– Denne arenaen er en kalibreringsarena for toppklubbene. Der får de se hvor listen til våre spillere ligger på en annen måte enn de får i Eliteserien, sier landslagssjef på U21-landslaget Leif Gunnar Smerud til Discovery.
I tropppen til U21-landslaget er det tolv spillere fra Eliteserien og OBOS-ligaen, og de siste årene har speidere fra Manchester United, Borussia Dortmund, AC Milan, Bayern München, Ajax og omtrent et dusin klubber til fulgt med de unge norske spillerne.
– U21-arenaen er et stort utstillingsvindu. Der spiller man mot de neste store stjernene, og interessen fra utenlandske klubber er stor, sier Smerud til Discovery.
OBOS-ligaen
– De har opplevd ting ikke alle andre har
10 TIMER SIDEN
LES OGSÅ: Nedrykkstruede Brann kontaktet Kjetil Knutsen
Sportslig leder i Strømsgodset Jostein Flo er enig med landslagstreneren. Han mener at U21-landskampene er den største arenaen norske spillere kan vise seg frem for utenlandske aktører, foruten a-landslaget.
– Det er den arenaen hvor flest utenlandske klubber er på plass. I tillegg ser vi at det er ekstra interesse når vi spiller hjemmekamper mot Bodø/Glimt, Molde og Rosenborg. Det er kamper hvor speiderne får referanser på hvor gode spillerne er i en europeisk målestokk, forteller Flo til Discovery.
Sett denne?

Norge-sjefen om Botheim: – God leder som er blitt klok og voksen

– Radikal endring

Så langt denne høsten har nesten 70 billetter gått til speidere fra utenlandske klubber på plass når Norge har spilt sine hjemmekamper på U21-nivå. Den kampen flest speidere har sett fra tribunen var da Norge lørdag slo Finland 3-1 etter scoring av blant annet Strømsgodsets Johan Hove.
Sportslig leder i Vålerenga Jørgen Ingebrigtsen var lørdag på plass i Marbella der Norges G18-landslag møtte Slovakia. Han forteller at tribunen var full av agenter og speidere.
– Jeg tror kampen om de største talentene er blitt tilspisset, sier Ingebrigtsen til Discovery.
Han har vært sportslig leder i Vålerenga i fem år, og mener at det har vært en klar endring i interessen for de norske landslagene.
– Det har vært en radikal endring på interesse på våre spillere fra fjern og nær de siste fem årene. De største skandinaviske klubbene er på plass på mye yngre alderskull enn U21, og så er det flere og flere på de eldre kullene, forklarer Vålerenga-sjefen.
Sett denne?

Frustrert Evjen: – Begynner å miste litt troen på det

God referansearena

U21-sjef Smerud forteller at Morten Thorsby havnet i Italia kort tid etter at han hadde spilt en god kamp borte mot Italia for U21-landslaget. Han nevner også at Eintracht Frankfurt fulgte Jens Petter Hauge lenge på U21-nivå, i tiden før Hauge havnet i AC Milan - og at veien derfor ble kort til Bundesliga tidligere i år.
Han mener norske klubber har blitt mer bevisst på at landslagsarenaen er viktig også for dem. Jostein Flo forteller at Strømsgodset bruker en del tid på å legge til rette for speidere og agenter på kamper.
– Vi er en selgende klubb, og for norsk fotball er det et viktig fokus økonomisk, så vi bruker mye energi i å legge til rette for de, fortsetter stryningen.
LES OGSÅ: Byttet ut Fagermo med Bielsa: – Noen likheter er det
Nettopp det økonomiske aspektet trekker Smerud frem som en av to synergier han mener norsk fotball får av et godt U21-landslag.
– Vi får den såkalte referansen. Der får de testet hvor gode de norske er mot internasjonal motstand på samme alderstrinn. Den andre synergien er økonomi. Hvis flere presterer på det nivået kan mer penger bli lagt igjen i norsk fotball, og økonomi er en viktig suksessfaktor. Da må vi forsøke å generere de inntektene vi kan, og spillersalg er én av de, forklarer U21-sjefen.
De referansene mener Flo er viktige for at spillerne skal bli attraktive for det utenlandske markedet, selv om én god U21-kamp ikke er nok til at interessen går i taket.
– Det er viktige referanser. På U21-samling er de beste unge spillerne samlet, og her får de gode referanser. Spesielt hvis de spiller mot gode lag. Det er et godt utstillingsvindu, fortsetter den tidligere landslagsspilleren.

– Fokus på utvikling

Selv om gode prestasjoner fra Vålerengas spillere kan føre til økt interesse for deres unge spillere, så forteller den sportslige lederen at det ikke er deres fokus når de har spillere på aldersbestemte landslag.
– Vi ser nok litt annerledes på det enn agentene og kanskje spillerne. Vi er mest opptatt av at de får erfaring på et internasjonalt nivå, og at det bidrar til utvikling, og så er det en bonus for spilleren at de får vist seg frem for andre, forteller Ingebrigtsen.
Han forteller om en episode fra G18-landslagets samling i oktober. Landslaget til Pål Arne «Paco» Johansen spilte mot England og Russland, og i den siste kampen stod Vålerengas unggutt Magnus Bech Riisnæs frem som en av kampens store spillere. Det merket Ingebrigtsen etter kamp.
– Tribunen var full av agenter og klubber, og det som er interessant er at de klubbene utenfra snakket en del om han etter kampen. Men vi ser på det som viktig utvikling for Magnus. Der får han verdifull erfaring, forteller Oslo-klubbens sportslige leder.
Ingebrigtsen forteller at det i snitt er representanter fra fem klubber til stede på Vålerengas hjemmekamper gjennom sesongen, og at spillerne således blir godt eksponert gjennom hele kalenderåret.
LES OGSÅ: Norsk Man City-talent utvist for da Norge rotet bort seieren
Men selv om han og Vålerenga heller ser på utvikling enn potensielle salgsobjekter, så deler han Flo og Smeruds oppfatning om at de aldersbestemte landslagene er gode referansepunkt både for spillerne og speiderne.
– Det tror jeg er godt sagt. Det er riktig at de får en god mulighet for å se de spillerne på den arenaen, og får se de mot de beste i verden, avslutter Ingebrigtsen.
Eliteserien
Derfor falt valget på Hertha Berlin: – En spennende klubb
11 TIMER SIDEN
Eliteserien
Fotballklubbene i villrede etter koronatiltak: – Total forvirring
13 TIMER SIDEN