Lørdag stod Ranheim for en skikkelig skrell i norsk fotballhistorie da de rykket opp til Eliteserien.
Ikke var det så sjokkerende at de seiret mot Sogndal i kvalik-finalen, men at en kompisgjeng med halvprofesjonelle trøndere, der samtlige har jobb eller studier ved siden av, tok seg til Eliteserien.
Eliteserien
Dette er måltyven RBK jakter: – Han har vært en åpenbaring denne sesongen
13 TIMER SIDEN
Nå tar en av Ranheim-profilene, Kristoffer Løkberg, et oppgjør med det han mener er en ukultur i mange klubber i norsk toppfotball.
– Jeg er 100 prosent sikker på jeg personlig og de andre på laget trener like godt eller bedre enn de som har en proff hverdag. Forskjellen er at vi ofrer litt fritid og det sosiale livet. Kanskje tapper det oss for noen få prosent at vi ikke får restituert godt nok og koblet helt av, men det er veldig mange proffe som bruker fritida si elendig. At jeg drar på DnB for å jobbe er da bedre for hodet enn å gå hjem og spille Playstation, sier Løkberg til Eurosport.no.
Michael Karlsen, som ble den store helten med scoring på straffe i ordinær tid og på det avgjørende i straffesparkkonkurrransen, mente Sogndal-spillerne burde gå i seg selv etter å ha tapt mot dette Ranheim-laget.
– For oss blir det akkurat det samme til neste år. Vi kommer til å jobbe og gå på skole ved siden av. Du ser i dag møter vi heltidsproffer, og kanskje de bør gå i seg selv og tenke litt på hvordan hverdagen deres er. Det er fullt mulig å kombinere jobb og skole med fotball. Det beviser vi i dag og det skal vi bevise neste år også, sa matchvinner Karlsen til Eurosport etter at opprykket var sikret.

Rekdal: – Noen som bør se litt hva de holder på med

Eurosport-ekspert og tidligere Vålerenga-trener, Kjetil Rekdal, mener Ranheim-opprykket er et tegn på at andre klubber har gjort en for dårlig jobb.
– Det er imponerende av Ranheim, men så er det noen som må se litt på hva de holder på med. Det er et svakhetstegn at spillere som trener to ganger om dagen har såpass lite utvikling. Det er mange som kunne gjort mye mer ut av ressursene og mulighetene, sier Rekdal til Eurosport.no
Han har forståelse for Løkbergs utsagn om at Ranheim-spillerne trener minst like godt som enkelte proffe OBOS- og Eliteserie-spillere.
– Det handler om å være flink på de riktige tingene. Om vi sier at Ranheim trener riktig 1,5 time daglig, kommer du mye lenger med det enn tre timer med ymse kvalitet. Det er litt det som er utgangspunnktet. De er på hugget kontra andre som detter litt sammen, sier Rekdal.
Ranheims Løkberg har vært i klubben siden sommeren 2011, og har vært med på både oppturer og nedturer med klubben.
Han mener mange profesjonelle spillere i Norge, både i OBOS-ligaen og i Eliteserien, blir for komfortable med situasjonen så fort du har fått deg en god kontrakt.
– Jeg tror du fort blir bortskjemt og faller ned i den gruva der det ikke er så farlig hvordan det går. Du koser deg, og uansett hva du gjør ramler pengene inn på konto. I vår ordning er du nødt til å være rå i prioriteringene og legge opp alt slik at du skal prestere på søndagen. Du får den sulten, og tenker at faen, dette betyr så mye, sier Løkberg.

Mener spillere er for bortskjemte

Løkberg er klar på at han mener det bør være profesjonelle spillere i Eliteserien, men at det handler om måten man utnytter det på.
– Det er klart at du i lengden vinner på å være proff, der du kun har fokus på fotballen, men du må bruke tiden riktig. Det er det mange som ikke gjør, og da er vår modell mer riktig. Her er det ingen som er fornøyde med å bare la dagene gå. Vi jakter hele tiden å bli bedre. Vi viser at det er mulig å lage gode fotballag selv om du har lite penger, sier han.
Ranheims midtbanespiller tror mange klubber tenker kortsiktig, og peker på Sarpsborg 08 som et godt eksempel på hvordan en Eliteserie-klubb bør drives.
– Veien ut er ikke å bruke masse penger på å hente en god spiller. Veien er å starte med kulturen og sette verdier som ligger til grunn og som du hele tiden jobber etter. Det er mye viktigere enn å hente inn en kroat som byen sponser, sier Løkberg og fortsetter.
– Om det kommer inn en spiller som tjener dobbelt så mye som den lokale unggutten som leggen ned tigangen av treningsinnsats som han andre, da river det tak i kulturen og samholdet i gruppa. Det du hiver inn i lønningsposten kan koste mer enn det smaker. Der mye viktigere å sette kulturen i bunn og være 100 prosent dedikert, avslutter han.
Eliteserien
Bekreftet: Fagermo og Nornes gjenforenes i Vålerenga: – «Once in a lifetime»-mulighet
16 TIMER SIDEN
Eliteserien
Skulle bøtte inn mål for eliteserieklubben. Nå har han forlatt klubben av personlige årsaker
19 TIMER SIDEN