Populære sporter
All sport
Vis alt

Tror på fotball i 2020: – Vi følger utviklingen i nabolandene

Christine Skarstein Olsen

Publisert 22/04/2020 klokken 10:33 GMT+2

Lise Klaveness tror det blir seriespill i 2020, men er også innstilt på at man må spille uten publikum i en så lang periode som nødvendig.

Rosenborg - Bodø/Glimt på Lerkendal Stadion (3-2) i november 2019.

Foto: Scanpix

– Ja, det tror jeg det blir. De rammeverkene vi jobber med nå tror jeg skaper tilstrekkelig trygghet og tendensene i Europa peker i samme retning. Vi har en god dialog med myndighetene. I motsatt fall så er det fare for hele norsk fotballs overlevelse, så det er vår jobb for å finne ut hva som skal til. Vi baserer jo håpet på at det skjer en gradvis oppmykning i samfunnet og at smittetallene går i rett retning, sier elitedirektør, Lise Klaveness til Eurosport.no.
På grunn av koronakrisen vil det ikke bli noen idrettsarrangement før 15. juni og seriestarten er derfor utsatt til etter dette. Klaveness leder arbeidet til NFF, i tett samarbeid med toppklubbenes ligaforening for å finne og ut kartlegge hva som skal til for å komme i gang med normale fotballtreninger og deretter kamper så fort som mulig etter 15. juni.
– Det er jo sånn at det ikke er noen idrettsarrangementer før 15. juni og det forholder vi oss selvsagt ydmykt lojalt til. Arbeidet består av å finne ut hvilke muligheter vi har innenfor å følge smittevernet, at vi har trygge treninger, og eventuelt kamper uten publikum, og lage solide og trygge rammer rundt det. Vi ser hen til andre nasjoner for å utvikle rammeverk for trygge treninger og komme i en god posisjon for å komme i gang når det er trygt og riktig for myndighetene. Og vi har en god dialog med myndighetene, vi går inn i dette med ydmykhet, og vet at liv og helse går først.
– Men det er en balansegang hvor proaktivitet også er viktig, og vi har vært opptatt av å fortelle at hvis vi ikke får spilt fotball i 2020, så står hele den norske fotballmodellen på spill. Inntektene fra toppfotballen er avgjørende inntekter for breddeaktiviteten i Norge. Men når vi ser at det blir en gradvis oppmykning i samfunnet, så må vi være proaktive for å prøve å komme i en god posisjon, legger hun til.
Hun forteller at de følger nøye med på hva andre land gjør med tanke på videre jobb med å starte serien igjen.
– Vi gjør det i stor grad, for det er en global krise. Så er det flere som sliter mer enn Norge med høye smittetall. Men presset for å få i gang ligaen er alle steder, så vi henter mye informasjon og god veiledning og inspirerer hverandre. Vi følger utviklingen i naboland, Sverige har jo kjørt en egen strategi hele veien, men Danmark, Tyskland, England og alle fotballmiljøene i Europa jobber med det samme, hvordan få i gang fotballen.
picture

Lise Klaveness

Foto: NTB

– Står på spill

Hun ser ikke bort fra at kampene kan bli spilt uten publikum.
– I utgangspunktet så ønsker vi å spille for fulle tribuner, men det viktigste er å få treninger og kamp i gang, og vi er innstilt på å spille uten publikum i en så lang periode som nødvendig. Da jobbes det med rammeverk uten publikum, å få vist kamper på TV for det har stor emosjonell og økonomisk betydning for hele den norske fotballmodellen. Men liv og helse kommer selvsagt først, det ønsker vi å signalisere tydelig.
Selv om hun tror fotballen kommer til å rulle igjen i 2020, er hun også klar på hva som blir konsekvensene hvis ikke.
– Da står hele den norske fotballmodellen på spill. Pengetapene vil bli så store, oppsigelsene så mange og konkursene så omfattende at fotballmodellen slik vi kjenner den er i stor fare. Fotballmodellen bygger i stor grad på at inntekter på toppen finansierer breddefotballen og kvinnefotballen, selv om kvinnene etter hvert har klart å skaffe inntektskilder selv. Den norske modellen er unikt god i europeisk sammenheng og støtter helheten. Bredde og topp henger så sammen og den modellen er verdt å sloss litt for, den står på spill. I tillegg spiller fotball en særdeles viktig rolle i å skape engasjement og lidenskap som arena for frivillige og som underholdning. Den viktigste krisepakken for å redde norsk fotball er aktivitet.
Saken fortsetter under:

Full isolasjon?

VG skrev mandag om Brann som la frem et forslag til en plan for hvordan klubbene kan begynne å trene for fullt igjen. Det innebar blant annet at spillerne kun reiste mellom hjemmene sine og treningsfeltet, en slags isolasjon. Tirsdag sa Petter Elstrøm, forsker ved Folkehelseinstituttets (FHI) avdeling for smittevern og beredskap til Bergens Tidende at det ville være vanskelig å gjennomføre.
– De skal jo ikke være isolert i et rom, og spillerne får jo ha kontakt seg imellom, men dette er en stor byrde å legge på spillerne. Man kan også diskutere hvor frivillig det vil bli, sa Elstrøm til avisen.
– Dette som Brann foreslo med full isolasjon, at spillerne kun går mellom huset sitt og trening. Er det noe dere ser på?
– Vi innhenter innspill fra flere medisinske miljøer, herunder også medisinske miljøer i toppklubber. Jeg ønsker ikke å ha en offentlig dialog om detaljene nå, vi vil først ta det konkrete i dialogen med myndighetene. Men rammeverket handler jo i sin essens om å hindre smitte inn og ut av de ulike treningsgruppene. Vi har gode muligheter og ressurser til å tilpasse oss smittevernsregler, og konsekvensene ved å ikke prøve dette er store for hele fotball-Norge, sier Klaveness.
Fått med deg denne?
picture

Høiland slår tilbake: Her er hans topp 5 «drittsekk-eksperter»

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame