Trenerlegenden Nils Arne Eggen er død, 80 år gammel. Rosenborg skriver at Eggen sovnet stille inn med familien rundt seg natt til onsdag.
«Det var med sorg Rosenborg i dag mottok budskapet om at klubbens aller største legende er død», skriver RBK.
– Det er en jeg har møtt som både spiller og trener, og måten han representerte Rosenborg og Norge i Europa på, med sin godfotteori satt ut i praksis, er noe jeg vil huske Nils Arne for, sier Ståle Solbakken til Discovery.
Eliteserien
Snudde til seier etter to magiske AaFK-minutter: – Helt utrolig
2 TIMER SIDEN
– Den fikk litt motgang i starten, og han tapte ganske mange kamper, men han sto på sitt og fikk fortsette og lov til å videreutvikle det. Det gjorde at vi fikk alle de uforglemmelige opplevelsene med Rosenborg i Champions League, med flomlys og dugg i gresset. Det var noe som samlet hele Norge, fortsetter landslagssjefen.
– Og så hadde han en power både som menneske og trener, som gjennomsyret det hele.
Solbakken var selv en del av landslaget med Egil Olsen i storhetstiden på 1990-tallet.
– Nils Arne er en av de aller største, og den enorme suksessen han opplevde på storhetstiden er noe vi blir målt opp mot alle sammen. Han var i Rosenborg og Drillo på landslaget, og det var jo det gyldne tiåret for norsk fotball.

Totalen Nils Arne

Hans offensive 4-3-3-fotball feide selv storheter som Milan og Real Madrid av banen.
Samtidig var Eggen en karakter som hadde evnen til å begeistre også utenfor banen. Det var ikke få pressekonferanser som var nærmest som stand up-show å regne, da han med sitt berømmelige smil leverte sitat på sitat som fikk pressefolk fra hele Europa til å humre.
– Det er klart at jeg også vil huske at det var så mye mer med Nils Arne. Alle hans berømmelige pressekonferanser, sitater, kunnskap, engasjement og temperament. Det var totalen Nils Arne, sier Solbakken.
Rundt juletider var Kjetil Rekdal på besøk hos Eggen for å diskutere Rosenborg i forbindelse med at han var aktuell som ny RBK-trener. Ved flere anledninger lot også Eggen seg intervjue i media vedrørende prosessen, som til slutt endte med Rekdal ble ansatt.
Solbakken mottok det triste budskapet tidligere onsdag formiddag.
– Det blir en litt sånn ekkel følelse. Du blir slått litt tilbake. Jeg visste at han har hatt utfordringer med helsa og har kjempet litt, men hadde ingen anelse om hvordan ståa egentlig var. Det var ikke lenge siden jul vi hørte om at han hadde snakket med noen, sier Solbakken, med referanse til Rekdal.

Drillo: – Et fyrverkeri

Solbakken mener Eggen, slik statuen av ham pekende ut mot Europa utenfor Lerkendal også vitner om, har satt store spor etter seg.
– Han har satt enorme spor. Han har vært klar i mælet om sin filosofi, både på og utenfor banen. Han har påvirket en hel nasjon, ikke bare Rosenborg.
Som spiller ble Eggen seriemester med både Rosenborg og Vålerenga. Det ble også 29 A-landskamper.
I 2019 så Eggen statuen av seg selv bli avduket på Nils Arne Eggens plass utenfor Lerkendal.
Han førte Rosenborg til totalt 14 seriemesterskap.
– Han var et fyrverkeri av humør og energi. Jeg har hatt et langt liv sammen med Nils Arne fra vi startet som spillere på Vålerenga, hvor vi kjørte i hans Mini fra Blindern til Valle for å trene, sier tidligere landslagssjef Drillo til VG.
Høsten 1996 fikk Eggen tilbud om å bli kultur- og idrettsminister i Thorbjørn Jaglands regjering.
– Trist å få beskjeden om at Nils Arne Eggen er død. Få mennesker har betydd mer for norsk idrett enn ham, og få mennesker har vist så mange at det umulige er mulig, sier kulturminister Anette Trettebergstuen til NTB.
Fakta om Nils Arne Eggen
* Født i Orkdal i daværende Sør-Trøndelag 17. september 1941.
* Utdannet ved Norges idrettshøgskole.
* Karriere som spiller: Fotballspiller i Rosenborg (to perioder) og Vålerenga. Seriemester med begge klubbene, cupmester med RBK. Fikk 29 A-landskamper for Norge.
* Karriere som trener: Mangeårig trener i Rosenborg (seks perioder). Ledet trønderne til 14 seriemesterskap og en rekke cuptitler. I 1987 ledet han Moss til sensasjonelt seriegull. Han trente også Norges U21-landslag i to perioder. Trente det norske landslaget fra 1974 til 1977.
* Ble tildelt en rekke hederspriser: Olavstatuetten, Sør-Trøndelag fylkes kulturpris, Kniksenprisen for årets trener, Årets Kniksen, Kniksens hederspris, Idrettgallaens hederspris og Norsk Fotballtrenerforenings hederstegn med diplom. Eggen ble i 2005 utnevnt til ridder av St. Olavs Orden.
(©NTB)
Eliteserien
Se høydepunktene: Aalesund med sterk snuoperasjon etter frekk Jerv-scoring
2 TIMER SIDEN
Eliteserien
Se høydepunktene: Gammel kjenning reddet HamKam-poeng
2 TIMER SIDEN