute Vetti, Tobias Børkeeiet og Emil Bohinen. Så har du Hugo Vetlesen og Tobias Christensen. Håkon Evjen spiller indreløper i Glimt – mange kan spille i midten. Selv om de spiller høyere i banen på klubblag, ramser landslagssjefen opp.
Se hele intervjuet med Leif Gunnar Smerud her:

Hard konkurranse

U20-sjef «Paco» benyttet seg av mange ulike formasjoner med sitt lag og utviste en voldsom taktisk fleksibilitet. Også Smerud har variert i bruken av tallkombinasjoner, mens Lars Lagerbäck er temmelig konsekvent i sin bruk av 4-4-2 som grunnformasjon.
Smerud understreker at det viktigste er at de tre landslagssjefene har ganske like spillprinsipper og måte å tenke fotball på, både defensivt og offensivt.
Han vil ikke avsløre hvordan Norge går ut fredag kveld.
– Jeg vil ikke gi noe lag til Kypros nå, men det får vi se i morgen.
Samtidig er det tøff konkurranse på flere plasser i laget.
– Det er en voldsom konkurranse, særlig på noen plasser er det mange som er i form og har gode sesonger – og det blir opp til dem å vise hvem som er best. Først i viktig kvalkamp mot Kypros og så Ungarn tirsdag. Jeg håper å få sett en del og finne ut av hvor landet ligger inn mot høsten, forklarer han.

Posisjonsdueller

Et par dueller som peker seg ut er Risa vs Bjørkan og Dønnum vs Evjen?
– Du nevner et par veldig tøffe kamper der nå, med spillere som er i bra slag. Jeg begynner å nærme nærme meg en 11er, men det er enda tid igjen før Kypros, sier Smerud.
På høyreback er det færre å velge blant. Christian Borchgrevink, som spilte alle kampene i U20 sammen med Leo Skiri Østigård og Ulrik Fredriksen, er ikke tatt ut i denne troppen. Det er derimot Ull/Kisa-utleide Lars Ranger. I tillegg er Tyrkia-proff Tobias Heintz forsøkt på den høyre plassen bak.
– Nå har vi testa litt folk der, det er flere venstrebacker enn høyre i dette kullet som er inne nå, men vi har noen typer som er interessante – vi skal ha en høyreback nå også, forteller U21-sjefen.
– Hva sier Heintz til å bli drillet der?
– Du får spørre ham om det, men han har tatt det bra så langt og jobbet med de tingene han skal jobbe med, men om han er kjempeglad i det vet jeg ikke.
Etter det Eurosport kjenner til er ikke laget tatt ut enda, og Smerud og teamet hans har flere ulike varianter på blokka.
Trolig spiller Julian Faye Lund i mål. Ranger eller Heintz bekler høyreback. Østigård er bankers i midtforsvaret, trolig spiller han sammen med Fredriksen. Duellen Bjørkan/Risa er veldig tett. Evjen tar høyrekant og Børkeeiet er trygg i midten, men både Hove og Bohinen m.fl har blitt drillet sentralt i løpet av treningsuka i Drammen.
Ute til venstre er Vetlesen, Christensen og Dennis Johnsen alternativer. Mens på topp har Ola Brynhildsen og Jørgen Strand Larsen blitt parret, men der kan også Kristian Thorstvedt og Johnsen få sjansen.
  • Endelig uttak får vi se på Eurosport Norge fredag kveld fra kl 18:30.
OBOS-ligaen
Hadde første økt i parkeringsgarasjen: – Gutta ser fantastiske ut
14 TIMER SIDEN
Eliteserien
Tidligere Roma-spiller klar for AaFK
16 TIMER SIDEN