Tirsdag sprakk nyheten om at Dennis Tørset Johnsen, Rafik Zekhnini og Tobias Heintz gir seg på U21-landslaget så lenge Leif Gunnar Smerud er trener.
VG og TV2 meldte saken først, og siden utdypet Zekhnini overfor Eurosport at «kun tre av gruppa på 25 spillere tør stå fram».
VM
Mbappé-valg irriterer VM-sponsor – FIFA bøtelegger stjernen
2 TIMER SIDEN
Dette reagerte Leo Skiri Østigård på, og han langet ut mot trioen tirsdag kveld.

Stor uenighet

Uttalelsene fra midtstopperen får Heintz til å reagere og Tyrkia-proffen ønsker å utdype overfor Eurosport.
– Det var ikke meningen at vi skulle dra i gang de andre spillerne, det er vi tre som har stått fram med det vi mener er riktig. Men når han går ut og sier det han sier har jeg behov for å svare, sier Heintz på telefon fra Kasimpasa i Tyrkia.
Han innleder meg å si at han er på bølgelengde med St. Pauli-spilleren på noen områder:
– Jeg er enig med ham i tre av punktene: 1) At vi spilte attraktiv fotball mot Kypros og Hviterussland. 2) At kampplanen mot Nederland gikk fullstendig i vasken. Og 3) at det alltid har vært god kjemi i laget, for det har det.
Men der stopper enigheten de to i mellom.
– Så ser jeg at han syns det vi sier om treningskvaliteten på landslaget er tåpelig. Han sier at det er bra nivå på treningene og at det er ved skader at støtteapparatet deltar på sekvenser.
– For det første: Det tas ut 20 spillere i troppen, hvordan skal vi da spille 11 mot 11 på trening? Det er umulig. Da sier det seg selv at støtteapparatet må være med på spilleøktene.
Det har både Heintz, Tørset Johnsen og Zekhnini gitt uttrykk for at de ikke syns er godt nok i en e-post til landslagsledelsen. Deretter setter den tidligere Sarpsborg 08-spilleren spørsmålstegn ved Østigårds holdninger til treningsarbeidet på U21.
– Jeg lurer på hvordan mentaliteten hans er i forhold til treningsnivået, om han ikke har høyere forventninger til nivået på landslaget. Det er et sinnssykt potensial i dette U21-laget og jeg tør påstå at alle på laget kan hamle opp med hvem som helst, er Heintz sin klare oppfatning.
Østigård sa følgende til Eurosport tirsdag:
– Det er tåpelig å høre. Jeg kjenner meg ikke igjen. Da får de heller se seg selv i speilet og tenke over om de er fornøyde med det dem selv har gjort. De som deltar på treningene gjør så godt de kan, og da er det kjedelig å høre, fra folk man kjenner, at kvaliteten ikke er god nok. Når vi har hatt skader, har det hendt at noen fra støtteapparatet har vært med i noen sekvenser, men det har jeg ingen problemer med.
I tillegg har Heintz reagert sterkt på måten landslagssjef Smerud omtalte han både på et spillermøte og på kampmøtet før Nederland kom på besøk tidligere i oktober.

Vurderte å nekte å spille

Den kritikken utdyper han overfor Eurosport.
– Kjøleskapsuttalelsen var bare starten. Så kom det med at jeg kunne komme med serie- og TV-tips til de andre fordi jeg satt så mye på benken. Og det på et kampmøte som handler om hvordan vi skal være best mulig forberedt til kampen. I tillegg ble vi hengt ut to timer før vi skulle møte Nederland der han har en egen Powerpoint-presentasjon som handler om Rafik, Dennis og meg og at han mente vi hadde splitta gruppa. Hele første delen av kampmøtet handlet om oss, sier en sjokkert Heintz.
– «For at vi skal slå Nederland må vi være ett lag, ikke være to lag», sa han. Jeg var klar for kamp, gi alt for laget – også får man den der slengt i trynet to timer før kamp. Man kan tenke seg hva det gjør for fokuset mitt.
– Det var da jeg innså at jeg tenkte «skal jeg nekte å spille kampen?». Fokuset mitt er på det han beskylder oss for. Jeg vurderte sterkt å nekte å spille, fordi det ikke er sånn det skal være. I beste fall burde det vært tatt i etterkant.

Synes det er kjipt

At Østigård støtter Smerud sin versjon av hva som ble sagt på kampmøtet, skuffer Heintz.
– Leo sier også at det var flere andre spillere som ble utsatt for det samme, men det var bare én annen spiller og det var ikke i nærheten av på samme nivå som med meg. Jeg er helt sikker på at han hadde tenkt annerledes på det om det var han som satt i samme situasjon. På det tidspunktet spilte ikke han fast i St. Pauli.
– Jeg syns det er kjipt at han går ut på den måten, for jeg tror ikke han ser det store bildet. At det bare var én episode og ikke større enn det.
I dagene før Nederland-kampen hadde Smerud tatt initiativ til et møte i spillergruppa. Der deltok de 17 øvrige spillerne i troppen, mens Zekhnini, Tørset Johnsen og Heintz satt på gangen. Etter en stund kom de inn og deltok på resten av møtet.
– Smerud ville at de andre skulle gå sammen og snakke om hvordan vi var i laget. Vi fikk komme inn etter en stund. Jeg vet ikke hvor mye jeg skal si om det siden det er noe som skjer innad i spillergruppa. Det gikk ut på at vi tre var veldig mye sammen, det skal sies, men vi har aldri ekskludert noen. Det er jo normalen at man går bedre med noen enn med andre. Det møtet tok ikke lange tida.
– Vi har ikke fått noe beskjed om hvorfor han satte i gang dette. Ingen skjønte noe av påstandene hans. Alle var usikre på hva det egentlig betydde, men dette løste seg på det møtet – før han igjen tok det opp på kampmøtet.
Det møtet, samt den defensive, taktiske inngangen til kampen mot Nederland, ble dråpen som fikk det til å renne over for Heintz, Tørset Johnsen og Zekhnini.
Leif Gunnar Smerud har takket nei til Eurosports henvendelser om en kommentar til saken. Tirsdag sa han følgende til TV 2 om uttalelsene på spillermøtene:
– Prosessen og dialogen med de enkelte vil jeg ikke gå inn på her, så det vil jeg ikke kommentere, sier Smerud til TV 2.
– Er det greit for en trener å si sånt?
– Jeg tenker at det en trener kan si og ha fokus på er ting som kan utvikles og heve laget. Her har vi hatt en prosess over tid der jeg har prøvd å synliggjøre til spillerne hva som kreves og forventes, og jeg kan ikke stille meg til doms over hva man kan og ikke kan si som trener, forteller Smerud som mener at han ikke henger ut spillerne på landslagssamling.
– Jeg henger ikke ut folk, jeg stiller krav og sier det jeg forventer. Det er en viktig del av min jobb å gjøre det, men jeg henger ikke ut folk.
Fotball
Flørtet med FFK om mulig retur - nå har klubbhelten bestemt seg
5 TIMER SIDEN
Fotball
Medier: Ronaldo klar for ny klubb - blir verdens best betalte idrettsutøver
6 TIMER SIDEN