OSLO (Eurosport.no)
– Joshua er en god keeper og en fin fyr, han og Bodø blir en god match, sier tidligere Glimt-keeper Hannes Thór Halldorsson
Fotball
Fortsetter karrieren i Italia
EN TIME SIDEN
Helt siden den populære kapteinen Ricardo Friedrich forlot Bodø/Glimt har klubben jaktet en erstatter. Om den medisinske testen går i orden blir det nederlandske Joshua Smits (27).

Gamle lagkompiser i NEC

Keeperen, som har spilt samtlige 29 kamper Almere City på annet nivå i Nederland i 2019/20-sesongen, er i Bodø etter anbefaling fra en gammel kjenning. Den islandske EM- og VM-keeperen Hannes Thór Halldórsson har anbefalt 27-åringen for sin gamle klubb. De to spilte sammen i NEC Nijmegen høsten 2015.
– Ja, jeg har snakket noen ganger med Jonas Kolstad og klubben om ny keeper. Vi har diskutert flere alternativer, de har vært i litt trøbbel og sett etter en målmann, og jeg har foreslått hans navn for Glimt, sier Halldórsson til Eurosport torsdag.
Glimts daglige leder Frode Thomassen er som vanlig ordknapp hva gjelder spillerlogistikk, men han bekrefter at nordlendingene har brukt kontaktene sine når de har forhørt seg rundt Smits.
– Det er en aktuell spiller. Vi jobber på spreng med å få ting på plass, men det er ingenting som er landa enda. Vi bruker det nettverket vi har, men jeg vil ikke bekrefte noen ting om når noe eventuelt skulle være klart, sier Thomassen.

Fikk tilbud fra Glimt i vår

36 år gamle Halldórsson forteller at han har hatt god dialog med sin tidligere keepertrener (og kollega) Jonas Ueland Kolstad de siste årene.
– Jeg og Jonas har hatt god kontakt siden jeg spilte i Bodø, de har spurt meg et par ganger om jeg vil komme tilbake til Glimt og spille, men det har ikke latt seg gjøre. Etter at vi skjønte at det ikke var mulig, anbefalte jeg Smits.
Så sent som i våres har Bodø/Glimt ønsket å knytte til seg Halldórsson igjen, bekrefter han.
– Det er ikke så lenge siden. Men sesongen starter på Island på lørdag, jeg er etablert her med familien nå og jeg har en treårskontrakt med Valur som går for å vinne ligaen i år. Så det har ikke vært en mulighet, siden det ville gjøre at Valur ble stående uten keeper like før sesongstart, forklarer Halldórsson.

Vil bli sjalu på Joshua

Men han vedgår at det hadde vært fristende, særlig tatt Glimts positive utvikling i betraktning.
– Eksakt. Derfor var det fristende, de hadde en fantastisk sesong i fjor og jeg hadde en strålende tid i Bodø. Det hadde vært gøy å kjempe om gull med Glimt i år. Men nå får Joshua bare nyte livet i Bodø. Jeg vil gratulere ham om det skulle bli seriemesterskap, men jeg vil også være litt sjalu, ler han.
Han mener bodøværingene nå får en klassekeeper på plass, etter lang tids leting etter en ny førstemålvakt. Da de to var i NEC-stallen fikk Halldórsson åtte seriekamper, mens Smits sleit med skader. Våren 2016 dro islendingen til nettopp Bodø/Glimt på lån, siden vendte han aldri tilbake til klubben fra Nijmegen.
– Vi var treningspartnere hver eneste dag og kom godt overens, han er en god mann, konkurranseinnstilt og han fortjener suksess. Han hadde en uheldig skade i hånden som plaget ham lenge og han kjempet hardt for å komme tilbake da jeg var i NEC. Han er en veldig god målvakt. Jeg jeg er sikker på at Jonas Kolstad har gjort hjemmeleksa si og at Joshua er «ready to go», skryter Halldórsson.

– Hvordan vil du ellers beskrive ham som keeper?
– Han er en god allroundkeeper, gode tekniske ferdigheter. En god skuddstopper, han er ikke så tung så han har sterk reaksjonsevne, og også fine føtter. Som type er han veldig «easy going» og høflig, jeg er sikker på at han vil passe inn i Glimt-kulturen. Han har spurt meg om en del spørsmål om Bodø og Norge, så han har også gjort hjemmeleksa si. Jeg tror dette blir en bra match for begge parter, sier mannen med bakgrunn fra Brann, Sandnes Ulf og Glimt her til lands.

Korona har komplisert keeperjakten

Thomassen sier han forstår at det virker merkelig at fjorårets sølvvinner ikke har fått på plass en ny keeper før nå.
– Sett fra utsiden er det helt rett. Vi hadde tru og håp om å få Ricardo Friedrich med oss i hvert fall ett år til. Det jobba vi med ganske lenge. Også jobba vi en stund med Egil Sandvik som du vet, så kom koronaen og forstyrret hele bildet. Det har vært et veldig kronglete overgangsvindu å agere i.
At det ikke spilles fotball og at det er svært vanskelig å reise til utlandet har gjort oppgaven vrien, forteller den daglige lederen.
– Du får ikke jobbet på de samme måtene som tidligere, du får ikke reist og sett og snakket med spillere, det er vanskeligere å selge også. Mange spillere sitter og venter og ser hva som skjer når overgangsvinduet åpner i Europa. Helt enkle ting som medisinske tester er vanskelig fordi du ikke kan reise over landegrenser uten å havne i en karantenesituasjon. Men nå føler vi at vi er nær ved å komme med en konklusjon og vi kal være klar med stallen vår i løpet av kort tid.
– Hvor kort tid, kan han presenteres i dag?
– Vi jobber så fort og nøye som vi kan, men ting er ikke på plass før det er på plass, svarer Thomassen.

Helland om å bli skadefri til seriestart: – Føltes ut som banen var en kilometer lang

Eliteserien
Røkke overtar Molde – Gjelsten trekker seg ut
2 TIMER SIDEN
Eliteserien
Vålerenga-unggutt kastes til ulvene: – Forstår at folk reagerer
3 TIMER SIDEN