– Slik er regelen. Tråkker keeperen over linja for tidlig og redder skuddet, så skal straffen tas om igjen. Slik er det bare, sier Maria Thorisdottir til NTB.
– Det er jo en regel som er innført, og da må de dømme etter den, sier Isabell Herlovsen.
Fotball
Medier: To Brasil-profiler ferdigspilt i fotball-VM
EN TIME SIDEN
– Man kan selvfølgelig si at det er strengt, men vi må bare forholde oss til lovverket og reglene, og dommeren dømmer ut fra det, sier Maren Mjelde.
Allerede etter at Jamaica fikk underkjent en strafferedning mot Italia tidligere i VM, sa Ingrid Hjelmseth til NTB at hun ikke har noen problemer med regelen eller måten den håndheves.
– I mine øyne blir det litt som offside, det er veldig enkelt å sjekke om regelen brytes eller ikke. Det er svart/hvitt. Enten har du en fot på streken eller så har du det ikke, sa hun.
– Slik var det da vi fikk straffe mot oss i kampen mot Frankrike. Dommeren kom rett bort til meg og sa at om jeg ikke hadde en fot på streken da straffesparket ble tatt så ville jeg få gult kort direkte og Frankrike et nytt forsøk dersom jeg reddet.

Ladet

Martin Sjögren forstår dem som reagerer etter de underkjente redningene i viktige kamper den siste uken, men også han godtar at regelen håndheves som den gjør.
– Det var veldig tydelig da vi hadde regelgjennomgang med FIFA-representanter før VM at slik er regelen og at de kommer til å håndheve den. Regelen er glassklar, men det blir ladet når det får så store konsekvenser, sier han til NTB.
– På Frankrikes straffe mot Nigeria gikk keeper ut for tidlig, men så lite at det var nesten umulig å se. Hadde Nigeria tatt ett poeng, ville de vært videre i stedet for å leve i uvisshet i flere dager. Onsdag gikk Skottlands keeper klart for tidlig, men med ett poeng ville skottene hatt gode sjanser til avansement. I stedet er de utslått. Da føler jeg med dem og forstår at det blir sterke reaksjoner.
(Artikkelen fortsetter under)
Sjögren og flere av hans spillere mener at bruk av VAR til å overprøve dommerens skjønn er mer problematisk.

Skjønn og lange pauser

– Jeg er mer opptatt av at de har brukt VAR i duellsituasjoner der spillerne selv ikke reagerer i det hele tatt. Det har vært litt mange sånne situasjoner, sier Lisa-Marie Utland.
– Regelen ved straffespark er som offside, enten er den brutt eller så er den det ikke. Men bedømmingssituasjonene er annerledes, sier Sjögren.
Et problem ved straffesparkene er at dommeren bruker flere minutter på å instruere keeper og utespillere om regelen før straffen kan tas.
– Det synes jeg vi må effektivisere. Onsdag tok det vel sju minutter fra hun blåste straffe til det var over, og det ble ingen tilleggstid på grunn av det, sier Sjögren.
– Vi risikerer at fotball ender opp som amerikansk fotball eller ishockey. Det blir for lange pauser, og det påvirker rytmen i spillet.
Spillerne har delte meninger om dommerens instrukser er nødvendige.
– De burde ikke være det, for vi vet jo om regelen på forhånd, sier Mjelde.
– Vi kjenner regelen, men når det skjer så ofte (at keeperen går tidlig), så tenker jeg at det er riktig av dommeren å bruke tid, sier Herlovsen.
(©NTB)
Eliteserien
Stortalentet skal på nytt opphold i gigantklubb: – Det har vi ingenting imot
4 TIMER SIDEN
VM
FIFA: Mållinjeteknologi godkjente Japans omdiskuterte vinnermål mot Spania
19 TIMER SIDEN