OSLO (Eurosport.no): Rune Almenning Jarstein har i løpet av de siste årene etablert seg som en av Bundesligaens aller beste keepere.
Denne sesongen er ikke noe unntak. Etter syv serierunder står sisteskansen bak ligaens nest gjerrigste forsvar, og troner selv øverst på Kickers spillerbørs for den tyske toppdivisjonen.
Eliteserien
Nysigneringen har høye ambisjoner: – Vil gjøre alt
3 MINUTTER SIDEN
Landslagssjef Lars Lagerbäck omtaler 34-åringen som en keeper i verdensklasse. I sjiktet bak svenskens soleklare førstevalg på keeperplass kommer et lite kobbel av solide norske keepere. I Tyskland hadde Jarstein også selskap av Ørjan Håskjold Nyland, som nylig ble solgt til Aston Villa i Championship.
Bak den duoen er Sten Grytebust i Odsense, men ellers befinner de fleste norske keepere seg i Norge. Det til tross for at spekulasjonene og ønsket om en overgang til utlandet ikke akkurat har vært beskjedne.
RBKs André Hansen ikke lagt skjul på at han gjerne skulle tatt steget videre fra Eliteserien, mens Odds Sondre Rossbach er en annen spiller som Skiens-klubben i lengre tid har planlagt et salg for.
Likevel er duoen fortsatt i Norge og Eliteserien. Det synes Jarstein er rart.
– Jeg er litt overrasket over at ikke noen klubber har vært på banen for å hente de. Det er gode keepere som er mye bedre enn mange andre keepere som står på høyere nivå, sier Jarstein til Eurosport.no.
I tillegg til de nevnte, tok Anders Kristiansen turen fra Sarpsborg 08 til Royale Union Saint-Gilloise på belgisk nivå to.
– Keepermarkedet er vanskelig. Det ser man nå. Det ser man på Hansen og Rossbach som er nevnt, samt Grytebust, selv om han spiller i utlandet nå.
– De har levert på høyt nivå, alle sammen, og har ambisjoner om å komme seg et hakk videre, men du ser hvor vanskelig det er, sier Jarstein.
– Er det ekstra vanskelig å komme seg ut for norske keepere?
– Det er vanskelig å si.
– Jeg har en følelse av at mange klubber tenker på norsk Eliteserie som veldig dårlig, men man kan jo også se på Europa League hvor André Hansen har levert veldig bra hver eneste kamp han har spilt, sier Jarstein, som igjen understreker at han er overrasket over at sisteskansen fortsatt befinner seg i Trondheim.

– Kanskje den posisjonen man ser på sist

Eirik Holmen Johansen returnerte denne sesongen til Norge og Sandefjord. 26-åringen, som på sine yngre dager var en del av akademiet til Manchestrer City, hadde da brukt tre år av karrieren på en benketilværelse i samarbeidsklubben New York City.
– Keepere er kanskje den posisjonen det blir lagt minst vekt på. Hvis et lag sliter eller skal vinne noe, så er det som regel i andre enden man begynner. Det kan nok være en sannhet i at det er vanskeligere for keepere å komme seg utenlands.
Holmen Johansen, som denne uken ble belønnet med plass i landslagstroppen, tror imidlertid RBK-Hansen, som selv har takket nei til landslagsspill, har har flere muligheter til å dra ut, men at mulighetene kanskje ikke har vært de rette.
– Så bra som han har gjort det, så tviler jeg ikke på at han ikke har hatt muligheten til å komme seg utenlands. Men det er den totalpakken med spilletid, tillit og familie som skal være såpass bra at man velger å gå for det. Trygge omgivelser er det viktigste for at man skal kunne prestere, sier han.
Selv er også 26-åringen klar på at ambisjonene en gang i fremtiden ligger i utlandet igjen.
– Jeg har lyst til det, men hvis det ikke kommer noen tilbud som viser at jeg blir satset på som et klart førstevalg, så vil jeg nok vurdere å være førstevalg i Eliteserien sterkt også, sier han.
OBOS-ligaen
Bytter ut Schalke 04 med OBOS-ligaklubb
3 MINUTTER SIDEN
OBOS-ligaen
Signerte for Lillestrøm i vinter – nå er han klar for Kongsvinger
36 MINUTTER SIDEN