– Jeg vil gå så langt som å påstå som at hvis de følger opp de siste årenes resultater og tabellplassering så er det kanskje den største prestasjonen de har gjort siden de kom opp til Eliteserien. De har tunge forfall som har vært helt avgjørende for poengplukking og scoringer, Amahl Pellegrino har vært helt vill. Jeg syns det ser ut som det er en del spørsmålstegn denne gangen og at inngangen til sesongen gjør det ekstra vanskelig å få ut potensialet fra start. De må finne tilbake til KBK før Pellegrino.

Tror på svakeste plassering noensinne

VM
Publikum med tydelig beskjed til FIFA-presidenten
3 TIMER SIDEN
Meldingen kommer fra Discovery-ekspert Tor Ole Skullerud i vodcast-prat Seriestart Spesial med Christian Michelsen som gjest. Den tidligere VIF-, Strømsgodset- og Molde-treneren mener det blir helt avgjørende for Kristiansund å få i gang sine nye offensive krefter så raskt som mulig etter salgene av Pellegrino og Sondre Sørli, men tror KBK må ta til takke med sin svakeste tabellposisjon siden opprykket før 2017-sesongen.
– Når du skal ha på plass nye spillere kan det ta tid, det er ikke sikkert det klikker med én gang, men de er helt avhengig av at noen av de eldre gutta – som kanskje er litt misfornøyd etter fjoråret, som Flamur Kastrati og Bendik Bye – kommer seg på stasjonen fra dag én for å levere kjapt. Jeg tipper dem nærmere midten av tabellen, 8 eller 9, denne sesongen, konkluderer Skullerud.
Tidligere har KBK havnet på femte (to ganger), sjette og sjuendeplass. Christian Michelsen sier han har en tøff, men ikke umulig oppgave foran seg, selv om salget av Sørli til Bodø/Glimt er noe han gjerne skulle unngått.
– Vi snakker mye om kollektivet i KBK, men vi snakker minst like mye om kontinuitet. Å ha med seg sentrallinja er viktig og den vanskeligste plassen å finne de gode relasjoner er i angrepsspillet, for det er den tøffeste delen på banen. At Pellegrino gikk var vi forberedt på, det var naturlig, men at Sondre (Sørli) gikk det var ikke noe treneren ønsket. Det handlet om å innfri et ønske fra gutten selv om å få prøve et eventyr utenfor Kristiansund og Nordmøre. En lokal gutt som tar steget til serievinneren er artig for ham, men for oss er det en utfordring når to av tre mann i angrepet forsvinner, beskriver Michelsen.
Se Seriestart spesial med Vegard Hansen og Mjøndalen her:

Seriestart spesial: Mjøndalen med Hansen, Solholm og Gauseth

Hentet tilbake Gjertsen

Han har hentet inn fire spillere som kan bekle rollen bak midtspissen i mørkeblått. Brynjólfur Willumsson (som endelig ankom Kristiansund fredag kveld), Agon Muccoli og til en viss grad Sander Kartum kan alle være alternativer i angrepsrekka og på kant.
Søndag kveld, etter at intervjuet ble spilt inn, kom bekreftelsen om at de henter tilbake Torgil Øwre Gjertsen fra polske Wisła Płock. Angriperen spilte for klubben fra 2017 til 2019.
– Vi kan snakke om de som forlater oss og målpoengene deres, men det herlige med fotball er at det alltid er noen nye som tar opp arven. Det kan hende det blir et litt annet type angrepsspill i KBK i år. Vi er veldig opptatt av å dyrke x-faktor og gleder oss til å se hvem som blomstrer, sier en spent Kristiansud-sjef.
– Kontinuitetsbæreren er Bendik Bye, som kanskje spilte litt for lite i fjor. Han gleder jeg meg til å se i en mer sentral rolle i år. Vi har de anvendelige spillerne våre, som Olaus Skarsem, som var veldig god i fjor, og Liridon Kalludra, nykommerne Kartum og Muccoli, i tillegg til at Faris og Kastrati kan bekle en kantrolle. Men vi leter fremdeles etter en angrepsspiller til som vi håper å ha klart før seriestart.
Det er nærliggende å tro at Gjertsen er spilleren det var snakk om.

Kjærlighetserklæring, advarsel til unge spillere og Pellegrino-kritikk

– Vi satser heller på å forsterke oss med en angrepsspiller før sesongstart og regner med å ha på plass en til i løpet av en ukes tid. Vi vil ha en etablert spiller til å erstatte Sondre Sørli. Nå har vi bare Kastrati og Bendik Bye igjen i de rollene, vi ønsker å få på plass en til og er trygge på å få inn en vi har jobbet med over tid om ikke lenge, sier sportssjef Terje Wiik til Discovery.
Skullerud mener de har store huller å fylle etter at Pellegrino sine 25 mål, i tillegg til Sørlis tre bidrag foran kassa, er borte.
– En av de store utfordringene for Kristiansund er kantene og hvem som skal bekle dem. Det blir spennende å se Muccoli, som har gode tall fra dansk fotball å vise til, men det er aldri godt å si hva det er for noe og hvor god han blir på kort sikt. Men Christian har alternativene klare og mange å velge i, men de må lande det ganske kjapt. Han sier han skal rullere, men han må få folk på plass i de rollene så de kan dyrkes, få tid og finne de relasjonene han er inne på, sier Skullerud.

