ULLEVAAL STADION (Eurosport.no):
Om lag 270 dager er gått siden forrige gang landslaget var samlet til kamp, har Lars Lagerbäck regnet ut. Det har han hatt god tid til i den flere måneder lange pausen grunnet koronaviruset, som lenge har satt internasjonal fotball på vent.
OBOS-ligaen
– De har opplevd ting ikke alle andre har
9 TIMER SIDEN
I den lange pausen har han også hatt tid til å følge Eliteserien – og ifølge ham selv til og med OBOS-ligaen – tettere enn normalt.
Flere lag har imponert ham, men han synes det er vanskelig å vurdere status på den norske Eliteserien.
– Det mest objektive svaret er jo UEFA-rankingen. Der ligger vi på 22. plass. Nå har jo Molde tapt litt. Jeg har sett utrolig mange kamper, men ikke sett alle lagene. Jeg har prioritert Bodø/Glimt, Rosenborg og Molde, og slik fått sett deres motstandere. Molde begynte veldig bra, Bodø/Glimt har vært veldig bra hele veien og det kjennes som at Rosenborg kommer i gang. Det er tre lag som presterer veldig bra, og så virker det som det er et lite hopp ned til de andre, sier Lagerbäck.
Nå skal de tre nevnte lagene også prøve seg i Europa. Landslagssjefen er usikker på hvor de står mot lag fra andre nasjoner.
– Glimt har vært bra. Jeg skulle gjerne sett dem mot «hyfsad» bra motstand. Deres angrepsspill mot norske lag er jo fantastisk bra. Det er et velorganisert lag, det liker jeg. De har tydelige roller på spillerne. Det vil være interessant om de møter bedre lag internasjonalt, de har ikke fått samme test på sitt forsvarsspill i Norge som når de møter toppspillerne.
Patrick Berg var eneste utespiller fra Eliteserien i troppen, som ikke er enten keeper eller forsvarsspiller. Enkelte har etterlyst Jens Petter Hauge, men han ble tatt ut på U21-landslaget. Nettopp for å gi ham internasjonal matching, ifølge U21-trener Leif Gunnar Smerud. Trolig hadde også Ole Selnæs vært med i troppen, om det ikke hadde vært for de omfattende utfordringene ved hans Kina-tilværelse.
Landslagssjefen møter et munnbind-ikledd pressekorps fra podiet på Ullevaal. Kvelden i forveien har han sett Champions League-finalen mellom Bayern München og PSG sammen med assistent Per Joar Hansen.
Lagerbäck trekker frem den kampen som eksempel.
– Jeg vet ikke om dere så finalen, men medialt i Norge og Sverige var det en del som ikke syntes det var så bra kamp. Det var en ekstremt bra fotballkamp. Folk prater ofte om underholdning. Det er to lag som løper ekstremt, setter hverandre under press og likevel presterer så mye fotball med enorme individuelle prestasjoner, sier han og fortsetter:
– Jeg kan ikke svare på hvor bra Bodø/Glimt vil kunne klare seg i Europa, det er veldig vanskelig å bedømme. Men de har gjort det fantastisk bra, støtteapparatet og laget. De er organisert og man ser det på kroppsspråket. Jeg har stor respekt for Bodø/Glimt.
Han blir bedt om å sammenligne med for eksempel Malmö.
– Det er nok ingen stor forskjell. Kanskje en svak fordel Malmö individuelt, mens Bodø har fantastisk fungerende angrepsspill.
Lagerbäck er opptatt av spillere som tidligere har bevist noe på landslaget, altså internasjonalt nivå. I tillegg betyr det naturligvis noe hvilket klubbnavn som står bak spillernes, ettersom han mener de ved å spille på høyere nivå også vil venne seg til høyere tempo og utvikle seg på detaljene som at pasningene må slås hardere på grunn av mindre tid, og så videre.
Samtidig skal spillerne passe inn i rollene som hører til hans system.
– Du er tidligere blitt beskyldt av en del profiler i norsk fotball for å snakke ned Eliteserien, mens andre mener du må få si det som det er og akkurat hva du mener. Er det noe du er bevisst på?
– Jeg kan ikke si at jeg leser absolutt alt, men har vel ganske bra kontroll på media. Nå enda bedre, for nå har jeg til og med sittet og sett en del studiosnakk og sånt. Om du vil kalle dem profiler eller om de er profiler, vet jeg ikke. Om man skal kalle dem eksperter vet jeg heller ikke, sier Lagerbäck med glimt i øyet, trolig rettet mot en del av Eurosports ekspertkorps.
– Men jeg må jo forsøke å være ærlig og vurdere fakta. Min jobb er jo å vurdere spillerne ut fra situasjonen. I fotball er det alltid «orsak och verkan». Det finnes jo dem som synes Champions League-finalen var en dårlig kamp. Da synes ikke jeg at de ser på årsaken til hvorfor det ble «tight», hvorfor det ble en del frispark og slike ting, og samtidig er det jo enorme prestasjoner de gjør.
– Vår jobb er å se på det, og følger man internasjonal fotball, som jeg som ser mange kamper, ser man at det er en klar forskjell, sier Lagerbäck.
Han bruker et nylig eksempel med to norske landslagsspillere for å billedlegge.
– «Perry» og jeg så Rubens (Gabrielsen) premiere i Toulouse i Ligue 2, og så rett over på Birgers (Meling) debut i Ligue 1. Og jeg lover deg at, ja ... hvor stor avstand var det, spør Lagerbäck i retning assistenten og holder armene ut fra kroppen med ganske stort mellomrom.
– Det er omtrent som når man fisker, sier han med henvisning til armbevegelsene.
– Det er så stor kvalitetsforskjell på de to kampene at det er helt utrolig. Og det påvirkes jo spillerne av i det miljøet.

Visste ingenting før uttaket: – Et stolt øyeblikk

Eliteserien
Derfor falt valget på Hertha Berlin: – En spennende klubb
10 TIMER SIDEN
Eliteserien
Fotballklubbene i villrede etter koronatiltak: – Total forvirring
11 TIMER SIDEN