Det bekrefter Norges Fotballforbund i en pressemelding torsdag.
I utgangspunktet hadde Lars Lagerbäck kontrakt med NFF til etter VM-kvalifiseringen og et eventuelt VM-sluttspill i 2022.
Men da Solbakken ble ledig på trenermarkedet, var det naturlig for å snakke med ham om hans fremtidsplaner. Det ble gjort i full åpenhet med Lagerbäck, skriver NFF i meldingen.
OBOS-ligaen
Andre år på rad at de må i kvalik om en plass i OBOS: – Vi har noe der å gjøre
7 TIMER SIDEN
– Der vi er nå, i overgangen mellom to kvalifiseringer, ønsker vi å trekke perspektivet minst fire år fram, i første omgang til og med EM i 2024. I et sånt perspektiv var det naturlig å innlede samtaler med Ståle Solbakken, sier fotballpresident Terje Svendsen.
NFF opplyser at de har hatt samtaler med Solbakken i noen uker.
Ifølge NFF er det en klausul i Lagerbäcks kontrakt som «regulerer rammene for eventuell fratredelse, og det er disse rammene som følges nå».
– Jeg er stolt og beæret over å ha blitt tilbudt jobben som ny landslagssjef. For meg er dette et godt tidspunkt å ta over. Lars Lagerbäck og Per Joar Hansen har gjort en solid jobb og utviklet et fundament det blir spennende å jobbe videre med, sier Solbakken.
Fotballpresidenten takker Lagerbäck for jobben. For i hans periode som landslagssjef har Norge klatret 40 plasser på FIFA-rankingen.
– Vi vant vår gruppe i Nations League 2018 og vi var på god vei til å ta enda et steg opp i høst, men vi lyktes dessverre ikke i playoff-kampen for neste års EM. Det er et landslag på stell Ståle nå overtar og skal videreutvikle, sier Svendsen.
Dermed ble forrige landslagssamling, med avlyste kamper mot Israel og Romania, før det såkalte nødlandslaget spilte borte mot Østerrike mens de tidligere uttatte spillerne og Lagerbäck satt hjemme, hans siste i jobben.
Det stormet litt rundt Lagerbäck i forbindelse med tapet mot Serbia, der det skal ha gått en kule varmt i evalueringen og endt med en disputt med Alexander Sørloth. Både for laguttaket, den taktiske tilnærmingen og ordleggingen mot Sørloth, måtte svensken tåle kritikk.
– Det er alltid trist å forlate et lag man har arbeidet med i mange år. Blant annet med tanke på vårt støtteapparat som har bidratt veldig godt mot våre prestasjoner og vist stor lojalitet på og utenfor banen, sier Lagerbäck i en egen pressemelding.
Han følger deretter opp med en vurdering av spillergruppen og deres lojalitet.
– Videre at spillergruppen med noen få unntak har vist en profesjonell holdning og levert god arbeidsinnsats.
72-åringen har også gitt mange av de nye stjernene sjansen.
Nå er det altså Solbakken som skal forvalte Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland, Sørloth og Sander Berges kvaliteter videre.
– NFF har over tid bygd opp et godt fundament for landslag, og jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å bygge et sterkt team. Vi skal bruke tiden godt, for mars kommer fort, sier Ståle Solbakken.
Det slo ned som en bombe da 52-åringen etter nesten 13 år som sjef i FC København, men en rekke titler og gode resultater i Europa, fikk sparken i oktober. Han kom nylig med kraftig kritikk i retning ledelsen, som han mente «pisser litt på alt det jeg har gjort».
For noen dager siden dukket også denne videoen opp i danske medier:

Spillerne snakker ut om Solbakken: – En lang, ond spiral

Eliteserien
Tar ikke av etter Europa-suksess og milliondryss: – Teller ikke penger
8 TIMER SIDEN
Eliteserien
Gjermund Åsen fortsetter i Lillestrøm
11 TIMER SIDEN