Ingen mål i treningskampene

I treningskampene har KBK til gode å score mål, men ifølge Flamur Kastrati, som selv kan være på vei bort dersom han ikke kommer til enighet med enn ny kontrakt før hans nåværende utløper 31. august – mener de har vist nok i de tre kampene til å gi selvtillit før sesongstart søndag om en uke.
– Vi så j...... bra ut mot Molde, syns jeg. Der spilte vi veldig bra og skapte mye. Mot et bra Rosenborg-lag var vi ikke der vi skulle være. Det er et halvt år siden vi spilte på gress sist, det var annerledes og vi var ikke med fra start. I 2. omgang gikk det bedre. Så jeg vil si at vi er i rute, vi har trent godt, mener Kastrati.
Om de store utskiftningene og fraværet av storscorer Pellegrino har han følgende å si:
– I KBK legges det alltid opp til å spille på de styrkene enkeltspillere har, som har gitt mange bra konstellasjoner. I år prøver vi å finne nye. Vi har flere spillere å ta av der og klubben har meldt at det skal komme én, om ikke to, offensive spillere i tillegg til han islendingen. Jeg regner med at det blir en kant. Men det handler om å sette sammen et lag, du kan ha 30 gode spillere, men man må finne relasjonene. Jeg føler vi er på god vei dit, sier en ubekymret Kastrati.
Han legger til:
– Jeg føler vi er et lag som våkner når vi spiller om poeng.

Dekke inn Pellegrino-mål ved å slippe inn færre

Michelsen og teamet hans har gjort en grundig jobb med å analysere fjorårssesongen. Han gir Skullerud rett i at man må se hvor klubben var før Pellegrino tok byen og Eliteserien fullstendig på senga med sin enorme målproduksjon.
– Vi må se tilbake på tida før Pelle. I han hadde vi en sylskarp x-faktor og spisskompetanse som vi utnytta maks. Vi kan ikke være avhengig av at én skal score 25 mål, vi må fordele målpoengene, men det er ikke dermed sagt at det er 25 offensive mål. Vi har hatt et mål om å slippe inn under 40 mål i alle årene i eliten (uten å klare det). Gjør vi det øker vi muligheten for å vinne kamper. Vi bør også bli farligere på dødball og vi bør være enda vanskeligere å score på defensive dødballer. Vålerenga slapp vel ikke inn ett eneste mål på corner i fjor, det er ingenting som tilser at vi ikke skal være akkurat like gode som dem på den biten.
– Majoriteten av målene vi slapp inn i fjor var i etablert forsvar, der skal vi bli bedre i år, bedyrer den etter hvert erfarne treneren.
Både Michelsen og Kastrati minnes hvordan KBK lå i posisjon til å blande seg inn i medaljestriden i fjor høst, før toppkampene ventet på rekke og rad i dyster mot Rosenborg hjemme (0-0), Vålerenga borte (1-1), Bodø/Glimt hjemme (2-3) og Molde borte (2-2). Det ble kun ett knepent tap mot serievinnerne, en gjentakelse av oppgjøret på Aspmyra, der Marius Lode måtte finne fram årets mål fra 35 meter for å senke KBK i 2-1-kampen.
Samtidig ble det kun tre poeng totalt, noe som var for lite for kristiansunderne til å henge med helt i toppen.

Offensiv Fagermo: – De vil mye heller spille for Vålerenga enn Stabæk

Nettopp denne type kamper viser hvor gode og solide de mørkeblå er når de møter landets beste lag, og det ble kun seks tap i fjor. De spilte 0-6-2 mot de fire suverene lagene på topp, inklusive de to tette kampene som endte med null poeng mot Glimt. Samtidig tapte de hjemme for Stabæk, Viking og Haugesund.

Små marginer fra å være medaljekandidat

Kastrati mener det er små nyanser fra at de kan blande seg helt opp i den øverste tetkampen i 2021.
– De kampene du nevner der er de sjansene vi har til å klatre litt. Da vil vi angripe, men glemmer innimellom å forsvare oss. Mot Odd (4-3-seier) måtte vi vinne for å ha heng, hadde vi slått Haugesund i siste runde og Sandefjord hadde tatt poeng fra RBK så hadde vi plutselig vært på fjerdeplassen. Når vi virkelig kan ta steg så bør vi kanskje være litt kaldere. Der ligger forskjellen. Topplagene slår de som ligger lenger ned på tabellen, hvert fall hjemme, så får de med seg uavgjort borte, også er det tett i toppkampene.
Det var kun Glimt (ett tap) og Vålerenga (fem tap) som stod tomhendt igjen sjeldnere enn Kristiansund, men samtidig er 12 uavgjorte flest i Eliteserien. At laget vant under halvparten av hjemmekampene er ikke godt nok, og at mange av kampene var målorgier har både sine positive og negative sider, mener Kastrati.
– Det er de kampene det er bankers tre poeng på hjemmebane at vi har litt å hente, men vi må huske at motstanderne også kan skape sjanser og score. Da blir du fort straffet på en dødball eller noe. Og så må man jage, som alltid er vanskelig. Men jeg vil heller ha denne innstillingen enn at vi er forsiktige forsvarer oss til ett poeng, sier spissen.

Mener denne signeringen kan være avgjørende: – Vil løfte hele klubben

VM
USA snøt Iran for historisk VM-avansement
4 TIMER SIDEN
VM
Supporter bortvist etter regnbue-markering
6 TIMER SIDEN