ULLEVAAL STADION
På tirsdagens uttak av landslagstroppene til kommende kamper mot henholdsvis Færøyene og Malta (A-landslaget) og Kypros og Portugal (U21) presenterte som vanlig landslagssjef Leif Gunnar Smerud sine utvalgte før Lars Lagerbäck entret podiet.
Allsvenskan
Ferdig i Saudi-Arabia - klar for svensk toppklubb
8 TIMER SIDEN

Uvanlig Smerud-fokus

Det uvanlige var at Smerud fikk en haug spørsmål rettet mot seg, der de aller fleste handlet om utestengelsen av de tre U21-spillerne Tobias Heintz, Rafik Zekhnini og Dennis Tørset Johnsen.
Smerud ville ikke gå i detalj på hva han mener de tre spillerne har gjort som er av så graverende karakter at det fordrer en utestengelse, men sier det har pågått en prosess over tid. Han fikk også full støtte av Lagerbäck fra podiet, som innledet sin seanse med å stå bak sin forbundskollega og sa at «jeg vet mer enn dere om hva som har skjedd».
Til slutt måtte pressesjef Svein Graff spørre de oppmøtte journalistene om det ikke var interesse om spillerne som faktisk er i troppen.
– En av de få grunnreglene jeg har er at det alltid skal utvises respekt og det gjelder også i denne situasjonen, sier Smerud til Eurosport etter fellesseansen.

Haster ikke å møtes

Derfor vil han ikke svare på de tidvis krasse beskyldningene fra Heintz, Zekhnini og Tørset Johnsen.
– Jeg ønsker ikke å gå i detaljer om prosessene vi har internt med spillere, det syns jeg ikke hører hjemme i media. Hvis spillerne har behov for å snakke får de gjøre det, men jeg snakker heller direkte med dem, forklarer han.
Samtidig sier han også at han ikke har snakket med trioen siden saken sprakk i media i forrige måned. Per nå er det Lise Klavenes som holder dialogen fra NFF sin side.
– Vi venter bare på en melding om tidspunkt og dato, og hvis det passer for alle, er vi klare for å møtes, sa Zekhnini til Eurosport i forrige uke.
Til det sier Smerud:
– Nei, vi har ikke snakket sammen, men sånn det ble så er det naturlig at hun tar den kontakten nå. Det er angitt et møte etter nyttår engang, det er ingenting som haster, forklarer han.

Vil ikke gjøre endringer

U21-landslaget spiller mot Kypros og Portugal nå i november, neste kamper er først i mars 2020.
Nå de 20 uttatte spillerne møter på Gardermoen før turen til Kypros har ikke Smerud tenkt til å justere på opplegg, rammer, krav til spillerne eller egen lederstil. Han mener han er tydelig på hvilke forventninger han har, men at han ikke er ufin mot spillerne.
– Jeg ser ikke så mye grunn til å gjøre forandringer fra det vi har gjort tidligere. Jeg forstår godt at du lurer på hva jeg skal si, men det kommer jeg ikke til å gjøre til deg nå, det kommer jeg til å si til gruppa.
– Hvordan er dialogen med gruppa om hvordan dere skal ha det på landslaget?
– Vi har jevnlig dialog med spillerne og til slutt er det jeg som bestemmer.
– Er du glad for støtten du har fått fra enkelte av spillerne på U21 som har uttalt seg i media?
– Det er opp til spillerne å uttale hva de vil, det er fint at de sier hva de mener og en blir glad for støtte som trener. Jeg tar det til etterretning.
Samtidig har han fått uforbeholden støtte fra Lars Lagerbäck, som mener det er en vanskelig situasjon, men at det er noe en landslagssjef må kunne håndtere.
– Det er alltid tøft. Det er samme når du tar et vanlig laguttak, man skuffer alltid de som utelates. Dette handler om elitefotball så er det de beste spillerne man skal ha og det handler om et helhetsbilde. Det er viktig om man har en jobb i offentlighetens søkelys at man tør å ta slike beslutninger, enn om det er tøft, sier svensken til Eurosport.
Fotball
Mistet toppscorerne: Henter kantspiller fra Strømmen
10 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Talentet blir med videre tross nedrykk: – Jeg har store drømmer
12 TIMER SIDEN